Per kano door Zweden

Een introductie tot meerdaagse kanotochten

De zomer komt er weer aan! Wat gaan we dit jaar doen? Vragen veel mensen zich ieder jaar weer af. Al eens gedacht aan een meerdaagse kanotocht? Ik laat je in dit blog ervaren hoe het is om per kano door Zweden te reizen. Laat je inspireren en bekijk Scandinavië vanaf het water!

F onkelend als duizend diamanten vallen de druppels bij iedere slag van mijn peddel af. Soepel als een mes door de boter snijdt hij door het oppervlak. Er is niets anders te horen dan het tinkelen van de druppels en het zachte geruis van de grote aluminium kano die over het wateroppervlak glijdt. Heel even sluit ik mijn ogen en voel ik de warmte van de zon op mijn gezicht. BAM! In één klap word ik wakker geschud. De kano helt vervaarlijk over en we liggen helemaal stil; …. een rots, verdorie! Let je heel even niet op, varen we gelijk op een groot stuk steen. “Houd je aandacht erbij”, krijg ik te horen van mijn vriend Sander: “jij zit voorin en bent de navigator”. Onze hond Sam kijkt even slaperig op vanuit het midden van de kano waar hij ligt te slapen. Nou ja, wat maakt het eigenlijk uit, even achteruit, bijsturen en we gaan weer.

Hoe werkt het?

We zijn in zuid Zweden, op een groot meer van ongeveer 150km2, Åsnen. Het is bezaaid met eilandjes en heeft door haar grillige vorm vele kleine baaien en inhammen. Het meer is ideaal voor het beoefenen van vele soorten watersporten. Vissen, zwemmen, kanoën en kajakken zijn bijvoorbeeld fanatiek beoefende sporten hier, maar ook fietsers en wandelaars komen hier volledig aan hun trekken. Het water wordt omringd door bos en fruitgaarden. Je mag vrijwel overal zomaar aanmeren voor een picknick of om je tent op te zetten! Een klein aantal eilandjes is wel beschermd natuurgebied en een paar maanden per jaar verboden om te betreden. Maar plek zat dus! Naast een aantal officiële campings (bijv. Camping Getnogard) zijn er rondom het meer en op de vele eilandjes een tiental geprepareerde wildkampeerplekken. Hier staat meestal een eco toilet, een drinkwaterpomp en zijn er vlakke plekken voor het opzetten van je tent. Soms staan hier ook picknicktafels en kun je je afval kwijt.

per kano door zweden

Daarnaast is het hier in de zomermaanden toegestaan om een kampvuur te maken, wat vaak niet mag buiten deze kampeerplekken vanwege brandgevaar. Om op deze plekken te mogen overnachten moet je voor vertrek wel een vignet kopen voor een paar euro per nacht. Dat is het zeker waard want hiermee sta je dan wel op de mooiste plekken aan het water! Dit vignet, net als een kaart van het meer met alle kampeerplekken en natuurlijk een kano (met of zonder bepakking) zijn verkrijgbaar op de meeste campings rondom het meer. Je kunt hier ook je auto veilig parkeren tijdens je kanotocht. Voor meer informatie kun je hier kijken.

L angzaam zakt de zon achter de hoge toppen van de dennen die langs de waterkant staan, de huid in mijn gezicht trekt van een dag buiten in de zon en mijn armen beginnen moe te worden van het peddelen. Het is tijd om een kampeerplek te zoeken om de nacht door te brengen. We leggen de kano even stil om op de kaart te kijken. Ons oog valt op een geprepareerde wildkampeerplek vijf minuutjes verderop, gelegen aan een mooie baai en ver van de bewoonde wereld. Dit wordt hem! Hier gaan we vannacht slapen! De kampeerplek overtreft al onze verwachtingen, wat een sprookje. In het water drijven bloeiende waterlelies en kleine zandstrandjes maken het aanmeren van de kano gemakkelijk. Tussen de bomen zijn met dennennaalden bezaaide, vlakke open plekken te zien voor de tent vanwaar je een fantastisch uitzicht hebt over het meer met de langzaam ondergaande zon aan de horizon. Snel verdelen we de taken, de tent moet opgezet, er moet hout gezaagd worden voor het kampvuur, het avondeten moet gekookt en de wijn gekoeld. Sam rent vrolijk rond:  “eindelijk weer vaste grond onder de poten!”

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

per kano door zweden

De Paklijst

Wat neem je allemaal mee tijdens een meerdaagse kanotocht? Als je een kano huurt kun je vaak ook plastic tonnen erbij huren om al je spullen waterdicht in te verpakken voor het geval het regent of er water in de kano komt. Handig als er regen voorspeld wordt of je spullen bij je hebt die echt niet nat mogen worden. Voor een dagtocht is een rugzak met wat eten en drinken voldoende, maar als je meerdere dagen op pad gaat heb je meer nodig. Een tent is natuurlijk handig! Liefst lichtgewicht en in een kleine bepakking. Zelf hebben wij best een grote tent mee, wat extra comfort geeft op dagen met minder mooi weer, maar een kleinere trekkerstent is natuurlijk ook prima! Je kunt zelfs zonder tent af. Op een aantal geprepareerde wildkampeerplekken vind je open overkappingen waar je onder kan slapen en bij de kanoverhuur verhuren ze vaak ook een simpele tarp die je tussen een paar bomen spant. Slaapzak en matje zijn wel essentieel! De nachten kunnen ook in de zomer nog best fris zijn en je wilt het niet koud krijgen ’s nachts. Verder heb je natuurlijk kookgerei nodig. Een gasbrandertje werkt makkelijk en snel, maar je kunt natuurlijk ook een pan boven je kampvuur hangen!

per kano door zweden

Het fijne van op pad met een kano is dat je er héél véél in kwijt kunt, veel meer dan bij een wandel- of fietstocht! Ik heb me verbaasd over de hoeveelheid ruimte die we nog over hadden terwijl me met zijn tweeën, een hond en alle kampeerspullen waren! De eerste keer dat wij een meerdaagse tocht met een kano maakte was ik nog erg behoudend, alles lichtgewicht, niet teveel eten, mini pannetjes en geen overbodige luxe mee. De volgende kanotocht werd als overnachten in een vijfsterren resort! We hadden stokbrood met kaas, wijn, een grote pan om in te koken en lekker dikke boeken mee om ’s avonds te lezen bij het kampvuur! Het enige wat je wel moet beseffen is dat je het wel allemaal rond moet peddelen. Bij erg grote afstanden op een dag kun je dus beter wat minder meenemen.

Naast bovenstaande items zijn er nog een aantal dingen onmisbaar op een kanotocht waar je in eerste instantie niet meteen aan denkt. Een bijl en/of zaagje bijvoorbeeld: je zult immers zelf je hout voor een kampvuur moeten zoeken. Daarnaast is een zakmes (dit is echt mijn honderdduizend-dingen-apparaat) erg handig en een magnesiumstick om vuur mee te maken (lucifers kunnen erg vochtig worden in de nacht). Ook een nachtlampje op batterijen of zonne-energie en een vuilniszak zijn erg handig. We hebben zelf ook een douchezak bij ons die opwarmt in de zon, zo heb je ’s avonds een ‘warme’ douche, heerlijk! Bij wildkamperen zonder eco toilet is een schepje ook erg handig en natuurlijk toiletpapier! En dan één van mijn persoonlijke favorieten, verse koffie en een percolator. Er gaat niets boven een verse espresso in de ochtend!

per kano door zweden

D e tent staat, het kampvuur brandt, een soepje staat te pruttellen op ons gaspitje en Sam ligt weer tevreden te slapen. Wat is dit toch genieten, geen mens te horen; laat staan auto’s of andere bewoonde-wereld-geluiden. De zon zakt langzaam achter de horizon en zet de hemel in vuur en vlam, langzaam sluiten de waterlelies zich en worden de vogels in de bomen stil. De nacht daalt over de bossen en het water en de eerste sterren fonkelen al boven mijn hoofd. We hadden voor onze tocht wat kaartspelletjes ingepakt, maar deze zijn overbodig, voor onze neus speelt zich een film in full HD af. Ik heb in mijn hele leven nog nooit zoveel sterren gezien! Hoe langer je kijkt, hoe meer het er worden, duizenden, miljoenen lichtpuntjes brengen de zwarte lucht tot leven en weerkaatsen in het zwarte windstille water van het meer. Wat is het zonde om straks te gaan slapen!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

per kano door zweden

De laatste voorbereidingen

Het is zover, je hebt besloten een kanotocht te gaan maken. Hoe pak je dit aan? Allereerst kies je een gebied waar je heen wil. Voor de verschillende gebieden kun je op de website kanoweb.nl kijken. In Zweden is kanoën erg populair en kun je rondom de grotere merengebieden makkelijk een kano huren voor dag- of meerdaagse tochten. Daarnaast zijn de voorzieningen ook erg goed, geprepareerde wildkampeerplekken vind je overal en zijn over het algemeen goed onderhouden. Met een goede kaart is een ‘echte’ dag planning niet eens nodig. Je laat je dagelijkse peddelafstanden gewoon afhangen van het weer, de omgeving en hoeveel zin je die dag hebt om te peddelen. Mijn ervaring is dat je dagelijks tussen de 5 en 20 km aflegt, afhankelijk van de stroming, de wind en hoeveel mooie pauzeer plekken je onderweg tegenkomt. Zelf stoppen wij altijd regelmatig om ergens even een kopje thee te drinken of een stukje te wandelen.

De enige voorbereiding die wij zelf treffen voor onze tochten is het uitzoeken van een startpunt, het reserveren van een kano en het inkopen van eten voor onderweg. De verhuurbedrijven kunnen je vaak wel vertellen waar de mooiste overnachtingsplekken zijn en waar je eventueel boodschappen kunt doen als je meer dagen gaat dan dat je eten mee aan boord kan nemen. Ook zijn er verschillende verhuurbedrijven die compleet geplande tochten organiseren, ze brengen je dan bij een startpunt waarna je langzaam terug peddelt. Omdat in Zweden het Allemansrecht geldt kun je altijd wel een plekje vinden wat aan jou kampeerverwachtingen voldoet.

Het Allemansrecht betekent dat je overal je tent op mag zetten – hier zitten natuurlijk wel wat regels aan vast – maar over het algemeen geldt dat je overal mag kamperen behalve in iemands mooi aangelegde bloemenperkje. Voor de regels omtrent het Allemansrecht kun je hier kijken. ‘Take nothing but memories, leave nothing but footprints.’

per kano door zweden

W akker worden, wakker worden!” Sam hangt met zijn grote kop recht boven mijn slaperige hoofd. “De zon schijnt, laten we gaan wandelen!” lijkt hij te willen zeggen. Eruit dan maar! Wat slaap je altijd diep als je in de natuur slaapt, heerlijk! Na een heldere nacht hangt er vanochtend een laagje mist boven het meer, hoewel de zon haar uiterste best doet om dit te verdrijven. Een visarend zweeft traag boven het water op zoek naar een ontbijtje. Er is hier ook geen moment hetzelfde; je wandelt van het ene in het andere natuurverschijnsel. Zou dit ooit gaan vervelen? Terwijl Sander met Sam op zoek gaat naar bosbessen – die hier overdadig tussen de bomen groeien – begin ik met het ontbijt. Eerst de koffie en dan mijn favoriete Scandinavische ontbijtje: pannenkoeken met vers geplukte bosbessen! Hiervoor is altijd plek in de kano! Met de ochtendzon op mijn gezicht wordt ik langzaam wakker. Daar zit je dan, midden in de wildernis, met verse koffie en bosbessenpannenkoekjes! Het wordt weer een prachtige dag!

Handig om te weten!

Wil jij ook per kano door Zweden, dan is de informatie via de onderstaande links zeer handig om te weten.

Kanoweb : Hier vind je veel informatie over bekende en minder bekende gebieden in Zweden om te kanoën

Kanoweekend : Een Nederlandse aanbieder van kant en klare kanotochten door Zweden en andere landen binnen Europa. Ook altijd handig als inspiratie!

Kanolife : Informatie over een aantal gebieden in Zweden en campings vanaf waar je een tocht kan starten.

Voorbeeld paklijst voor meerdaagse tochten

Doe je ook mee?

Heeft dit reisverhaal van één van onze gast bloggers je geïnspireerd en wil jij ook mensen inspireren, kom het redactie team dan versterken. Meld je hier aan!

Marloes van Pareren
Al vanaf mijn jeugd zit het reizen in mijn bloed. Vanaf het moment dat ik zelfstandig op reis kon ben ik begonnen met het ontdekken van de wereld! In het begin bestonden mijn reizen met name uit de "bekende" plekken en wilde ik zoveel mogelijk in één keer zien. Drukke schema's en lange reisafstanden dus. Inmiddels is hier wel wat verandering in gekomen en voel ik mij meer aangetrokken tot "slow travel", waarbij je langer op dezelfde plek blijft en de omgeving beter leert kennen. Als natuurfotograaf en reisjournalist wil ik mijzelf vestigen binnen Nederland.