10 Redenen Om In Het Donker Te Mountainbiken

mountainbiking in het donker

De wintertijd is weer ingegaan en dat betekent dat de duisternis weer eerder invalt. Grote kans dat ze zon al onder is als je thuis komt van je werkt en nog even op de MTB wilt stappen. Wij geven 10 redenen om vandaag nog te starten met een nachtelijke of in duisternis gehulde MTB rit.

Rijden in het donker maakt je een betere mountainbiker

‘S nachts vernauwt jouw gezichtsveld tot een dunne strook vlak voor je wiel waardoor je je leert te concentreren en het spoor van de trail voor je leert lezen. De schaduwen van de nacht bedekken verborgen obstakels, zodat je alert bent en leert sneller te reageren op terrein wisselingen.

Bekende paden worden nieuw

Als je genoeg krijgt van het herhaaldelijk rondje op de trail bij jou in het bos – week na week – overweeg dan een rondje in het donker. Oude, vertrouwde paden worden nieuwe paden in het donker. Rijden door een donkere tunnel van bomen en duisternis zal je adrenaline door je lichaam pompen, en je de door voor jou bekende trail heel anders doen ervaren.

Lage temperaturen in de zomer

Hou jij van fietsen in de zomer maar staat de soms hoge temperatuur het echte genieten je soms een beetje tegen, stap dan ‘s nachts of heel vroeg in de ochtend op de fiets. Heerlijk koel en geen mens te bekennen.

Donkere paden zijn lege paden

Als je op zoek bent naar een trail volledig voor jezelf, maar je wilt hiervoor niet helemaal naar de ‘middle of nowhere’ rijden, dan kan ‘s nachts rijden uitkomst bieden. De paden zijn volledig vrij en dus heb je ook geen zorgen over eventueel tegemoet komende bike verkeer. Het resultaat is dat je daarmee ook sneller kunt rijden. Zelfs als er andere rijders zijn, dan zul je deze door de verlichting goed aan en ruim van te voren aan zien komen.

Vergroot fietskansen

Als je een gezin hebt – of andere structurele bezigheden – dan weet dat het soms lastig is om je agenda vrij te maken (of te krijgen) voor die heerlijke lange trail die je zo graag wilt rijden. ‘s Nachts rijden is een goede compromis. Je krijgt tijd om hetgeen te doen wat je zo graag wilt doen zonder de taken gedurende de dag op te hoeven geven. En wees eerlijk, wie heeft nu echt slaap nodig?

‘s Nachts biken is socialer

‘s Nachts door solo door het bos denderen is nog gevaarlijker dan overdag. Daarom is het een goed idee om je vrienden uit te nodigen om mee  te gaan. Niet alleen veiliger, maar ook een stuk socialer. Kan je eindelijk weer een beetje bijpraten en na afloop wellicht nog iets eten of drinken bij de lokale middenstand. Bovendien hebben je vrienden geen excuus meer om NEE te zeggen als je overdag langs komt – zie reden # 5.

Vermijd conflicten

Wandelaars en mountainbikers gebruiken soms dezelfde paden en dit geeft af en toe wat conflicten. Doorgaans vind je wandelaars ‘s nachts niet op deze paden en dus een ideale oplossing voor beide outdoorliefhebbers.

Goed excuus om nieuwe spullen aan te schaffen

Ik weet het, ik weet het, mountainbiken gaat niet over de materialen maar om de activiteit zelf. Maar toch is het leuk om zo af en toe wat nieuw speelgoed te kopen. En wees eerlijk, goede verlichting en warmere kleding is natuurlijk wel cruciaal als je in het donker op pad gaat.

Geniet van de lichtshow

Hoewel het nacht is betekent het niet dat je niet van een verbazingwekkende omgeving kunt genieten. Integendeel!  Spectaculair is de flow van enkele lichtjes door het bos als rijder na rijder door het bos zweeft – zo’n cool gezicht.

Verleng je rij duur

Als je gewend bent om voor of na jouw werk een uurtje op de fiets te stappen, dan kan deze tijd je in de weg zitten als je meer wil. Tenzij je natuurlijk verlichting op je fiets hebt. Dan schakel je deze in en rijd je net zo lang door tot je benen het niet meer aan kunnen.

Respect de natuur

Tot slot nog wel een punt van aandacht. Hoewel het natuurlijk fantastisch klinkt (en is) om door de duisternis te rijden, alles weer opnieuw ontdekkend, dien je wel rekening te houden met de aanwezige fauna. Check, voordat je er op uittrekt, even goed waar het is toegestaan om in het donker te fietsen.

Wat vind jij leuk (of niet leuk) over het mountainbiken in de nacht?

Marcella
Wandelen in de bergen is mijn ding! Rust, ruimte en een fysieke inspanning leveren. Wat kan het leven simpel zijn!