10 Redenen om te starten met kajakken

kajakken

De aarde bestaat voor 2/3 uit water. Dus waarom niet ontdekken? Start kajakken !

Kajakken (peddels aan beide zijden) of kanoën (peddel aan één zijde), iedereen kent het maar lang niet iedereen is ooit in de boot gestapt. En waarom eigenlijk niet? Wellicht is het de angst van het omslaan, de spierpijn in de armen de dag er na, de beperkte bewegingsvrijheid of de geringe snelheid. Wat de reden ook is, ze zijn allemaal ongegrond. Wat ons betreft is het geruisloos varen midden in de natuur al reden genoeg om direct voor deze outdoor activiteit te kiezen. Nog niet overtuigd? Dan geven we je nog een paar zeer overtuigende argumenten om het water op te gaan en eindeloos lang te peddelen.

Pure adrenaline

Boten, natuur, stromingen zijn als ski’s en diepe poeder sneeuw, een dynamische mix van sensatie. Begin in een rustig watertje en eindig op een woeste wild water rivier in de Grand Canyon. De enige beperking is hoe ver jij wilt gaan.

 

Herbeleef geschiedenis

Water is door de eeuwen heen het medium voor geweest voor de ontdekkingsreiziger. Columbus, Willem Barentz, Abel Tasman gingen avonturen tegemoet via de onbekende waterwegen. Treed in hun voetsporen en voel wat zij voelden, langzaam varend door onbekend terrein.

 

Wees één met fauna

Water is rijk aan leven. Vogels, vissen, bevers, je komt ze allemaal tegen. Wat is er dan mooier dan dit van dichtbij te beleven in de natuurlijke habitat. Kajakken maakt dit mogelijk. Geruisloos door het water glijdend alles van close-up aanschouwend.

 

Makkelijk voor het lichaam

Op een bepaald punt in je leven bereik je een leeftijd dat backpacken fysiek meer last dan lust wordt. De soepele, gewricht ontlastende bewegingen die met peddelen gepaard gaan voorkomen lichamelijke klachten. Nou ja, wellicht af en toe een spierpijntje.

Leuk voor alle leeftijden

Er op uit gaan met de kleinsten van de familie behoeft vaak de nodige aandacht en aanpassingen. Nu kan je wachten tot ze oud genoeg zijn om enigszins zelfstandig op pad te gaan. Niet met kanoën en kajakken. Voorzie ze van een drijfvest, zet ze in de boot en klaar is Kees. En de ouders…. die krijgen weer wat meer ruimte om invulling te geven aan hun avontuurlijke verlangens. En voordat je het weet zijn de kinderen net zo verslaafd!

 

De manier om te ontdekken

In waterrijke gebieden, zoals Nationaal Natuurpark als De Weerribben of De Biesbosch is water de manier om het gebied echt te ontdekken. Niet met de auto, niet met de fiets en zelfs niet wandelend…met de kajak of kano kom je op zoveel meer plekken.

Besluip vissen

Je kunt je natuurlijk door metershoge rietkragen waden of je ellebogen openhalen aan braamstruiken om de beste visplek op te zoeken. Je kunt ook in de boot stappen en daar naar toe gaan waar ook vissen daadwerkelijk gaan. Moeilijke keus?…..dacht het niet!

Alleen op de wereld

Nederland, een van ‘s werelds dichtstbevolkte landen van de wereld. Stille plekken op twee handen te tellen. Maar voor diegene die juist op zoek is naar deze plekken is de kajak echt een uitkomst. Nederland kent tal van stillen en met een tochtje met een kajak zijn deze zo gevonden. Vaar een rivier of kanaal in en laat je onderdompelen in de stilte die de natuur biedt. Heel eventjes alleen op de wereld!

 

Comfort binnen handbereik

Wie zei iets over afzien? De kajak biedt ongelooflijk veel ruimte waardoor er zeer veel spulletjes meegenomen kunnen worden. Van bbq tot comfortabele slaapmat en van koelbox tot ligstoel. Alles kan mee! Avonturieren afzien?…dacht het niet.

 

Oneindig veel keus

Het spectrum van kajak opties is zo enorm dat er voor iedereen wel een geschikte vaartocht te vinden is. Mistige meren in de vroege ochtend, een licht kabbelende kreek, wild water, oceaan branding of een stadsgracht… pak je kajak, kies een plek en go…

Kajakken en kanoën in Nederland

Nederland is een waterrijk land. Genoeg plekken om te varen dus. Zoek je inspiratie of een leuke route? Kijk dan eens op www.kanoweb.nl.

Redactie
Bij OutdoorInfo willen we inspireren door mooie verhalen, coole bestemmingen, uitleg over materialen en nog veel meer. Een actieve outdoor lifestyle begint bij OutdoorInfo.