10 Tips om je nieuwe wandel voornemen echt te laten slagen

10 tips om je wandel voornemen te laten slagen

We zien het ieder jaar weer gebeuren. Honderden wandelliefhebbers die een persoonlijk doel stellen. 1000Km in een jaar lopen, 4 LAW aantikken, een huttentocht door de Alpen. Allemaal prachtige doelen maar o zo vaak worden deze doelen niet gehaald. Wij geven je 10 tips om dit keer wel jouw doel te halen.

Stel een reëel doel

De belangrijkste tip is om een realistisch doel te stellen. Als je nog weinig wandelervaring hebt, moet je niet ineens de PCT (Pacific Crest Trail) willen lopen. Dit werkt demotiverend en dus is de kans een stuk kleiner dat je jouw doel haalt. Het werkt dus beter om kleine doelen te stellen en die uit te breiden. Zo haal je steeds een doel en dat maakt je mentaal sterker om vol te houden en de lat stuk weer een stukje hoger te leggen.

Maak je doel concreet

Een reëel doel betekent ook een concreet doel. Zeg dus niet: ‘Ik wil meer bewegen’, maar: ‘Ik wil drie keer in de week minstens een uur wandelen’. En hou je aan jouw plan!

Investeer in een goede wandeluitrusting

Zonder de juiste materialen liggen fysieke klachten of een oncomfortabel gevoel tijdens het wandelen op de loer. Laat je dus goed adviseren over wat voor jou de juiste wandelschoenen en bijhorende kleding zijn. Eenmaal aangeschaft, onderhoud ze goed. Dan geniet je jaren van de soms forse investering.

Zoek een ‘stok achter de deur’

Vraag een vriend of vriendin om met jou een vast moment in de week te gaan wandelen. Dit is de bekende stok achter de deur en voorkomt dat je snel afzegt. Je wilt die ander toch niet teleurstellen? Bovendien is met meerdere personen wandelen vaak veel gezelliger dan alleen!

Maak van je date een wandeldate

Als je af en toe afspreekt met een vriend(in) om bij te praten, ga dan in plaats van ergens lunchen of koffie drinken een lange wandeling maken. Je kunt dan bijpraten en bewegen tegelijk. Dat kopje koffie komt daarna wel als beloning!

Sluit je aan bij een wandelvereniging

Heb je niet een vriend/vriendin die met regelmaat met jou op stap wil, sluit je dan aan bij een wandelvereniging. Met honderden wandelclubs in ons land is er altijd wel een bij jou in de buurt. Tijdens een wandeltraining leer je je techniek verbeteren en doe je oefeningen voor een betere conditie. Met een professionele trainer zullen je prestaties bovendien een stuk sneller vooruitgaan.

Schrijf je in voor een wandelevenement

Wandelverenigingen doen vaak mee aan wandelevenementen of organiseren zelf tochten. Hierdoor kun je samen naar een doel toewerken. Kies een mooie tocht uit de wandelagenda van Wandel.nl.

Wees voorbereid op tegenslag

Een wandeling zal vast niet altijd een feestje zijn. Zeker niet als het weer even tegen zit of wanneer je te maken krijgt met een blessure. Geef dan niet meteen op, maar pak de draad weer op zodra het kan. Blijf positief en stel eventueel je doel bij, mocht het niet anders kunnen. Het zal je uiteindelijk sterker maken.

Beloon jezelf

Spreek met jezelf een beloning af als je bepaalde doelen of mijlpalen hebt gehaald. Dit vergroot de kans dat je de volgende doelen ook weer haalt. Goed om te weten, uit onderzoek blijkt dat diegene die zijn goede voornemen drie maanden heeft weten vol te houden, er meestal ook in slaagt om deze de rest van het jaar ook vol te houden.

Rust op tijd

Misschien wel de meest belangrijke tip om het vol te houden: rust op tijd. Met een vermoeid lichaam en een vermoeide geest is het een stuk moeilijker om het vol te houden en jouw doel te halen. Op tijd naar bed dus, dan kunnen je voeten ook lang genoeg uitrusten voor de volgende wandeltocht!

Wandeltips

Heb je eenmaal jouw doel gesteld dan zijn de volgende wandelroutes wellicht een mooie inspiratie voor je.
Redactie
Bij OutdoorInfo willen we inspireren door mooie verhalen, coole bestemmingen, uitleg over materialen en nog veel meer. Een actieve outdoor lifestyle begint bij OutdoorInfo.