Nederland kent in totaal 20 LAW’s. De bekendste is het Pieterpad. Maar welke zijn de langste? We zetten ze graag voor je op een rijtje.

De naam LAW® staat voor Lange-Afstand-Wandelpad. Een LAW is een wandelroute van minstens 100 km, die je kunt volgen aan de hand van de bekende wit-rode markering. LAW’s doorkruisen Nederland van grens tot grens. Benieuw naar de 5 langste lange afstand wandelpaden van Nederland? Lees snel verder!

1Noaberpad | LAW 10 | 415km

Het Noaberpad is het langste LAW dat Nederland kent. Het pad loopt van Bad Nieuweschans in Groningen naar Kleef in Duitsland. Daarbij gaat het langs en over de Duitse grens van de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland.

Het Noaberpad voert langs vestingstadjes in Groningen, hoogveen in Drenthe, grafheuvels in Bentheim, beekdalen in Twente, scholtenboerderijen in de Achterhoek, oude stadjes in Münsterland en bossen in Montferland.

Het Noaberpad is in het veld gemarkeerd met de internationaal bekende wit-rode merktekens van langeafstandswandelpaden (LAW) en staat in detail beschreven in een wandelgids die wordt uitgegeven door het Nivon (zie onder). Meer weten over het Noaberpad en de verschillende etappes? Kijk op www.noaberpad.startpagina.nl.

2Trekvogelpad | LAW 2 | 400km

Het Trekvogelpad is het ‘langste natuurpad van Nederland’. Geen andere LAW verbindt zoveel vogelrijke natuurgebieden met elkaar. Logisch dat de Vogelbescherming meewerkt aan deze route. De route voert van Bergen aan Zee (Zeeaquarium) aan de Noordzee naar Usselo ten westen van Enschede. Het pad wordt ook wel het ‘Pieterpad-Overdwars’ genoemd. De route kent een grote afwisseling in landschappen. Van het strand en de duinen voert de route door het Midden van Noord-Holland langs droogmakerijen en veenweiden, veenrivieren en plassen. Dan wandel je door bossen en heiden van de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe. Na het kruisen van de IJssel stap je tot slot verder over de vele landgoederen van de Achterhoek. Het pad is een must voor vogelspotters want het Trekvogelpad loopt langs veel vogelnatuurgebieden. Verrekijker meenemen dus!

Het Trekvogelpad is in beide richtingen aangegeven met de internationaal bekende wit-rode merktekens van langeafstandswandelpaden en beschreven in de gelijknamige Nivon wandelgids (zie onder). Meer weten over het trekvogelpad en de verschillende etappes? Kijk op www.trekvogelpad.startpagina.nl.

3Zuiderzeepad | LAW 8 | 400km

Wie van water houdt moet het Zuiderpad lopen. Deze route loopt rond het IJsselmeer en voert je tientallen kilometers over grasdijken, waar je langs schapen en koeien, stoomgemalen en doorbraakkolken loopt. Heerlijk om uit te waaien! Tevens passeer je beroemde vissersplaatsen en stadjes met elk hun eigen sfeer: hanzesteden als Kampen en Elburg, de Gouden Eeuw van Amsterdam, de geur van gerookte vis in Volendam, vestingen als Sloten, boerendorpen als Blaricum. Een rondje IJsselmeer is een ware verkenningstocht langs de oude Zuiderzee.

Het Zuiderpad is aangegeven met de internationaal bekende wit-rode merktekens van langeafstandswandelpaden en beschreven in de gelijknamige Nivon wandelgids (zie onder).

4Maarten van Rossumpad | LAW 4 | 384km

Volgend in de voetsporen van Maarten van Rossum, een 16e eeuwse legeraanvoerder in dienst van de Hertog van Gelre, loop je dit pad langs kastelen, burchten en jachtterreinen. Het pad loopt van ‘s-Hertogenbosch naar Steenwijk. Vanuit Brabant loop je door het fruitbomen landschap van de Betuwe naar de glooiende bossen van de Veluwe. Via de landgoederen van de Veluwezoom en Salland ontdek je het woeste landschap van de Posbank. Via IJsselvallei richting de Drentse esdorpen, de bosrijke gebieden en de stuwwal van de Halvelterberg naar de eindbestemming.

Het Maarten van Rossumpad is aangegeven met de internationaal bekende wit-rode merktekens van langeafstandswandelpaden en beschreven in de gelijknamige Nivon wandelgids (zie onder).

5Grenslandpad | LAW 11 | 363km

Zoals de naam al doet vermoeden blijft de route steeds in de buurt van de grens; de grens met België. Het pad loopt tussen Sluis in Zeeland en Thorn in Limburg af en toe de grens kruisend. Het grensgebied biedt een afwisselend en aantrekkelijk wandellandschap met een boeiende cultuurhistorische geschiedenis. De wandelaar ziet wisselende landschappen: akkerland in Zeeuws-Vlaanderen, het waterrijke gebied langs de Wester- en Oosterschelde, bossen en heide in Brabant. Het witte Limburgse dorpje Thorn vormt een mooi eindpunt van deze prachtige route. De route is in beide richtingen met wit-rode tekens gemarkeerd en in een gidsje beschreven (zie onder).

Predicaat LAW

Niet alle lange afstand wandelpaden krijgen het predicaat “LAW”. Benieuwd welke criteria hiervoor gelden? Lees dan de vastgestelde criteria.

Wandelgidsen LAW

Van de hierboven beschreven 5 lange afstand wandelpaden van Nederland zijn gedetailleerde routebeschrijvingen verkrijgbaar. Deze kan je via OutdoorInfo via boekhandel specialist ‘De Zwerver’ bestellen.

noaberpad
LAW – Noaberpad
trekvogelpad-gids
LAW – Trekvogelpad
LAW - Zuiderzeepad
LAW – Zuiderzeepad
MaartenRossumpad-gids
LAW – Maarten van Rossumpad
Grensland-gids
LAW – Grenslandpad

Nu wij de langste LAW’s voor je op een rijtje hebben gezet, zijn we heel nieuwsgierig naar jouw mooiste? We horen het graag van je!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

vijf × drie =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.