5x Best Hikes In Nieuw Zeeland

best hikes nieuw zeeland

Nieuw-Zeeland staat bekend om haar prachtige natuur en diverse landschappen. De beste manier om al dat natuurschoon te ontdekken, is door je wandelschoenen aan te trekken. Onze gastblogger Sam stapte tijdens zijn rondreis heel wat kilometers af en vertelt over zijn 5 beste hikes in Nieuw Zeeland.

Roy’s Peak Track

Deze trektocht is niet voor doetjes! Vanuit het prachtige Wanaka -ga op een zonnige dag zeker even zwemmen in het meer!-, is het een vijf à tien minuutjes rijden naar de start van deze wandeling. Je zigzagt de hele tijd tussen een vrij eentonig landschap, en af en toe komt een koe of schaap je gedag zeggen. Het pad is bijzonder steil en daardoor ga je al snel zweten. Zorg er dus voor dat je voldoende water meeneemt! Het is pas na een uur of twee dat je beloont wordt met een prachtig uitzicht voor al die moeite.

Er zijn eigenlijk twee uitzichtpunten. Het eerste is één van de meest gefotografeerde plekjes van Nieuw-Zeeland en dat is natuurlijk niet verwonderlijk. Met een achtergrond van prachtige meren en bergen lijkt het hier best veel op een sprookjesdecor.

Veel mensen die deze trektocht ondernemen zijn al helemaal afgepeigerd na deze eerste stop, maar toch raad ik aan om nog een uurtje extra naar boven te klimmen. Persoonlijk vind ik de uitzichten van helemaal aan de top immers nóg mooier.

Roys-Peak

Tongariro Alpine Crossing

Volgens sommigen is de Tongariro Alpine Crossing de mooiste dagwandeling ter wereld. Deze pittige trektocht mag dan ook niet in dit lijstje ontbreken. Het is zeker zeven uur wandelen, klimmen en klauteren, maar de landschappen zijn bijzonder mooi.

Het begint nog vrij rustig, maar al meteen zijn de landschappen fenomenaal. Het zwartgrijze en desolate decor werd voor de Lord of the Rings films gebruikt als Mordor, maar het zou net zo goed kunnen dienen als achtergrond voor een film over een andere planeet.

Het allermooiste uitzicht krijg je ongeveer halverwege de wandeling. Daar krijg je immers de ‘Emerald lakes’ te zien. Een turquoise meer met aan de randen allerlei andere kleurtjes. Als je rond dit meer wandelt, zie je enkele stomende rookpluimen waardoor meteen duidelijk wordt dat dit een vulkaan is.

Na al dat steengruis, lijkt het wel alsof je in een Afrikaanse savanne bent terechtgekomen. Droge grassen palmen het zigzaggende pad bijna helemaal in, totdat de planten veranderen in een dichtbegroeide jungle.

Ik snap wel waarom mensen dit de mooiste dagwandeling ter wereld noemen! Wauw…

Tongariro Crossing

Hooker Valley Track

De Hooker Valley Track is nog zo’n fantastische wandeling in Nieuw-Zeeland. Gelukkig zal je er dit keer niet al te veel spierpijn aan overhouden. Hoewel de wandeling zo’n tien kilometer lang is, is alles hier vlak.

Onderweg verandert het landschap de hele tijd, maar de fantastische Mount Cook (de hoogste berg van Nieuw-Zeeland) blijft altijd in beeld. Tegen deze mastodont plakt een traag smeltende gletsjer, en die mondt uit in een woeste rivier die zich een weg heeft gebaand door al deze natuurpracht. Met behulp van enkele wiegende hangbruggen kun je dit hele parcours rondstappen en op het einde word je beloond met een mooi uitzicht over een gletsjermeer.

Hooker Valley

Abel Tasman National Park

De Nederlandse avonturier Abel Tasman ontdekte Nieuw-Zeeland en daardoor zijn heel wat plekjes ook (deels) naar hem vernoemd. Als je van wandelen houdt, maar ook geen nee zegt tegen een mooi strand, dan is dit de perfecte combinatie. Je kan hier een wandeling doen van meer dan 60 km lang, dus je mag er zeker van zijn dat er hier veel te zien is. Onderweg loop je grotendeels door het dichtbegroeide bladerdek van de jungle, maar er zijn tal van zijweggetjes die je kan verkennen om de ongerepte stranden ook te bezoeken. Hoe verder je stapt, hoe mooier de uitzichten worden, vind ik.

Als je het niet ziet zitten om het hele parcours af te wandelen, dan kan je ook gebruik maken van de watertaxi’s. Zij droppen je dan bij een bepaalde plek, vanwaar jij je hike kan beginnen. Of ze komen je oppikken na je trektocht. Vanuit de boot zie je dit nationale park ook meteen vanuit een ander perspectief.

Abel Tasman

Rob Boy Glacier Hike

Deze wandeling is iets minder bekend, maar toch vind ik ze ook de moeite om in dit lijstje te zetten. Je begint deze hike eigenlijk in the middle of nowhere, maar dat is net wat deze trektocht ook zo mooi maakt.

Nadat je de woeste rivier bent overgestoken op een zwiepende hangbrug, zit je grotendeels in een jungle te stappen. Daardoor zie je onderweg heel weinig en valt de wandeling in het begin soms een beetje tegen. Gelukkig krijg je heel af en toe al een voorsmaakje van de gigantische Rob Boy gletsjer die je op het einde van deze wandeling te zien krijgt.

Helemaal op het einde, ruimt de hoge bebossing plaats voor een landschap dat is doorspekt met rotsblokken en stenen. Op deze open vlakte zie je pas echt hoe mooi de natuur hier is. Vanaf de gletsjer, die toch wel enkele honderden meters boven jou ligt, stromen non-stop watervalletjes die dit dan toch tot één van de meest spectaculaire wandelingen in Nieuw-Zeeland maakt.

Sam Van Den Haute
Het avontuur opzoeken en mooie plekjes bezoeken zijn immers mijn passie. Laat mij ook jou inspireren met geweldige verhalen, prachtige foto's en handige tips van mijn avonturen op reis.