6x Tips Om De Kids Mee Outdoor Te Nemen

kids outdoor
Foto van Margaret Weir via Pexels.com

Samen op pad zonder frustratie

“Ik heb zere voeten”, “Wanneer zijn we er?”, “Ik heb honger”. Waarschijnlijk herken jij als ouder deze zinnen als geen ander. Mijmerde je heerlijk weg bij het ritme van je eigen voetstappen op het voetpad door het stille bos, wordt deze abrupt onderbroken door … nota bene je eigen kind.

Toch is het fantastisch om met de kleinste familieleden op pad te gaan. AANPASSEN is het toverwoord. En met een beetje aanpassing zul je zien dat iedereen maximaal plezier beleeft aan de outdoor trip. We geven je 6 praktische tips.

Doe rustig aan

Hoe je het ook wendt of keert, kleine mannetjes en vrouwtjes hebben een lager tempo en zijn sneller afgeleid. Stel je hier op in voordat je er op uittrekt. Plan niet een te uitdagende of te lange route. Las voldoende eet, drink, speel en plas pauzes in. En laat het tempo van het kind bepalend zijn. En hiermee bedoelen we natuurlijk echt niet dat er om de 5 minuten uitgebreid naar een hoop krioelende mieren moet worden gekeken, maar zorg voor diverse onderbrekingen. Let dus op vermoeidheidssignalen en stop preventief. Dit voorkomt ergernissen en frustraties van beide ‘partijen’.

Geef verantwoordelijkheid

Kinderen mogen dan nog over onvoldoende kracht en uithoudingsvermogen beschikken, maar dit betekent niet dat ze niet voor zichzelf kunnen zorgen. Geef ze een beetje extra verantwoordelijkheid tijdens de trip. Bijvoorbeeld door ze een klein rugzakje mee te geven met daarin de nodige snacks die ze naar eigen blieven mogen nuttigen (jij houdt natuurlijk de regie over de inhoud van de rugzak). Onder het motto op=op leren ze spelenderwijs keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Bovendien blijft je eigen rugzak nog een beetje draagbaar.

Laat ontdekken

De meeste kinderen houden van avontuur. Nieuwe dingen ontdekken, grenzen opzoeken en verleggen. Biedt ze onderweg dit avontuur aan. Beklim die uitstekende rots, stap die grot in, kampeer een keer onder de sterrenhemel, deel jouw flor&fauna kennis of laat ze hun eigen foto’s maken. Onderweg zijn talloze mogelijkheden. Geef vooral aan wat ze wel mogen doen in plaats van wat ze niet mogen doen.

Goed materiaal

Het is een open deur maar deugdelijk materiaal is een must. Deze stelregel geldt des te meer voor kids. Kinderen moeten het niet koud krijgen onderweg, dus goede warme kleding is essentieel. Ook goed schoeisel in onontbeerlijk. Slecht zittend schoeisel is de vonk die het spreekwoordelijk vuur kan doen ontbranden. Dus investeer in goede spullen.

Zorg voor afleiding

Ook al is het landschap nog zo oogverblindend of zijn de ontmoetingen met bepaalde dieren nog zo zeldzaam, ieder persoon ervaart dit anders. Dus ook jouw kind. Reflecteer jouw genot, jouw rust, jouw emotie niet op dat van je kind. Hij of zij vindt die in bloei staande heide vast heel saai en meer geïntrigeerd in omwentelingen van de fidget-spinner die argeloos wordt gehanteerd. Dit wetende, kan een beetje sturing, in de vorm van afleiding, wellicht een beetje helpen om het nog enigszins gezellig te houden. Stel een picknick in het vooruitzicht, doe een onderweg een natuur bingo, laat ze sporen zoeken. Allemaal kleine afleidingsmanoeuvres die er voor zorgen dat er balans is en blijft.

Hou het veilig

Wat beschreven is bij het eerste punt “Doe rustig aan” geldt in zekere mate ook voor dit punt. Wat voor jou als “normaal” geldt kan voor je kind best een te grote uitdaging zijn. Dus samen klimmen is prima, maar pas je route dan wel aan. Niets is meer onprettig dan een kind (geldt ook voor volwassenen overigens) in een situatie brengen die ver buiten z’n comfortzone ligt. Het gevolg is een verhoogde kans op ongelukken. Wees je hier dus bewust van. Hou het veilig en doe rustig aan !

Tot slot

Wat je ook gaat ondernemen met jouw familie, zorg altijd dat je goed voorbereid bent. Plan goed vooraf, hou op de dag van de trip zelf het weer en de tijd goed in de gaten en zorg dat er voldoende water en snacks meegaan. En niet het minst belangrijke, neem altijd een goed gevulde EHBO-kit mee.

Redactie
Bij OutdoorInfo willen we inspireren door mooie verhalen, coole bestemmingen, uitleg over materialen en nog veel meer. Een actieve outdoor lifestyle begint bij OutdoorInfo.