7 Tips Hoe Blijf Je Warm Tijdens Het Slapen

beter slapen

Beter slapen, meer uitgerust met 7 warmhoud tips

Er is niets erger kan ‘s nachts wakker worden, bibberend van de kou. De nacht is bedoeld om uit te rusten, om je interne batterij weer op te laden. Klaar voor het volgende avontuur. Maar als je koud hebt, krijg je die rust simpelweg niet. We geven je een paar warmhoud tips hoe jij warm kunt blijven tijdens het slapen.

Droge kleding

Ook al voelen de kleren die je de hele dag aanhad tijdens die hike zo vlak voor het slapen wel weer droog aan, toch zit er vaak nog een hoop damp in. Damp leidt tot dat vervelende bibberige gevoel als je lichaam afkoelt. Stap daarom met droge kleren je slaapzak in.

Gevulde Waterfles

Neem een waterfles gevuld met warm water mee in je slaapzak. Een warme fles kan uren warm blijven en helpt om lekker in slaap te vallen als het koud is in je tent. Leg de fles tussen je benen. Is die nog te warm, wikkel er dan een shirt of iets dergelijks omheen.

Eet

Eet iets vlak voordat je gaat slapen. Eten zorgt er voor dat je metabolsime (spijsvertering) actief blijft. Dit proces genereert lichaamswarmte. Net dat beetje extra dat jou in slaap houdt.

Plas

Als je koud wakker wordt is het een goed idee om even te gaan plassen, ook al klinkt dat niet heel aantrekkelijk als temperaturen tegen het vriespunt aanzitten. Maar als je een volle blaas hebt dan houdt je lichaam al die vloeistof warm, dit kost energie. En die energie kan niet gebruikt worden om andere lichaamsdelen warm te houden. Bovendien helpt het je weer makkelijk in slaap te vallen omdat de gedachte van moeten plassen je nu niet meer afleidt.

Warme slaapzak

Open deur natuurlijk, maar de ene slaapzak is de andere niet. Als je een slaapzak hebt of op het punt staat één te kopen, let er dan op dat deze geschikt is voor de juiste buitentemperaturen. Een slaapzak die in de zomer heerlijk comfortabel is, kan in de winter te koud zijn.

Tip: Lees ook het artikel: Alles over slaapzakken

Extra isolatie

Soms ligt de oplossing om warm te slapen voor de hand: gewoon extra isolatie tussen jou en de grond waar je op slaapt. Je kan kiezen voor een dikkere, betere isolerende slaapmat (of een extra foam matje) of je kan de onderkoelingsdeken die je nog in de ehbo-kit had gestopt onder je slaapzak leggen.

Muts

De meeste lichaamswarmte gaat verloren via ons hoofd. Het is daarom ook aan te bevelen om bij hele koude omstandigheden een muts aan te trekken voordat je de slaapzak inkruipt. Een andere optie is dat je een slaapzak met capuchon aanschaft waarbij het capuchon gedeelte lekker strak aantrekt. De gouden regel hierbij is: hoe meer bedekt hoe minder het warmteverlies.

 

Redactie
Bij OutdoorInfo willen we inspireren door mooie verhalen, coole bestemmingen, uitleg over materialen en nog veel meer. Een actieve outdoor lifestyle begint bij OutdoorInfo.