7 Tips Voor Hardlopen In Het Donker

trailrunning_donker

Op het noordelijk halfrond gaat de winterperiode weer in. Dit betekent kortere dagen waarin je effectief van het daglicht kunt profiteren. Grote kans dus dat je jouw favoriete outdoor bezigheid in de schemer van ochtend of avond moet gaan doen. Hier zijn 7 tips om ‘s nachts of’ s ochtends vroeg beter te rennen.

Blijf Veilig

De belangrijkste tip wellicht is dat je iemand vertelt welke ronde je maakt en wanneer je van plan bent terug te zijn. Dit is vooral belangrijk als je op pad gaat voor een trailrun in rustige gebieden. Overweeg ook om je telefoon mee te nemen waarmee je in geval van nood toch contact met iemand kunt zoeken.

Maak jezelf zichtbaar

Koop een assortiment reflectoren voor jouw kleding, zodat je op afstand duidelijk zichtbaar bent voor fietsers en bestuurders. Plaats de reflectoren of lichtbronnen bij voorkeur op bewegende lichaamsdelen zoals enkels, knieën, polsen en ellebogen. Zo weet een tegemoet komend iemand dat het een bewegend persoon betreft die hen nadert.

Pas je tempo aan

Als je nog nooit in het donker hebt gelopen, is het raadzaam om langzamer te beginnen tot dat je eraan gewend bent. Omdat de omgeving om je heen duister is is de snelheidsbeleving anders. Bovendien kan je maar beperkt vooruit kijken zodat je obstakels minder snel ziet.

Beheers je hoofdlamp

Het dragen van een hoofdlamp is essentieel als je in het half donker of volledige duisternis aan het lopen bent.  Zog ervoor dat de hoofdlamp naar voren is gefocust en dat de lichtbundel instelbaar is in felheid. Richt de lamp zodat de straal het gebied ongeveer 10 m voor je verlicht, en zorg ervoor dat het licht niet te scherp is omdat dit mogelijk “tunnelvisie” kan veroorzaken. Kortom leer de hoofdlamp vooraf goed te bedienen en zorg dat deze voldoende opgeladen is voor de hele run.

Kijk vooruit, niet naar beneden

De juiste positie van het hoofd is belangrijk. Laat je hoofd niet vallen en kijk niet naar je voeten, want dat vertraagt ​​je automatisch. Kijk vooruit en je hersenen zullen programmeren waar je voeten naartoe gaan voordat ze daar aankomen. Heb vertrouwen!

Kies je looplijnen

Met de juiste hoofdpositie en een goede focus van het licht van de hoofdlamp, is het gemakkelijker om de contouren van het terrein en komende obstakels te zien. Geconcentreerd blijven en vooruit blijven kijken is essentieel wanneer je in het donker rent. Focus op je looplijn zodat je in een flow komt. Niets is vervelender dan iedere keer de concentratie te verliezen en uiteindelijk door de struiken te klauteren omdat je van het pad bent geraakt.

Geniet van de sfeer

Last but not least. Hardlopen in het donker geeft een ultiem gevoel van vrijheid. Dit komt omdat de geluiden anders zijn, er weinig mensen in de buurt zijn en de duisternis altijd iets magisch heeft. Alles is echt vredig, je kunt alle kleine geluiden horen, alles lijkt frisser en je wordt een stuk bewuster. Geniet er dus van!

Redactie
Bij OutdoorInfo willen we inspireren door mooie verhalen, coole bestemmingen, uitleg over materialen en nog veel meer. Een actieve outdoor lifestyle begint bij OutdoorInfo.