Canyoning (spreek uit als: ‘ken-jo-ning’) is waarschijnlijk één van de meest spectaculaire buitensporten die je kunt doen. Bij het canyoningen maak je al lopend, zwemmend, klimmend, glijdend, springend en abseilend een tocht door een kloof (of ‘canyon’) waar meestal water doorheen stroomt. Een canyon is een mooie en indrukwekkende omgeving waar je normaal niet zo snel komt. Naast het genieten van de prachtige natuur geeft de combinatie van hoogte en water een enorme kick tijdens de afdaling.

Canyoning is dus vooral een sport die in de bergen wordt beoefend. Maar vind je nu de mooiste canyoning trails? Wij zetten 7x Ultieme Canyoning Gebieden In Europa voor je op een rij.

Canyoning in de buurt van Nice, Frankrijk

Zuid-Frankrijk beschikt over aardig wat canyons, de meeste in de buurt van Nice. Bij de Gorges du Loup is het allemaal heel easy going. Meer uitdaging vind je bij de canyon van de rivier Bollène, waar je de Alpen wordt ingevoerd. Veel spectaculaire sprongen en redelijk sterk stromend water. De meest uitdagende trail vind je echter bij Maglia. Hier kom je pittige slides tegen en moet je een aantal gewaagde sprongen maken. Ook moet je behoorlijk ver de diepte in abseilen. Deze trip duurt ongeveer zeven uren.

canyoning in frankijk

Canyoning in de buurt van Fort William, Schotland

Canyoning doe je niet voor het mooie weer. Gelukkig maar, want een van de mooiste gebieden in Europa voor een canyoning trip is Fort William in Schotland. Dit door wolken omringde plaatsje, waar 10.000 mensen wonen, is een perfect beginpunt om Schotlands mooiste canyons te bereiken.
Beginners kunnen naar Allt van Halen, waar je in het water kunt springen en kleine stukjes door het licht stromende water kunt afleggen. Als gevorderde ga je naar Ben Nevis, de hoogste berg van Schotland. Hier heb je een trail met hoge richels om vanaf te springen en wilde watervallen om te abseilen. Maar als expert doe je toch echt de Grey Mare’s Trail. Dit is een ‘slot canyon’, wat betekent dat-ie erg smal kan worden en dus niet bepaald toegankelijk is. Deze trail bevat spectaculaire sprongen, pittige waterroutes en heftige watervallen.

canyoning in fort william

Canyoning in Interlaken, Zwitserland

Bij de rivier Aare, in de buurt van Interlaken, heb je in Zwitserland drie goede canyoning-gebieden: Saexten, Chli Schliere en Grimsel. Saexten is de makkelijkste en de kortste. Hier doe je ongeveer drie uren over. Chli Schliere is al uitdagender, onder meer door een lange, glibberige, smalle trap de diepte in. Je legt een grote afstand af door het water en komt steile watervallen tegen. Vergeet niet te genieten van het prachtige uitzicht.
De pittigste is Grimsel. Bereid je voor op bijna een hele dag in het water, pittige abseilstukken en moeilijke sprongen. Deze trip duurt ongeveer zeven uren.

canyoning in grimsel

Canyoning in Nationaal Park Triglav, Slovenië

Slovenië is een outdoorland bij uitstek. Vooral Nationaal Park Triglav en de gebieden eromheen lenen zich goed voor canyoning. Je vindt hier zeven goede canyons relatief dicht bij elkaar. Sušec is een leuke canyon om te beginnen. Hier heb je onder meer de optie om een sprong van 12 meter te maken. Met zijn vele watervallen is de Predelica Stream meer iets voor gevorderden. En de meest uitdagende canyon is Grmečica, waar je vanaf een 8 meter hoge waterval naar beneden springt. Aan de andere kant van het Bledmeer tref je de rivier Sava Bohinjska. Dit gebied is een walhalla voor pro’s die alle technische vaardigheden van het canyoning tot in de puntjes beheersen.

canyoning in Slovenia

Canyoning in Andalusië, Spanje

Andalusië staat vooral bekend om het stierenrennen, maar dat sla jij natuurlijk over. Hopla, direct de wilde natuur in. Om te beginnen bij de Guadalmina River, waar je de technische skills van het canyoning kunt leren. De canyon Almanchares in Nationaal Park Sierras de Tejeda & Almijara y Alhama is smal en beschikt over meerdere watervallen en liefst veertien ‘rivier-slides’, waarbij je naar beneden glijdt. Maar dit zijn niet de moeilijkste afdalingen. Ook zwem je hier door een paar unieke tunnels. Ga je vanaf hier met de auto twee uren naar het westen, dan vind je de meest uitdagende trail van Andalusië, Las Buitreras genaamd. Hier klim je pittige stukken omhoog en kom je veel wilde watervallen tegen. Tussen de diepe, grijze, kathedraalachtige rotsen lopen kronkelige paden, vaak erg smal.

canyoning in spanje

Canyoning in Peneda-Geres National Park, Portugal

Als je naar Portugal gaat, bezoek dan zeker helemaal bovenin het land Nationaal Park Peneda-Gerês, een gebied dat bestaat uit 700 vierkante kilometer aan prachtige natuur. Grenzend aan Spanje beschikt dit gebied over ruige heuvels, meren, valleien en canyons. Meerdere gebieden in dit park lenen zich perfect voor canyoning. Bij de rivier Arado Gerês glijd je bijvoorbeeld bij een mooie waterval naar beneden, maak je veel sprongen en en kruip je door een krappe natuurlijke tunnel naar een smaragdblauw meertje. De meer ervaren canyoneer gaat naar de rivier Cabril, bij Poço do Mouro. Via een wild pad loop je naar de canyon, waar je regelmatig het groene water inspringt. Vervolgens kom je langs een paar heftige watervallen en abseil je bij behoorlijk smalle kloven de diepte in.

Canyoning in de buurt van Tirol, Oostenrijk

Echt waar, hier kun je meer dan alleen skiën en bier drinken. De Alpenrosenklamm is perfect voor beginners, waarbij gezegd moet worden dat je geen hoogtevrees moet hebben. De abseilstukken zijn namelijk behoorlijk hoog en steil. Als je wat meer getraind bent, pak je de Auerklamm. Hier kun je onder meer een sprong van 17 meter maken. Experts gaan hier naar de Kronburg. Om de canyoning trail hier af te maken heb je veel technische skills nodig. Zo abseil je 40 meter naar beneden in een uiterst smalle kloof.

Canyoning Kronburg

Materiaal

Van simpele kloven voor beginners tot dagtochten door extreme canyons, eigenlijk is canyoning door iedereen te beoefenen. Deze ultieme outdoorsport staat hoe dan ook garant voor avontuur en plezier. Speciale kleding is vereist, maar deze wordt altijd door het organiserende outdoorbedrijf verzorgd. Dus zoek je grenzen op en jump into adventure!

Zelf beleven

Ben je enthousiast geworden over canyoning en zou je het zelf een keer met je vrienden willen proberen bekijk dan alle canyoning plaatsen en boek je tickets online.

Nagenieten!

Wil je na jouw vakantie nog een keer nagenieten van het spannende canyoning avontuur? Leg deze dan vast met een action camera. Deze compacte en lichte camera’s zijn schok- en watervast en kunnen op verschillende wijze op het lichaam bevestigd worden. Het resultaat: fantastische actie beelden. Kijk voor de mogelijkheden Go-Pro Mania.nl. Nu tijdelijk een actie 4 producten halen = 3 betalen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.