8 Manieren om jezelf te motiveren om te gaan wandelen 

start-wandelen

Acht tips om een enthousiaste wandelaar van jou te maken

Soms is het moeilijk om jezelf te inspireren en te motiveren om te gaan wandelen. Eigenlijk is het verleidelijker om niets te willen doen in het weekend of gewoon te ontspannen na een lange dag werken. Maar trek die deur achter je dicht en ga op pad. Je zult zien dat je als herboren thuis komt. Hoe dan, vraag je jezelf af? We helpen graag een handje door een aantal tips voor je op een rij te zetten!

Plan

Voorbereiding is de sleutel tot een effectieve tijdsbesteding. Er spontaan op uit trekken is niets mis mee. Maar niet plannen betekent in de praktijk vaak uitstel. En iedereen weet wat er van uitstel komt …. Plan je wandeltocht daarom tenminste één dag van tevoren (liefst nog eerder). Noteer het op de kalender of in de agenda en kijk er iedere dag even naar. Je zult merken dat je naar het moment gaat uitkijken.

Bereid ‘s avonds voor

Hier is een simpele reden voor. ‘s Ochtends zijn de meeste van ons een beetje humeurig. Het brein werkt nog niet optimaal en ook de slaperigheid heeft het lichaam nog niet helemaal verlaten. Kortom, allemaal potentiële ‘gevaren’ die er voor kunnen zorgen dat je de verkeerde spullen meeneemt of zelfs vergeet in de haast van het aanstaande vertrek. Met een goede voorbereiding loop je tevens een stuk relaxter de voordeur uit.

Stel jezelf een uitdaging

Voor de meeste is makkelijker om iets te doen als er een doel voor ogen is. ben jij ook zo’n persoon? Leg jezelf dan een doel op. Bijvoorbeeld door met jezelf een afspraak te maken dat je tenminste 1 dag in de week een leuke wandeling gaat maken. Of , als je van wat meer uitdaging houdt, dat je Nijmeegse Vierdaagse gaat lopen.

Ga met een groep

Hoewel solo wandelingen heerlijk kunnen zijn, is het misschien laagdrempeliger om met een groep te gaan wandelen. Je hebt de afleiding van een praatje onderweg met vrienden of bekenden. Je pept elkaar op als het even wat moeilijker gaat en geniet samen van de mooie omgeving. Dit levert geheid positieve energie op. Iets voor jou? Op internet zijn tal van wandelgroepen te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op website van wandelgroepen en sluit je aan.

Onderzoek en raak enthousiast

Pak je iPad er bij en laat je inspireren door foto’s van verbazingwekkende wandelingen op FacebookFlickr of een andere social medium! Doe wat onderzoek en kies de paden die je altijd al wilde lopen. Een goed startpunt is bijvoorbeeld www.wandelnet.nl.

Beloon jezelf

Het is wetenschappelijk bewezen dat jezelf belonen een manier is om jezelf te motiveren. Belonen tijdens het wandelen kan bijvoorbeeld heel goed door die overheerlijk snack uit je rugzak te toveren en te verorberen terwijl je geniet van het moment. Ben je meer van het rigoureuze, beloon jezelf na zoveel wandelkilometers met nieuwe wandelschoenen die je kunt gebruiken voor toekomstige wandeluitdagingen.

Neem foto’s

Als je gaat wandelen krijg je vaak fantastische landschappen te zien. Nog maar niet te spreken over het mogelijke wildlife dat je tegen het lijf loopt. Leg dit vast op de ‘gevoelige plaat’. Het zal je eraan herinneren waar je was toen je die foto nam. Hoe fijn het was. En wat je moet doen om dit gevoel weer terug te vinden … wandelen!

Leg de wandeling vast

Naast de foto’s kan je je avontuur ook vast leggen op schrift. Het is een nog mooiere manier om het gevoel te beschrijven dat je had tijdens het wandelen. Beschrijf de route kort, het weer, de bezienswaardigheden en misschien wel tips voor de volgende wandeling. De kans is groot, als je verhaal later terug leest, dat je het gevoel weer herbeleeft en daarmee jezelf overtuigt dat het weer tijd is om de wandelschoenen aan te doen en wijde wereld in te trekken!

Ben jij genoeg gemotiveerd? Of heb je nog het excuus dat je niet weet waar je leuk kunt wandelen? Geen probleem. Op www.actief-reizen.nl vind je honderden leuke wandelreizen voor jong en oud in binnen- en buitenland.

 

Redactie
Bij OutdoorInfo willen we inspireren door mooie verhalen, coole bestemmingen, uitleg over materialen en nog veel meer. Een actieve outdoor lifestyle begint bij OutdoorInfo.