9 Top Wandelgebieden In Zuid-Tirol

Bron: Wiki Commons

Zuid-Tirol is meer, veel meer dan alleen de Dolomieten! We zetten 9 top wandelgebieden in Zuid-Tirol voor je op een rij.

Dat Zuid-Tirol een paradijs is voor bergwandelaars, behoeft geen toelichting. Wat wel de moeite van het vertellen waard is, is dat deze regio naast de Dolomieten met z’n wereldberoemde Drei Zinnen bergtoppen of de Seiser Alm nog tal van andere pareltjes herbergt. 9 Top wandelgebieden in Zuid-Tirol willen we je niet onthouden.

Zuid-Tirol, ook bekend onder de Italiaanse naam Alto Adige, is het zuidelijke deel van de landstreek Tirol en de meest noordelijke autonome provincie van Italië, onderdeel van de regio Trentino-Zuid-Tirol. Zuid-Tirol is drietalig: zowel het Duits, het Italiaans als het Ladinisch, een nauw aan het Reto-Romaans verwante Romaanse taal, hebben een officiële status. En deze combinatie van culturen vind je niet alleen maar terug in de taal. Ook op culinair gebied is dit een regio die het meer dan waard is om te bezoeken

Sextner Dolomieten

Wie Dolomieten zegt, zegt de Drei Zinnen. Een indrukwekkende drievoudige bergtop op de grens tussen de Italiaanse regio’s Trentino-Zuid-Tirol en Veneto, tussen de provincies Bozen-Zuid-Tirol en Belluno en tussen de gemeenten Toblach en Auronzo di Cadore. De pieken zijn gelegen in de Sextener Dolomieten, welke onderdeel uitmaken van de Alpen. Nergens is het Dolomietenlandschap zo ruig en spectaculair als hier.

Maak een rondwandeling langs de Drei Zinnen of, indien je meer reisdagen tot je beschikking hebt, laat je verleiden tot een trekking langs de Dolomieten Höhenweg. Een ruim 100km lange afstandswandelroute dwars door dit massieve berglandschap. En als je dat niet genoeg vindt, kies dan een route uit de ontelbaar veel goed gemarkeerde routes.

Meer weten? Kijk op www.suedtirol.info.

Vinschger Höhenweg (Val Venosta)

De hooggelegen route “Altavia Val Venosta” biedt de echte wandelliefhebbers een unieke ervaring. Deze meerdaagse, 108 kilometer lange trektocht biedt een schitterend uitzicht op de Ortlergroep. De tocht gaat van het laagste punt van Val Venosta naar de Reschenpass bij het drielandenpunt en voert langs een grote verscheidenheid aan vegetatie bij de zonovergoten bergen. Hier kunnen wandelaars en natuurliefhebbers genieten van een prachtig uitzicht op de hoge gletsjers.

De afzonderlijke etappes van de Altavia Val Venosta zijn ook ideaal voor dagtochten, die eenvoudig ondernomen kunnen worden vanuit de dorpjes in Val Venosta, waar de bezoekers tevens kunnen genieten van allerlei culinaire hoogtepunten.

Zoek je een gedetailleerde wandelkaart van de Vinschger Höhenweg? Kijk onder aan dit bericht voor de routegids.  Meer weten over de regio? Kijk op www.vinschgau.net.

Nationaal park Stilfserjoch (Stelvio)

Het Parco nazionale dello Stelvio oftewel Stilfserjoch is één van de oudste en grootste nationale parken van Europa. Het sluit aan bij het Zwitsers Nationaal Park en het zuidoostelijker gelegen natuurpark Adamello-Brenta, samen vormen deze parken ruim 400.000 hectare beschermd gebied. Centrum van het park is de Monte Cevedale (3757 m.) op de grens van de provincies Sondrio, Trente en Bozen-Zuid-Tirol. Ook vind je in dit prachige natuurgebied de hoogste berg van het gebied; de Ortler met 3905 meter.

Het park is geliefd bij bergwandelaars vanwege de ongerepte natuur en het grote aantal gemarkeerde wandelingen (totaal 1000 kilometer). Het gebergte is voorzien van een flink aantal berghutten. Met behulp van een aantal bergpassen kan men vrij gemakkelijk tot diep in het bergland doordringen. Twee passen behoren tot de hoogste van Europa; de Stelviopas (met z’n wereldberoemde auto- en mountainbike route) en Gaviapas overschrijden ruimschoots de 2500 metergrens.

Zoek je een gedetailleerde wandelkaart van het gebied? Kijk onder aan dit bericht voor de routegids.  Meer weten over de regio? Kijk op www.stelviopark.bz.it.

Natuurpark Texelgruppe

In het hart van het Meraner Land ligt het grootse Texel Nature Park met zijn rijke schatten van de flora en fauna. Om hier te komen en de natuur te beleven is een waar geschenk. De kracht van het water, de macht van de imposante bergen, de inspiratie van de prachtige, heldere bergmeren en het meditatieve effect van de omgeving op het lichaam en geest zijn een ware ervaring.

Eén van de mooiere routes, misschien wel de mooiste, in dit gebied is de Meraner Höhenweg. Een ca. 100 kilometer lange rondwandeling die is onderverdeeld in een noordelijke en een zuidelijke route en loopt op ongeveer om het natuurpark Texelgruppe heen. De noordkant van het bergmassief Texelgrruppe is hoogalpien, terwijl de zuidkant dankzij het submediterrane klimaat van het dal Etschtal een weelderige begroeiing heeft. Er zijn veel verschillende mogelijkheden om de Meraner Höhenweg op te pakken, zodat u zowel dagtochten als meerdaagse tochten kunt maken. De Meraner Höhenweg is volledig gemarkeerd met nummer 24. Voor de route is bergwandelervaring nodig en u moet tredzeker zijn. Gevaarlijke passages zijn beveiligd met kettingen of touwen.

Zoek je een gedetailleerde wandelkaart van het gebied? Kijk onder aan dit bericht voor de routegids.  Meer weten over de regio? Kijk op www.naturns.it.

Val Badia

De vakantieregio Alta Badia, ook wel het zuidelijke dal Val Badia of Hochabtei genoemd, is een heerlijke bestemming voor een fascinerende vakantie. Het heeft mysterieuze bergen waarover talrijke sagen de ronde doen, wereldberoemde pistes, nuchtere en authentieke Ladiniërs en voortreffelijke restaurants. In Alta Badia vind je optimale mogelijkheden om heerlijk te wandelen. Je kunt kiezen voor eenvoudige wandelingen maar ook voor meer uitdagende wandelroutes. Wandelen in Alta Badia is een activiteit voor jong en oud. Thema- en familiewandelingen spreken ook kinderen aan terwijl ervaren bergwandelaars juist meerdaagse trektochten opzoeken. Op de wandelkaarten van Alta Badia staan altijd wandelroutes die bij jou passen.

Zoek je een gedetailleerde wandelkaart van het gebied? Kijk onder aan dit bericht voor de routegids.  Meer weten over de regio? Kijk op www.suedtirol.info.

Passeiertal

Het Passeiertal laat zich het best omschrijven als een groene vallei met boomgaarden, pittoreske dorpen, burchten en tal van wandel- en mountainbike mogelijkheden. Het Passeierdal strekt zich uit van de kuurstad Meran tot de bekende overgangen van de Jaufenpas en het Timmeljoch. Het wordt omringd en beschermd door de Stubaier, Ötztaler en Sarntaler Alpen en ligt midden in het natuurpark Texelgruppe. Talrijke gemarkeerde en goed bewegwijzerde wandelroutes maken het Passeierdal tot een geliefde plek voor natuurliefhebbers. Bergliefhebbers kunnen hun hart ophalen op meer dan 300 km wandelpaden. Gemoedelijke wandelingen langs de Passer of pittige bergtochten naar de toppen van de Texelgruppe – hier vindt u in elke moeilijkheidsgraad en in ieder jaargetijde de juiste tour! Het Passeierdal is geschikt voor actieve vakantiegasten maar ook voor rustzoekers.

Zoek je een gedetailleerde wandelkaart van het gebied? Kijk onder aan dit bericht voor de routegids.  Meer weten over de regio? Kijk op www.passeiertal.it.

Sarntal

Tussen Bolzano en Sterzing ligt een verborgen parel; het Sarndal. Laat je verleiden door een dal, dat een genot is oor alle zintuigen: zie de ongerepte natuur, ruik de geur van pijnbomen, luister naar kletterende water, proef en geniet van de traditionele gerechten en voel de verfrissende geur vakantie in het groene hart van Zuid-Tirol.

Het Sarndal is recreatie, sport, plezier en levende tradities in één. Een avontuur in Sarntal begint met een stevig ontbijt gevolgd door een actieve wandeling, mountainbike route of nordic walking ronde. Een heerlijke lunch in een van de vele berghutten geeft je nieuwe kracht voor de afdaling naar het dal. Einde van de dag in de spa met natuurlijke producten van de Sarner dennen en een romantisch diner met culinaire specialiteiten ronden heerlijk af.

Zoek je een gedetailleerde wandelkaart van het gebied? Kijk onder aan dit bericht voor de routegids.  Meer weten over de regio? Kijk op www.sarntal.com.

Val Gardena

Val Gardena is een vallei in de Dolomieten in het noorden van Italië en is het meest bekend als wintersportgebied. Toch is het bij uitstek een regio om ook in de zomer te bezoeken. Het gebied is een eldorado voor natuurliefhebbers, wandelaars en mountainbikers. Dit komt niet alleen door de ongekend mooie uitzichten die te zien zijn, maar ook door de duidelijk en direct toegankelijke wandelpaden – kilometers lang.

Vanuit de drie dorpen in Val Gardena kom je dankzij de kabelbanen ook met jonge kinderen makkelijk de berg op. Stiltezoekers vinden de weg naar de hutten in het natuurpark Puez-Geisler, onderdeel van het UNESCO werelderfgoed Dolomieten. Al met al is Val Gardena zo veel meer dan alleen een fantastisch wintersportgebied!

Zoek je een gedetailleerde wandelkaart van het gebied? Kijk onder aan dit bericht voor de routegids.  Meer weten over de regio? Kijk op www.valgardena.it.

Seiser alm

De Seiser Alm of Alpe di Siusi in het Italiaans is de grootste bergweide (alm) van Europa en ligt nabij Bolzano in Zuid-Tirol, in het noorden van Italië. De bergweide heeft een oppervlakte van 57 km² en ligt op een hoogte van 1680m tot 2350m. Samen met de berg Schlern maakt het deel uit van het natuurpark Schlern-Rosengarten. Er zijn door het hele jaar vele toeristen die naar het gebied komen. In de zomer kun je hier naar hartenlust wandelen en in de winter is er wintersport.

Nordic walkers en wandelaars kunnen er voor kiezen om alleen op pad te gaan of zich te laten begeleiden door lokale gidsen die een brede variatie aan activiteiten kunnen regelen. Het mediterrane klimaat (300 dagen zon per jaar!) maakt een vakantie in Zuid-Tirol nog aantrekkelijker, doordat er tot eind oktober nog aangenaam gewandeld kan worden. Wandelen in Alpe di Siusi is een belevenis voor ieder niveau. Maak een mooie route rond het Sassolungo-massief. Naar de top van de Schlern of slenter gewoon over de uitgestrekte alpenweide, zonder een specifiek doel.

Meer weten? Kijk op www.suedtirol.info.

Wandelkaarten kopen?

Ga je lekker wandelen, neem dan een wandelkaart mee met voldoende details. Een kaart met een schaal van 1:25.000 biedt deze detaillering. Uitgebreide wandelkaarten van de hierboven beschreven wandelgebieden zijn verkrijgbaar via de gespecialiseerde boekhandel De Zwerver.

Beleef een wandelvakantie

Wil je ook wandelen in de Alpen regio. Kijk dan voor een uitgebreid aanbod wandelvakanties op www.actief-reizen.nl.

Redactie
Bij OutdoorInfo willen we inspireren door mooie verhalen, coole bestemmingen, uitleg over materialen en nog veel meer. Een actieve outdoor lifestyle begint bij OutdoorInfo.