Alles over Tenten | Welke tent moet ik kiezen?

tent kopen

Ben je op zoek naar een tent, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Wij helpen je de juist keuze te maken! Lees hieronder alles over tenten.

De tijd van zware, robuuste katoenen tenten ligt ver achter ons. Er zijn heel veel soorten modellen, vormen en lichtere materialen bijgekomen. Voor elke buitensport- en kampeeractiviteit is er wel een specifieke tent te vinden: van familietenten tot extreem lichtgewicht éénpersoonstenten. Van modellen geschikt voor fietsvakanties tot expeditietrekking. Iedere type tent heeft zo z’n specifiek eigenschappen waar je op moet letten. We zetten ze graag voor je op een rij.

Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende typen tenten?

Ten eerste is het goed om even stil te staan bij het groot aantal verschillende modellen die verkrijgbaar zijn. Toch zijn al deze modellen terug te voeren naar één van de 6 hoofdtypen. We zetten de voor- en nadelen per type even voor je op rij.

Bungalowtenten

bungalowtentDe klassieker! Bungalowtenten zijn tenten die geschikt zijn om met het hele gezin op een lange kampeervakantie te gaan. Het zijn ruime tenten met meerdere compartimenten. Naast de slaapruimte is er veel leef- en beweegruimte in de tent. Bovendien kan je jouw kampeerartikelen makkelijk kwijt in deze tenten.

Tunneltenten

tunneltentZoals de naam al doet vermoeden, heeft dit type tent een langgerekte vorm. Bij een tunneltent lopen twee of meer boogstokken parallel aan elkaar. Het voordeel van deze vorm is dat het veel ruimte biedt. Doordat ze, in tegenstelling tot bungalowtenten, minder stokken nodig hebben, zijn ze vaak lager in gewicht. Doordat de stokken niet kruisen, maar parallel lopen, zijn tunneltenten minder stormvast. Bovendien zijn tunneltenten relatief eenvoudig op te zetten, hoewel deze wel vastgezet dient te worden met behulp van haringen.

Tunneltenten zijn tenten met een ruime voortent. Wanneer het tijdens de vakantie onverhoopt slecht weer wordt kan je in de hoge voortent schuilen voor de weersomstandigheden zonder dat je daarbij door de ruimte belemmerd wordt in eventuele activiteiten. Een tunneltent heeft vaak meerdere slaapcabines en is makkelijk op te zetten. Kortom, de perfecte tent voor je kampeervakantie!

Koepeltenten

koepeltentDe koepeltent – ideaal voor de rondtrekkende reiziger. Koepeltenten bestaan er in vele soorten en maten: sommige zijn ideaal om mee te trekken, andere zijn zelfs geschikt als familietent. Kortom, de koepeltent is de ideale tent als er weinig ruimte is op een tent mee te nemen (wandelend, fiets, motor, kajak).

Door de gekruiste boogstokken staat het tentje erg stevig en is het bestendig tegen stormachtig weer. Je zet een koepeltentje in een handomdraai op. Vaak is het niet eens nodig om deze te verankeren met haringen. Door deze extra stokken zijn ze wel weer iets zwaarder dan de specifieke lichtgewicht tentjes. Kortom, de koepeltent is een echte allrounder!

Opgooitenten (pop-up)

Pop up tentEen variant van de koepletent is de opgooitent oftewel een pop-up tent is de ideale tent voor een korte vakantie. Om de tent op te zetten hoef je hem enkel in de lucht te gooien. Binnen een paar seconden is je tent klaar voor gebruik. De verpakking van de tent is meestal voorzien van draagbanden zodat je hem makkelijk op je rug of aan je backpack kunt dragen. Kwalitatief zijn dit minder robuuste tenten, maar prijstechnisch in combinatie met het vaak kortstondige gebruik het overwegen waard.

Lichtgewicht tenten

lichtgewicht tentLichtgewicht tenten zijn geschikt voor trekvakanties waarbij je bijvoorbeeld al jouw bagage op de fiets of in de rugzak meeneemt. Ook een lichtgewicht tent zet je snel op. De bagageruimte is beperkt, maar de tent neemt zelf als bagage ook bijzonder weinig ruimte in beslag. Weliswaar kan een lichtgewicht tent de vorm van een koepeltent hebben, toch is dit een specifieke modelgroep vanwege het kenmerk ‘lichtgewicht’.

‘Lichtgewicht’ is natuurlijk een relatief begrip. Wat zwaar is voor de één is acceptabel voor de ander. Richtlijn hiervoor is de magische grens van 3kg. Hoe lichter de tent echter hoe duurder het tentje in z’n algemeenheid zal zijn. Dit heeft alles te maken met de technissche materialen die gebruikt worden om eigenschappen als ‘lichtgewicht’, ‘stevigheid’ en ‘duurzaam’ mogelijk te maken.

Sommige lichtgewicht tenten zijn zelfs op te zetten met een wandelstok. Waardoor er nog meer gewicht bespaard wordt. Dit soort tentjes is echter soms zo klein dat het lastig is om de rugtas mee in de tent te nemen.

Piramide tentPiramidetenten

Piramidetenten zijn hoge tenten die vooral bekend staan om de stevigheid. Het opzetten van een piramidetent brengt wat tijd met zich mee maar daarna staat de tent als een huis. Met een piramidetent beleef je ongetwijfeld een zorgeloze vakantie.

Naast bovengenoemde basismodellen zijn er tal van andere tenttypen verkrijgbaar. Denk aan een 4-seizoenentent,  expeditietent, opblaasbare tent of safari tent.  En voor diegene die echt licht en compact op pad wil, overweeg dan een bivakzak!

Waar moet je op letten bij het uitkiezen van de juiste tent ?

Bij het kiezen van een tent moet er vooral een afweging gemaakt worden tussen vier eigenschappen: capaciteit, gewicht, gebruiksgemak en stormvastheid. Het zal duidelijk zijn dat een grote bungalowtent met veel binnenruimte zwaarder is dan een éénpersoons koepeltentje. Voor de rugzak kampeerder die elke 100 gram afweegt zal een lichtgewicht tent met een klein pakvolume vooral van belang zijn omdat de tent in de rugzak moet passen.

Als je langere tijd weggaat of meer comfort wilt (of ouders met kinderen) dan zul je een tent met meer ruimte of twee of meer slaapdelen erg op prijs stellen. Sommige mensen zullen de weinige ruimte voor lief nemen, als de tent maar snel op te zetten en af te breken is.

Bij het kiezen van de juiste tent, kies je in ieder geval een model op basis van de grootte van de grootte van de groep waarmee je reist. Denk hierbij niet alleen aan het aantal familieleden, maar ook eventuele huisdieren en kampeerspullen die je wilt herbergen. Sta stil bij het aantal gewenste slaapcabines, bergruimte, stahoogte, leefruimte, aantal ingangen, etc. Kortom, sta stil bij de capaciteit die nodig is.

Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende soorten tentdoek?

Elk type tentdoek materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Sommige tentdoeken bestaan uit een mix van verschillende materialen. Tenten worden echter grofweg geproduceerd met materiaal van katoen of een synthetisch materiaal zoals polyamide of polyester.

Katoen

De ouderwetse katoenen tenten zijn zwaar, maar oersterk. Katoen ademt en reguleert de vochthuishouding in de tent beter dan synthetische materialen, waardoor er minder condensvorming optreedt. Een katoenen tent voelt echter wel kouder aan dan een synthetische tent. Het duurt bovendien lang voordat natgeregend katoen weer droog is en, indien nat, is de tent zwaar en gevoelig voor schimmelvorming. Bovendien is het niet erg gevoelig voor UV-straling.

Technisch Katoen (TC)

Bij dit katoen is een extra polyester coating aangebracht op het katoen, waardoor het doek minder rekt en minder schimmelvorming optreedt dan bij gewoon katoen. Het is door deze extra laag wel minder ademend. technisch katoen is over het algemeen lichter dan het reguliere katoen tentdoek maar nog steeds wel zwaarder dan synthetische doeken.

Polyamide (Nylon)

Tenten van polyamide, beter bekend als nylon, zijn sterk en (ultra)licht van gewicht. Nylon is ongevoelig voor schimmelvorming en – indien nat – wordt niet zwaar. Helaas ademt nylon slecht en is het gevoelig voor UV-licht. De eenvoudigere varianten van nylon krimpen en rekken nogal op onder invloed van zon en nattigheid. Om nylon UV-bestendiger te maken wordt het nylon soms voorzien van een siliconen coating. Door deze coating rekt nylon vaak ook minder. Sommige tenten worden van een polyuthenen coating voorzien: deze PU-gecoate tenten zijn iets goedkoper, maar rekken wel meer onder invloed van de weersomstandigheden.

Polyester

Polyester tenten worden niet zwaarder als ze nat zijn en krimpen en rekken niet onder invloed van UV-licht. Helaas zijn ze een stuk zwaarder dan polyamide tenten en daardoor minder geschikt om lichte trekkertentjes van te maken.

Denier en ripstop

Om de dikte van de nylon vezels in het tentdoek aan te geven wordt de eenheid Denier gebruikt. Het is een eenheid van dichtheid op basis van de lengte en het gewicht van een garen of vezel. Een enkele streng van zijde wordt beschouwd als 1 denier. Bijvoorbeeld: de vezels in een 40-denier nylon hebben meer dan 6,5 maal de diameter van de streng zijde en bijna 1,5 maal de diameter van de vezels in een 20-denier of “20D” nylon. Oftewel hoe hoger het D-getal hoe steviger het materiaal.

Vaak wordt de term “ripstop” bij de omschrijving van het tentmateriaal opgegeven. Ripstop is een speciale weeftechniek dat het verder uitscheuren van een winkelhaak in het tentdoek voorkomt. Deze stof is goed te herkennen door het blokpatroon.

Waterdichtheid

Wanneer is een tent nu eigenlijk waterdicht te noemen? Tentdoek wordt getest volgens de waterkolom-methode. Dit houdt in dat er een kolom water (gemeten in mm) op het materiaal (in cm²) geplaatst wordt. Op het moment dat de tent niet lekt bij een waterkolom van 800 mm, wordt de tent al waterdicht genoemd. Indien het tentdoek een waterkolom van 2000 mm kan weerstaan, mag men aannemen dat de tent bij een langdurige regenbui waterdicht blijft. Om zeker te zijn dat de tent na gebruik en bijkomende slijtage op de lange termijn waterdicht blijft, is het verstandig te kiezen voor een tent die zeker een waterkolom van 3000 mm aankan. Grondzeilen worden getest voor een waterkolom van 5000 mm in verband met de hoge druk door zitten of slapen.

Condensvorming

Veel tenten zijn nagenoeg waterdicht. Toch kan het zijn dat in de ochtend de tent nat van binnen is. Dit komt door condensvorming. Gemiddeld transpireert en ademt een persoon 250 milliliter vocht per nacht uit. Bovendien komt er vocht vanuit het gras en de grond vrij. Dit slaat als condens neer op de binnenkant van de tent. De mate van condensvorming hangt onder andere af van de soort coating en materiaal van het tentdoek, of er een binnentent is, of er genoeg ventilatiemogelijkheden zijn en de grootte van de tent. Bij siliconen coatings hoeven de naden niet getapet te worden. Dit komt omdat er niks hecht op siliconen.

Stormvastheid en sneeuwbestendigheid

Stormvastheid en sneeuwbestendigheid worden bepaald door de vorm van de tent en de hoeveelheid stokken. Hoe meer stokken hoe stabieler de constructie, zeker als de stokken elkaar vaak kruisen. Wanneer een tent veel spanpunten en mogelijkheden om scheerlijnen te bevestigen heeft, zullen extreme weersomstandigheden minder snel een probleem zijn.

Conclusie

Een one-purpose-for-all tent bestaat simpelweg niet. Laat de keuze van je tent afhangen van het doel waarvoor je deze wilt gebruiken. En natuurlijk speelt het budget uiteindelijk ook een belangrijke rol in de te maken keuze. En hoewel een kwalitatief goede tent een behoorlijk aan de prijs kan zijn,komt dit veelal de duurzaamheid ten goede. Laat je in ieder geval goed informeren en probeer vooral uit. Ga naar een buitensport- of kampeerwinkel en probeer de uitgestalde tent uit. Ga er in liggen, kruip rond, ervaar de ruimte en bekijk de details.

Waar kopen?

Tenten zijn bij iedere buitensportwinkel of kampeerzaak verkrijgbaar. Toch eerst even online oriënteren, kijk dan eens in het grote aanbod tenten op de website van onze partner www.bever.nl.

Redactie
Bij OutdoorInfo willen we inspireren door mooie verhalen, coole bestemmingen, uitleg over materialen en nog veel meer. Een actieve outdoor lifestyle begint bij OutdoorInfo.