Annapurna Base Camp Trekking

annapurna basecamp trekking

Gastblogger Laura, liefhebber van actief outdoor, vertelt over haar wandelavontuur in Nepal; de Annapurna Base Camp Trekking.

Als bergliefhebster stond een trekking door het gebied met de hoogste bergen ter wereld hoog op mijn bucketlist. Ik droomde over de besneeuwde bergtoppen, prachtige landschappen en de uitdagingen dat een trekking door de Himalaya met zich mee zou brengen.

annapurna basecamp trekking

In Maart was het eindelijk zo ver – ik pakte mijn rugzak in en vertrok naar Kathmandu, de poort naar de Himalaya. De drukte van een Aziatische stad was weer even wennen, scooters die blindelings om je geen scheren, riksja’s die je maar al te graag een rit aanbieden, drukte. Maar over enkele dagen zou ik me middenin de bergen bevinden.

Annapurna Base Camp trek (ABC)

De Annapurna regio is het meest gevarieerde trekkingsgebied in Nepal. Tijdens de ABC trek wandel je door dorpjes, wouden en over hangbruggen alvorens de bergen te bereiken. Eenmaal aangekomen op base camp word je beloond met een prachtig uitzicht over majestueuze bergtoppen van meer dan 8000m hoog.

Omdat het een populair gebied is met veel wandelaars en de routes goed aangeduid zijn, besloot ik er zonder gids of drager op uit te gaan. Enkele weken voor mijn vertrek leerde ik online een meisje kennen dat dit avontuur graag met mij wou delen. Het idee om Annapurna Base Camp op ons eentje te bereiken was voor ons beiden een uitdaging die we niet konden wachten aan te gaan!

Eén van de dingen die de ABC trek zo aangenaam maakt zijn de guesthouses. Er is overal elektriciteit, douches en wifi, ook al betaal je voor de laatste twee een kleine bijdrage. De eetzaal is een plek waar je je ervaring kan delen met mede wandelaars die hier samenkomen, een leuke manier om de avonden door te brengen.

De trekking

Om het base camp te bereiken heb je 7 a 10 dagen nodig. Het is belangrijk boven de 3000m niet te snel te stijgen om hoogteziekte te vermijden. De route is uitdagend, met veel stijgingen en dalingen, maar zeker niet de moeilijkste. Bovendien zijn de uitzichten die je ervoor in ruil krijgt (soms ook letterlijk) adembenemend.

Gedurende de eerste dagen kom je dorpjes tegen waar het leven rustig zijn gangetje gaat. Je hebt een uitzicht over talrijke terrasvormige hellingen en de locals, die getooid zijn in kleurrijke ensembles helpen je maar al te graag op weg. Zo nu en dan kun je al een glimp opvangen van Machhapuchhre, een heilige berg die niet beklommen mag worden en (officieel) nog nooit beklommen werd. Eenmaal aangekomen in Chomrong, het laatste dorpje, wordt het uitzicht op de bergen pas echt spectaculair! In de namiddag is het er vaak bewolkt maar je wordt hier ‘s ochtends wakker met een prachtig uitzicht over de bergen.

annapurna basecamp trekking

Hoger dan Chomrong wonen er geen mensen meer en wordt het landschap zichtbaar droger. De lucht wordt dunner, de temperatuur daalt en het pad vervolgt zich kronkelend langs de rivier. Het duurt nu niet lang meer vooraleer je je tussen de bergen bevindt en uiteindelijk base camp bereikt, een beeld dat voor de rest van je leven op je netvlies gebrand zal staan.

De wapperende gebedsvlaggetjes uit het Tibetaans boeddhisme die zo typerend zijn voor Nepal zijn op base camp alom vertegenwoordigd. Als je er aankomt in de vroege ochtend is het er koud maar je kan je opwarmen met een hete thee en volop genieten van de prachtige zonsopgang over de bergen.

Een ervaring om nooit te vergeten

Mijn trekking door de Himalaya was één van die hoogtepunten die reizen zo leuk maakt. Het contact met de plaatselijke bevolking, de adembenemende landschappen en dat gevoel wanneer je base camp bereikt zorgden voor een onvergetelijke ervaring. Ik kan haast niet wachten een andere regio van dit prachtige gebergte te gaan ontdekken.

annapurna basecamp trekking

Mijn Annapurna Base Camp route:

Dag 1:Pokhara naar Nayapul met de taxi en wandelen tot Kliu (1390m)
Dag 2:Kliu tot Chomrong (1950m)
Dag 3:Chomrong tot Dovan (2600m)
Dag 4:Dovan tot Deurali (3100m)
Dag 5:Deurali tot MBC (3700m)
Dag 6:MBC tot ABC (4200m) en dan dalen tot Dovan (2600m)
Dag 7:Dovan tot Chomrong (1950m)
Dag 8:Chomrong tot Siwai via Jhinu warmwaterbaden en dan met de jeep naar Pokhara

Praktische tips

Ook hiken in Nepal?

Bekijk 16 top hiking reizen in Nepal van Actie-Reizen.nl of een van de vele andere wandelreizen.