Backpacken: Hoe kies je de juiste trekkerstent?

trekkerstent

Een goede trekkerstent verhoogt de reisbeleving

Een goede trekkerstent voor het gebruik tijdens een meerdaagse trektocht is van groot belang. Maar wat is nu een goede tent om mee te nemen? We zetten het graag voor je op een rij.
Bij het kiezen van een goede trekkerstent zijn een aantal keuzes cruciaal.

 • Capaciteit — De grootte van de tent
 • Seizoen — Verwachte weersomstandigheden tijdens de tocht
 • Leefbaarheid — bijvoorbeeld 1 of meerdere ingangen, ventilatieopeningen, luifel
 • Gewicht
 • Prijs

Capaciteit

Met capaciteit wordt bedoeld het aantal personen dat een tent moet herbergen. Er zijn solo tenten, maar ook tenten die geschikt zijn voor 4 personen. Belangrijk om te weten is dat de leefruimte in een trekkerstent relatief beperkt is en bovendien ook veel verschilt per tent. Met andere woorden een 2-persoonstent van merk A kan veel meer ruimte hebben dan een 2-persoonstent van merk B. Oriënteer je daarom goeden probeer vooral uit.

Ben je gesteld op wat meer bewegingsvrijheid (of gaat de hond mee) en ga je met z’n 2-en op pad, dan is het wellicht goed om een 3-persoonstent aan te schaffen.

Seizoen

Kies een tent die is gemaakt voor de slechtste omstandigheden die je verwacht tegen te komen. De meeste tenten worden geclassificeerd als zijnde geschikt voor 3-seizoenen of 4-seizoenen. Ver uit de meest populaire zijn de 3-seizoen tenten.  Deze zijn ontworpen voor de relatief gematigde voorwaarden van de lente, zomer en herfst. Voor langdurige blootstelling aan harde stormen, hevige wind of zware sneeuwval is het verstandig om een 4-seizoenen tent aan te schaffen. In de ruigere weersomstandigheden is een goed geïsoleerde tent namelijk onontbeerlijk. Bovendien zijn deze tenten vaak voorzien van meer en stevigere tentstokken en zwaarder tentdoek.

Leefbaarheid

Met leefbaarheid wordt bedoeld de leefruimte, het comfort in de tent. Leefbaarheid is natuurlijk iets persoonlijks. Maar toch is het goed om voor de aankoop even stil te staan bij wat je echt belangrijk vindt. Zo kan je even stilstaan bij:

 • Het vloeroppervlak
 • Tenthoogte (draagt bij aan het comfortabel rechtop zitten zonder dat je hoofd het tentdoek raakt)
 • Steilheid van de muren (zorgen voor meer ruimte)
 • Aantal ingangen (hoef je ‘s nacht niet over je partner heen te klauteren om naar buiten te gaan)
 • Luifel (ideaal voor het beschut kunnen koken)
 • Opbergvakken

Gewicht

De keuzes die je ten aanzien van alle bovengenoemde punten maakt hebben direct invloed op het gewicht van de tent. Je zult dan ook altijd een balans moeten vinden tussen gewicht en de tentfuncties die je belangrijk vindt.

Vanzelfsprekend is daarnaast ook nog de materiaalkeuze van invloed op het gewicht. Katoen is veel sterker dan nylon maar weegt een factor x zwaarder en ademt bovendien minder goed. En hoewel trekkerstenten eigenlijk altijd in nylon uitgevoerd worden is er een groot aanbod van nylon materiaaltypen. De term Denier (afgekort “D”) zul je hierbij vaak tegenkomen. Denier is een eenheid waarmee de dikte (sterkte) van de stof wordt geduid. Hoe hoger het getal hoe dikker en sterker de stof (maar daarmee ook zwaarder). Oftewel een tent gemaakt van 75D nylon ripstop is zwaardere sterker dan een tent van 40D.

De hierboven gebruikte term “ripstop” is ook een om te onthouden. Ripstop is een speciale weeftechniek, waarbij telkens 5-8 mm dikke garen in elkaar verweven worden. Hierdoor wordt de treksterkte van de tentstof erg hoog. Met andere woorden, het tentdoek kan daarbij tegen een stootje. En mocht er onverhoopt tocht een gaatje ontstaan, dankzij de ripstop weeftechniek scheurt het tentdoek nooit verder uit.

Prijs

Het beschikbare budget is wellicht de allesbepalende factor bij de aanschaf van een tent. De hoge prijs van een super lichtgewicht tent kan je dan ook van een aankoop afhouden. Maar realiseer je dat een goede trekkerstent jaren mee kan gaan en je een hoop frustratie en leed tijdens de trip kan besparen. Want wees eerlijk, die goedkope tent mocht er in winkel super uit zien. Tijdens de 7-daagse bergtocht was die toch wat zwaar waardoor de reisbeleving minder was dan je had gehoopt.

Tot slot: laat je goed en deskundig informeren en probeer vooral uit! Een mooi startpunt is wellicht het ANWB Kampeerdagen event. Kijk op ANWB voor meer informatie. En ben je gereed voor het echte avontuur? Vind dan jouw ideale backpack vakantie op www.actief-reizen.nl

Redactie
Bij OutdoorInfo willen we inspireren door mooie verhalen, coole bestemmingen, uitleg over materialen en nog veel meer. Een actieve outdoor lifestyle begint bij OutdoorInfo.