Ben jij voorbereid op de beklimming van de Kilimanjaro?

kilimanjaro

De beklimming van de Kilimanjaro – ‘a gentle giant’ die menig klimmer verrast

Gelegen in het noorden van Tanzania ligt Afrika’s hoogste berg; de masjestieuze Kilimanjaro.Met een hoogte van 5.895 mtr behoort deze bergreus tot een van de Seven Summits van de wereld. De enorme, met sneeuw bedekte vulkaan steekt dramatisch uit boven de uitgestrekte Afrikaanse vlakten. Het beklimmen van de Kilimanjaro en kijken naar de opkomende zon boven de savanne is een ervaring die je voor altijd bij zal blijven.

Hoewel de Kilimanjaro met z’n perfect conische vorm er van een afstand vrij eenvoudig uit ziet om te beklimmen is een goede voorbereiding van absoluut belang. Welke voorbereidingen voor de beklimming van de Kilimanjaro belangrijk zijn, lees je hieronder.

Het weer

Tijdens het beklimmen van de Kilimanjaro loop je door verschillende ecologische zones. Je gaat van van weelderige regenwoud naar alpine woestijn naar de koude en mooie arctische zone op de top. De temperatuur aan de voet van de berg kan 20-30 °C, terwijl het aan op de top -30 °C kan zijn. Door deze grote temperatuur verschillen is het noodzakelijk dat je goed voorbereid bent op de veranderende weersomstandigheden door het dragen van de juiste kleding in lagen.

 

De beste tijd om te gaan

Er zijn twee belangrijke seizoenen voor het beklimmen van de Kilimanjaro: december-maart en juni-oktober. December-maart kan koud zijn, vooral op de top, maar de berg is in het algemeen minder druk dan tijdens de meer populaire juni-oktober periode.

Gidsen en tarieven

Om de Kilimanjaro te beklimmen, moet je een geregistreerde gids inhuren. Deze kan je voorafgaand aan de klim met één van de gespecialiseerde gids bedrijven regelen of via een reisorganisatie in eigen land. Veel reisorganisaties bieden de mogelijkheid om voorafgaand of navolgend op de safari trip een meerdaagse beklimming op de Kilimanjaro te doen. De kosten van inhuur hangt sterk af van de lengte van de trip en de materialen die je ter plekke wilt huren.

Routes

Kilimanjaro kent zeven primaire routes. Geen van hen vereisen technische klimvaardigheden, maar ze eisen wel een uitstekende lichamelijke conditie en een sterke wil om te wandelen over ruig terrein. Welke route je neemt is dus minder van belang. Wel is het van belang dat voldoende tijd neemt om het lichaam te laten acclimatiseren om hoogteziekte te voorkomen. Het is gebruikelijk om voor het beklimmen van de Kilimanjaro 5-8 dagen te rekenen.

Drie van de meest populaire routes op de Kilimanjaro zijn de Machame Route, de Marangue Route en de Lemosho Route.

Machame Route: De Machame Route nadert vanuit het zuiden en biedt een prachtig uitzicht, terwijl je door verschillende ecologische zones de Kilimanjaro beklimt. De Machame route is steiler dan sommige andere routes. Je zult kamperen in tenten langs de weg. Een beklimming via de Machame Route duurt meestal 6-7 dagen.

Marangu Route: De Marangu Route nadert vanuit het zuidoosten en reist door bamboe regenwoud, alpine heide en “het zadel” met een prachtig uitzicht op de Kibo en Mawnzi vulkaankegels. Je verblijft in hout en steen berghutten langs de weg. De Marangu Route duurt meestal 6 dagen.

Lemosho Route: De Lemosho route wordt beschouwd als één van de mooiste routes, neemt een langere biedt daardoor geruime tijd om te acclimatiseren. Je begint in een weelderig regenwoud aan de westkant en doorkruist uiteindelijk het Shira Plateau en het zuidelijke Circuit waarbij je prachtige uitzichten hebt op de Kibo vulkaan en zijn ongelooflijk gletsjers. De Lemosho Route wordt meestal beklommen in 7-8 dagen.

beklimming van de kilimanjaro routes

Zelf de Kilimanjaro beklimmen?

Het beklimmen van de Kilimanjaro staat op menig bucketlist. En ondanks het feit dat de berg vanuit technisch perspectief niet de moeilijkste berg is om te beklimmen, doe je er wel verstandig aan je goed voor te bereiden. Lees de tips: Kilimanjaro beklimmen. Reizen naar de Kilimanjaro tref je op www.actief-reizen.nl

Reisgids Kilimanjaro

Wil je meer weten over de Kilimanjaro beklimming, bestel dan één van de vele reisgidsen van boekhandelspecialist De Zwerver.

Reisgids Kilimanjaro