Camping matras kopen? Zo kies je het beste camping matras voor de caravan of tent

Beste camping matras

Het liefst wil je op de camping minstens zo lekker slapen als thuis. Een ontspannen sfeer en kabbelend riviertje achter je tent of caravan dragen daaraan bij, maar een goed camping matras is nog veel belangrijker. Een kampeer matras mag niet te hard of zacht zijn, je wilt de grond niet voelen én je wilt niet dat hij gaat schimmelen. Standaard liggen er in caravans en campers vaak niet erg comfortabele matrassen en vaak is het zelfs zo dat je een bed maakt van een treinzit en dus op verschillende kussens ligt. Dit ligt zelden comfortabel. Maar hoe kies je dan wel het beste camping matras? In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten om het beste camping matras voor de caravan of tent te vinden. Ook hebben we onze favoriete camping matrasjes voor je op een rijtje gezet.

Dit zijn de beste camping matrassen van 2022

In de top 10 beste camping matras zijn de webshops met de beste prijs automatisch geselecteerd. Je hebt dus direct de voordeligste webshop te pakken!

Beste camping matrassen voor caravan of camper

Beste camping matras caravan

Het beste camping matras voor in de caravan of camper is comfortabel, maar heeft ook een goede ventilatie. Zowel zweet als condens zorgen er namelijk voor dat het camping matras vochtig kan worden. Het beste kun je een camping matras van koudschuim kiezen, maar als je een goedkope optie zoekt, is polyether schuim ook een goede keuze.

Beste camping matrassen voor in een tent

Beste camping matras tent

Het beste camping matras voor in een tent is licht van gewicht en heeft een kleine pakmaat. Ze zijn een stuk dikker dan slaapmatjes en liggen comfortabeler dan een luchtbed. Een goed camping matras heeft daarnaast een hoge isolerende waarde, waardoor je geen last hebt van optrekkende kou. 

Waar je verder op moet letten om het beste camping matras te vinden

Om het beste camping matras te kiezen, is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. Hieronder vertellen we je hier meer over.

Afmetingen

In de eerste plaats zoek je een camping matras met de juiste afmetingen. In een caravan of camper heeft je bed een vaste maat, dus het kampeer matras moet hier passen. In een tent komen de afmetingen minder precies, maar je zult wel rekening moeten houden met de hoeveelheid ruimte in de slaapcabine en het aantal mensen dat bij elkaar slaapt. Als je samen met je partner op vakantie gaat, is de kans groot dat je het liefst op een 2 persoons kampeer matras slaapt. Gelukkig kun je ook een camping matras van 140×200 cm kopen en zijn er zelfs zelfopblaasbare camping matrassen van 150×200 cm, zoals de Redwood Stretch Limousine.

Materiaal en ventilatie

Gemiddeld verliest een mens zo’n 300 tot 600 ml vocht per nacht door te zweten. Dit vocht komt in het matras terecht en wordt als het goed is afgevoerd. Hiervoor is het heel belangrijk dat het matras goed ademt. In een caravan of camper is het door condens sowieso vaak vochtiger dan in huis, waardoor voldoende ventilerend vermogen nóg belangrijker is.

Camping matras voor caravan of camper

Voor een camping matras voor de caravan of camper kun je dan ook beter geen latex matras kiezen, deze ventileren slecht en laten weinig vocht door. Een polyether (schuimrubber) matras – zoals het Beautissu Vouwmatras – is een betaalbare optie voor op de camping. Voor meer comfort en duurzaamheid kun je het beste voor een koudschuim camping matras kiezen, zoals het Organic Cotton Linen matras. Dit materiaal ventileert goed en heeft een hoog ligcomfort. Eventueel is traagschuim ook een optie. Dit ligt heel comfortabel, maar ventileert iets minder goed dan koudschuim. Ook voelt het vaak warmer aan. Pocket vering is ook een optie, op maat maken is hierbij alleen wel erg lastig. 

Camping matras voor in de tent

Voor in de tent kun je het beste een camping matras kiezen dat zelfopblaasbaar is, zoals het Exped Megamat camping matras. Een zelfopblaasbaar camping matras is namelijk goed op te rollen en compact mee te nemen. Vaak zijn zelfopblaasbare matrassen gemaakt van stevig polyester. Het is belangrijk dat het materiaal sterk genoeg is om perforatie en scheuren te voorkomen.

Dikte en stevigheid 

Let ook op de dikte en stevigheid van camping matrasjes. Over het algemeen geldt: hoe zwaarder je bent, hoe dikker en steviger een camping matras moet zijn. Echter speelt ook je slaaphouding hier een rol in. Wanneer je voornamelijk op je zij slaapt, heb je een zachter matras nodig dan wanneer je op je rug slaapt. Bij een zelfopblaasbaar matras kun je, mits het camping matras dik genoeg is – zelf de hardheid bepalen door er wat lucht bij te blazen of uit te laten.

Treinzit

Als je in de caravan of camper een bed maakt van een treinzit en deze treinzit ook daadwerkelijk wilt gebruiken tijdens de vakantie, kun je overwegen om een topper over de kussens van de treinzit te leggen. Dit verhoogt het comfort aanzienlijk, maar is gemakkelijker op te bergen dan een volledig matras. Als je de treinzit sowieso niet gebruikt, kun je de losse kussens eruit halen en het beste volwaardig camping matras in de caravan of camper leggen.

Gewicht

We raden je aan om ook rekening te houden met het gewicht van een slaapmatras voor op de camping. Zowel in de caravan of camper als in de auto of bagagewagen zit er een maximum aan het aantal kilo’s dat je mee kunt nemen. 

Pakmaat

Als je een camping matras voor in de caravan zoekt, is de pakmaat niet relevant. Dan ligt het kampeer matras namelijk al op z’n plaats. Een camping matras voor in de tent neem je los mee. In de auto, de dakkoffer of in een bagagekar bijvoorbeeld. Vaak is het een hele puzzel om alle bagage mee te krijgen, dus een kleine pakmaat is wenselijk.

Samenvatting

Camping matrasjes zijn er in allerlei soorten en maten. Er is met name een groot verschil tussen een kampeer matras voor in een caravan of camper en een kampeer matras voor in de tent. Een camping matras voor caravan of camper mag zwaarder zijn, maar moet wel goed ventileren. Voor in de tent kun je het beste een camping matras met een kleine pakmaat kiezen die zelfopblazend is. We hopen dat je na het lezen van dit artikel het beste camping matras hebt gevonden.

Redactie
Bij OutdoorInfo willen we inspireren door mooie verhalen, coole bestemmingen, uitleg over materialen en nog veel meer. Een actieve outdoor lifestyle begint bij OutdoorInfo.