Jos a.k.a. ‘Treebeard’ is eigenaar van ‘Treebeard Boomklimmen’. Hij neemt je mee in zijn passie voor boomklimmen. Daar waar de meesten van ons in zijn of haar jeugd ongetwijfeld menig boomtop van dichtbij hebben bekeken en daar een ongelooflijk lekker gevoel aan overhielden, zijn we hier collectief mee gestopt. En waarom eigenlijk? Jos doet met zijn sessies menig volwassen hart weer sneller kloppen.

Het is 10:30. In mijn werkkamer kijk ik nog even om me heen of ik écht alles heb. Voldoende lijnen? Check. Ik heb mijn werklijn –tevens rescuelijn- en één lijn voor iedere deelnemer en één lijn extra. Voldoende cambiumsavers? Check. Gordeltjes, helmpjes, prusiktouwtjes en carabiners voor de deelnemers? Check. Vooruit, nog een paar carabiners, daar heb je er nooit genoeg van. Ik bedenk me dat ik misschien ook nog wel een top-rope kan maken in die mooie beuk er naast dus ik stop nog gauw een tuber, een belaymaster en een grigri in een tas. Leuk voor bezoekende kinderen of passanten. Het is tenslotte een openbaar park. Je weet maar nooit. Zo loop ik alles na. Ik overweeg afzetlint om de boomkroonprojectie maar dat doe ik liever niet want dan lijkt het net alsof we de boom weg gaan halen en dat is nou juist het laatste wat ik zou willen. Ik laat het afzetlint thuis. De banner neem ik wel mee.

Inmiddels is beneden de koffie doorgelopen. Een snel bakkie voor mijzelf, voor ik ga rijden, en de rest in de thermoskan. Paar boterhammen er bij voor tussen de middag. Nee, niet ín de thermoskan. En een paar appeltjes. Die doen wonderen voor klimmers die aan het einde van de middag een beetje flauw worden. Oh, en nog deelnemersregistratieformulieren –die zijn verplicht voor de verzekering- en een VTA-formulier om de boom te kunnen keuren. De weersvoorspellingen zien er prima uit. Ik heb er zin in.

Vandaag heb ik twee groepen in de dezelfde boom. De eerste groep is 6 man voor een teamuitje en komt om 12:30 en de tweede groep is 8 mannen en vrouwen. Er is er één jarig, hoera. Ze komen om 15:00. Een boomkroonbeleving, zoals ik dat noem, duurt ongeveer 2 uur dus dat komt goed uit.

boomklimmen

Het is 11.00. Ik loop de spullen m’n camperbusje in en ik rij naar het mij oh-zo-bekende Delftse hout. Achter het stuur bedenk ik me dat het nog steeds voelt alsof ik met vakantie ga. Wat een heerlijk werk heb ik toch. ‘Spelen’ met mensen en bomen. Voordat ik de klimmaterialen uit de bus haal loop ik naar de boom. Een oude vertrouwde bekende beuk maar toch maar even keuren. Alles is OK, de boom is gezond en fit.
En nu de touwen de boom in. Werplijntje gooien. En nog een keer. En nog een keer… tjonge. En nog een keer, Yes! Het goede oksel. Zo, nu kan mijn werklijn er in. Meestal neem ik de andere touwen en cambiumsavers mee naar boven en hang ze op. Ook vandaag. Vlot en veilig want dan kan ik gelijk de oksels eens van dichtbij bekijken. Op deze manier hangt mijn werklijn, die ook als rescuelijn dient, het hoogste. Eenmaal weer beneden maak ik de omgeving en de klimsystemen in orde en ben ik klaar voor de klimgasten.

Het is bijna 12:00. Even een bammetje. Ik moet scherp blijven. En nog een bakkie. Daar komen de eerste gasten. We beginnen met koffie. We doen een voorstelrondje en al doende kijk ik wat voor vlees ik in de kuip heb. Sommigen hebben al eens toprope geklommen in de klimhal. Maar dat is toch echt anders want daar wordt je gezekerd door je maat die op de grond staat en bij het boomklimmen zeker je jezelf. De groep is compleet en ze hebben er zin in. Dit ICT-team gaat er regelmatig met z’n allen op uit en hebben geen specifieke samenwerkingsdoelstellingen of zo. We kunnen dus in vrijheid het klimmen beleven. Stukje centrale instructie, gordel om, helm op, groep in tweeën verdelen –want ik kan maar hooguit vier mensen tegelijk in de boom in de gaten houden-, even voordoen hoe het moet, alle drie de tests draaien en klimmen maar. De boom is van jullie!

boomklimmen

Hoewel het routine is voor mij geniet ik er van. En zij ook. Er wordt veel gelachen. Ze vinden het spannend en ontspannend. De tweede helft van de groep ook. Als iedereen naar boven geweest is biedt ik de mogelijkheid om nogmaals de boom in te gaan maar dan in een touw naar keuze. Er hangen vier lijnen met ankers op verschillende hoogten. Bij de tweede klim ontstaat er wat meer gevoel van vrijheid en wordt er meer genoten van het verblijf in de boom. Lekker even strekken op een flinke tak of een stukje over een tak van de stam af lopen. Zelf klim ik nog even mee om wat leuke shots te maken van de klimmers. Er worden, zoals altijd, veel foto’s gemaakt. Trosjes mensen in een boom ziet er altijd gezellig uit. Uiteindelijk nemen de klimmers toch afscheid van de boom. Soms laat ik ze even boomknuffelen maar ik kijk de groep even aan en besluit het niet te doen. Lijkt me voor deze groep wat te zweverig. We evalueren en wisselen wat telefoonnummers uit om foto’s rond te kunnen sturen.

Technisch gesproken zou je volledig in het touw naar je anker kunnen klimmen zonder de boom aan te raken. Maar dat is niet zo leuk. Ik wil juist dat mensen genieten van de natuurbeleving. Even met beide benen van de grond. Hoofd in de wolken, of eigenlijk tussen de takken. Het blijkt dat boomklimmen erg goed is voor je lichamelijke ontspanning en voor je geestelijke toestand. Het vergroot ook je creativiteit doordat je asymmetrische en strekkende bewegingen maakt en je je hersenhelften dwingt om beter samen te werken. Leuk hoor maar ík vind het gewoon lekker. Ik ga nog steeds regelmatig voor mijzelf boomklimmen, vooral als ik het druk heb, en ik kom dan met een uitgewaaid hoofd weer beneden. Het boomklimmen versterkt mijn vermogen tot prioriteiten stellen en keuzes te maken.

Het is 14:50. Ik tref de eerste deelnemers van de tweede groep op de aangrenzende parkeerplaats waar ik koffie sta te zetten in de camper. Terwijl de koffie pruttelt arriveren de andere deelnemers en met de koffie in de hand begint het verhaal weer op nieuw. Niet helemaal want vlak voor de eerste deelnemers arriveerden ben ik de boom in gegaan om een cadeautje op te hangen bij het hoogste anker, op 15 meter hoog. Tja, los dat maar eens op jarige jet… Om een uur of vier stuur ik een paar appels de boom in die zittend op een tak met smaak verorbert worden. Bij een langere klimsessie met wat stoere klimmers zouden we ook een paal in de boom kunnen pionieren en de koffie op een meter of tien hoog kunnen nuttigen.

boomklimmen

De deelnemers van deze groep bieden aan om even te helpen met opruimen. Ik trek alles uit de boom en zij stoppen het in tassen en leggen het in de camper. We lopen met z’n allen nog een rondje om wat afval op te rapen, onder andere de appelklokhuizen, en zodoende laten we de omgeving ook weer keurig achter. Respect.

Het is 17:30. Als ik naar de boom kijk is net alsof er niets gebeurd is. Heerlijk eenvoudig en zeer duurzaam. Ik knuffel de boom wél. En ik rij naar huis. Ruim op tijd thuis voor het eten. Vanavond na het eten nog even de spullen uithangen en de facturen er uit doen. Ik ben moe en voldaan. Wat een mooi werk heb ik toch!

Een cursusdag –om zelfstandig te leren hoe je een goed boomklimsysteem maakt-, een avond met geocachers of een toprope op een markt zien er niet zo heel veel anders uit. Goed voorbereiden en goed aansluiten bij de deelnemers. Het boomklimmen is écht anders dan klimmen in een rots. De touwen zijn anders (semi-statisch), De klimsystemen zijn heel anders van opbouw, de gebruikte knopen zijn voor een deel anders en zelfs de carabiner-keuze is vaak anders. Het boomklimmen is eerder verwant aan het industriële klimmen dan aan het rots- en wandklimmen. Toch is dat voor mij niet het belangrijkste verschil. De boom leeft. En dat voel ik. Aan de rots hang je en de boom draagt je. Vrijheid, duurzaamheid en plezier staan bij mij hoog in het vaandel. En dat vaandel hangt in de hoogste bomen! Zelf opgehangen. Groene groet, Jos.

Win een boomklimsessie met Treebeard

Ben je enthousiast geraakt door het verhaal van Jos en wil je zelf ook (weer) een boomklimavontuur ervaren? Dat kan! Wij geven 2x tickets weg voor een boomklimclinic met Jos. Het enige dat jij hoeft te doen is naar de winactie pagina gaan en jouw gegevens invullen.

Meer weten over ‘Treebeard’ en het boomklimmen? Ga dan naar www.treebeardboomklimmen.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.