Een camper vakantie zorgt bij veel mensen voor het ultieme gevoel van vrijheid. Je tuft rustig heel Europa door en hebt je huisje op wielen altijd bij je. In veel landen ben je niet afhankelijk van campings en kun je ook rustig een nachtje in de middle of nowhere kamperen. Voor een geslaagde campervakantie heb je natuurlijk een goede camper of kampeerbus nodig. Dus kan je eigen camper zijn, maar je kunt ook een camper of volkswagenbusje huren voor je vakantie. Het is maar net welke camper bij jou past. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten om er een fantastische camper vakantie van te maken. We bespreken verschillende soorten campers voor je vakantie en vertellen je meer over de optie om een camper te huren voor je vakantie. Ook geven we je een aantal tips voor een mooie route en de beveiliging van je camper.
1. Kies voor de juiste camper of kampeerbus
Er zijn verschillende soorten campers en grofweg zijn ze in te delen in 3 categorieën. Namelijk de alkoofcamper, de integraalcamper en het kampeerbusje.
Alkoofcamper
De alkoofcamper herken je aan de opbouw boven de cabine; hierin vind je meestal een bed. Dit heeft als voordeel dat er meer slaapplaatsen zijn en als je met z’n tweeën bent, hoef je je bed overdag niet om te bouwen tot zitplek. Een nadeel is de hoeveelheid wind die deze campers vangen. Hierdoor verbruiken ze vaak wat meer brandstof
Integraalcamper
Een integraalcamper is er in verschillende maten en herken je aan de meer aerodynamische vorm. De camper voor boven het voorraam gewoon door. Toch is er soms nog wel ruimte voor een klein bed boven de cabine, maar dit is niet altijd het geval. Het voordeel is dat ze minder wind vangen, maar je betaalt voor deze campers vaak wel een hogere prijs. Een ton is zeker niet overdreven.
Kampeerbusje
Voor het echte vanlife gevoel kies je natuurlijk een kampeerbusje. Je kunt bijvoorbeeld een volkswagen busje huren voor je vakantie, maar er zijn ook heel veel andere mooie camperbusjes te huur en te koop. Het interieur is vaak multifunctioneel om de kleine ruimte optimaal te benutten. Zo maak je van het bankje vaak een bed en zijn er soms nog extra slaapplaatsen te creëren in een hefdak. Een voordeel is dat ze licht zijn, minder verbruiken en minder plek innemen. Veel kampeerbusjes passen gewoon op een parkeervak.
Formaat
Ga je op camper vakantie in schattig retro volkswagenbusje of is een luxe integraalcamper meer jouw ding? Het is sowieso handig om te kijken naar het aantal zit- en slaapplaatsen. Wanneer je met z’n tweetjes bent, is een kampeerbusje hartstikke leuk. Een campervakantie met een groot gezin is minder praktisch in een klein volkswagenbusje. Een alkoofcamper of integraalcamper is dan handiger. Deze zijn er ook in verschillende formaten. Hou er ook rekening mee dat je er ook nog spullen in mee moet kunnen nemen.
Lees ook: Inpaklijst camper
Oud of nieuw?
Ga je op campervakantie in een retro volkswagenbusje of kies je voor een luxe nieuwe camper? Dit ligt vooral aan je eigen voorkeur. Een oude camper heeft vaak veel charme en dat is zeker een meerwaarde. De kans dat er iets stuk gaat is echter ook groter en vaak ligt het verbruik van oude campers ook wat hoger dan dat van nieuwe kampeerauto’s.
2. Camper huren, kopen of zelf bouwen?
Als je met een camper op vakantie wilt, heb je verschillende opties. Je kunt zelf een camper kopen, maar je kunt er ook eentje huren. Een andere leuke optie is zelf een camper bouwen.
Camper kopen
Als je een camper gaat kopen, betekent dit waarschijnlijk dat je vaker camper reizen wilt maken, leuk! Je kunt op verschillende plekken een camper kopen voor campervakanties. Marktplaats heeft bijvoorbeeld een groot aanbod, maar ook op Autoscout24.nl vind je veel campers.
Camper huren
Als je wilt uitproberen of op vakantie gaan met camper iets voor jou is, kun je via verschillende websites een camper huren. Je kunt een camper huren van een bedrijf – zoals Coolcampers – maar je kunt ook van particulieren huren via Goboony.nl of Camptoo.nl. Via deze laatste 2 websites kun je bijvoorbeeld ook een volkswagen busje huren voor je vakantie. Grotere campers zijn echter ook voldoende beschikbaar. Je vult je gewenste vertrekdatum in en kunt kiezen uit de beschikbare campers. Voordat je vakantie begint, haal je de camper die je gaat huren op bij de eigenaren.
Zelfbouw camper
Als je zelf handig bent, kun je er ook voor kiezen om bestelbus te kopen en deze zelf om te bouwen tot camper. Het voordeel hiervan is dat je de kampeerbus helemaal naar je eigen smaak kunt indelen en aankleden. Pinterest staat vol met inspirerende voorbeelden. Als je je aan de richtlijnen van het RDW en de douane houdt, komt je camper in aanmerking voor het kwarttarief, waardoor je minder wegenbelasting betaalt.
Lees ook: Zelfbouw camper? Dit zijn de inrichtingseisen van de RDW en Belastingdienst
3. Route plannen voor je campervakantie
Misschien wel het leukste deel van het voorbereiden van je camper vakantie is het uitstippelen van de route. Je kunt kunt kiezen voor een georganiseerde camper reis, bijvoorbeeld via ACSI, of zelf een route rijden. In het ANWB Camperboek Europa staan verschillende mooie routes die je met de camper kunt rijden. En ook het Michellin: Met de Camper door Europa boek staat vol routes die de moeite waard zijn. Je kunt bijvoorbeeld een reis maken naar Noordkaap met de camper of de NC500 in Schotland. Maar je kunt ook op de bonnefooi vertrekken en je laten verrassen door de omgeving waarin je terechtkomt. Vaak is het wel handig om een beetje een richting te kiezen, zodat je weet wat je qua weer en regelgeving in het land kunt verwachten bijvoorbeeld.
Wetgeving wildkamperen
Als je liever niet op een camping of camperplaats staat, kun je er ook voor kiezen om vrij te kamperen met de camper. Hou er bij het kiezen van je land van bestemming dan wel rekening mee dat er regels kunnen zijn die het lastig maken om vrij te kamperen met de camper. Landen waar je vrij mag kamperen met de camper zijn bijvoorbeeld Noorwegen, Zweden, Schotland, de Baltische Staten en Albanië. In veel andere landen wordt het gedoogd, zolang je geen overlast veroorzaakt. Er zijn echter ook landen, zoals Slovenië, waar wildkamperen met camper niet getolereerd wordt.
Camperplaatsen
Overnachten met je camper kan in heel Europa op speciale camperstops. Meestal zijn dit een soort parkeerplaatsen, waar je je camper of kampeerauto kunt aansluiten op stroom en waar je het chemisch toilet kunt legen. Ook zijn er soms toiletten en een douche aanwezig. Wel zo prettig als je deze voorzieningen niet in de camper zelf hebt. In de ACSI Campergids vind je meer dan 9000 camperplaatsen en 3000 campings in Europa die campers toelaten. Je krijgt er een ACSI kaart bij waarmee je korting krijgt op de camperpunten.
Reis naar Noordkaap met camper
Een hele mooie optie is een reis naar Noordkaap met camper. Er is niet één specifieke route die je moet volgen; je hebt keuze uit verschillende opties. Je kunt via Noorwegen, Zweden of Finland naar Noordkaap rijden en dan heb je ook nog de keuze om via de tolbrug tussen Denemarken en Zweden te rijden of een veerboot te nemen. Als je een reis naar Noordkaap met de camper wilt maken, is het wel verstandig om op tijd te reserveren als je gebruik wilt maken van een veerboot.
Tips
Reis naar Schotland met camper
Ook Schotland is een fantastische bestemming voor een rondreis met camper. Wildkamperen is hier toegestaan, waardoor je minder afhankelijk bent van camperstops of camperplaatsen. Je kunt tijdens de camper vakantie meestal dus gewoon op parkeerplaatsen overnachten. Een bekende route in Schotland is de NC500. Deze route voert je langs de noordkust van Schotland en wordt ook wel de Schotse Route 66 genoemd.
Tips
Reis naar Zuid-Europa met camper
Zuid-Europa is een populaire bestemming voor mensen die met een camper op vakantie gaan. Of je nu een volkswagenbusje gaat huren voor je vakantie of een campervakantie wilt maken met het hele gezin; in Frankrijk, Italië of Spanje valt genoeg te zien en beleven. De kans op mooi weer is groot en de omgeving is afwisselend. Je kunt op vakantie met een camper richting de kust gaan, maar ook de Alpen en Pyreneeën zijn bijvoorbeeld erg mooi. Er zijn veel camperplaatsen te vinden, maar in het hoogseizoen kan het er ook erg druk zijn. Als je de kans hebt om buiten het hoogseizoen te reizen, raden we dit zeker aan.
Tips
3. Zorg voor goede beveiliging
En dan nog een laatste tip voor een geslaagde camper vakantie: zorg voor goede beveiliging van de camper. Het gebeurt helaas regelmatig dat campers en kampeerbusjes gestolen worden. Vaak worden ze meteen verscheept waardoor eigenaren hun mooie camper nooit weer terugzien. Je kunt je camper of kampeerbusje op verschillende manieren beveiligen. Je kunt extra sloten aan de buitenzijde voorzien (niet de mooiste oplossing, maar het werkt wel). Maar je kunt ook een versnellingsbakslot laten installeren. Bearlock is hiervan het bekendste voorbeeld. Een goedkoper alternatief is een stuurslot, pedaalslot of een wielklem. Een inbreker kan de meeste stuursloten en pedaalsloten met een beetje geweld wel kapot krijgen, maar het zal meer tijd kosten en je maakt het hem een stuk moeilijker.