Als je begint met de voorbereidingen voor je (eerste) campervakantie, kan het inpakken van de camper een behoorlijke uitdaging zijn. Je wilt niet te weinig meenemen, maar ook niet teveel. Sommige dingen kun je misschien nog gemakkelijk kopen op je plaats van bestemming, terwijl je je paspoort natuurlijk echt niet wilt vergeten. Ook camera’s en andere dure apparatuur koop je vaak niet even opnieuw tijdens je vakantie. Op je camping paklijst mogen echter ook het gereedschap voor de camper niet ontbreken. Er bestaat tenslotte altijd een kans dat je onderweg pech krijgt. Om je te helpen je camper goed in te pakken en niets te vergeten, hebben we een uitgebreide inpaklijst voor de camper gemaakt. Op deze paklijst voor de camper staan alle belangrijke spullen om je campervakantie tot een succes te maken.
Documenten
Denk in de eerste plaats om alle belangrijke documenten die je bij je moet hebben tijdens je camper reis. Of je nu met je eigen camper of met een huurcamper rijst; camperpapieren, kentekenbewijs en verzekeringspapieren hoor je altijd bij je te hebben. Verder staan er op de camping inpaklijst vignetten en milieustickers om je reis vlot te laten verlopen. In sommige landen (Oostenrijk bijvoorbeeld) moet je betalen voor de snelwegen. Met een snelwegvignet laat je zien dat je netjes betaalt hebt. Je kunt ze van tevoren bestellen, zodat je onderweg vlot door kunt. De Milieusticker heb je nodig is als je grote steden in wilt, bijvoorbeeld in Duitsland.
- Camperpapieren
- Kentekenbewijs
- Rijbewijs
- Paspoort/ID-kaart
- Verzekeringspapieren
- Schadeformulieren
- Wegenwacht pasje
- Zorgpas
- Milieusticker
- Vignetten
Betaalmiddelen
In de meeste Europese landen worden tegenwoordig gewoon Nederlandse betaalpassen geaccepteerd, maar voor de zekerheid kun je beter ook wat contant geld bij je hebben en een creditcard.
- Pinpas
- Creditcard
- Contant geld
Camperuitrusting
Dan de paklijst voor de camper zelf. Je hoopt natuurlijk dat je niks geks tegenkomt onderweg, maar elke camper kan kapot gaan. Als je met pech langs de weg staat, is het belangrijk dat je een aantal dingen bij de hand hebt. Soms zijn startkabels voldoende om je weer op weg te helpen (bijvoorbeeld als je vergeten bent de lampen uit te doen). Als er meer aan de hand is, is het verstandig (en soms verplicht) om een gevarendriehoek neer te zetten. Zelf draag je het best een veiligheidshesje.
Verder zijn oprijblokken handig om de camper pas te zetten en is het slim om de camper extra te beveiligen met een stuurslot of pedaalslot. Als je een camper huurt, is de kans groot dat het grootste deel van deze camping inpaklijst al aanwezig is, maar het is altijd verstandig om het even te checken.
- Startkabels
- Gevarendriehoek
- Veiligheidshesjes
- Oprijblokken/levellers
- Waterpas
- Anti-diefstalvergrendeling
- Gereedschap
- Parkeerschijf
- Alcoholtesters
- Luifel
- Toiletvloeistof
- Olie
- Koelvloeistof
Elektronica
Waarschijnlijk neem je je smartphone mee en misschien ook wel een camera, laptop en navigatiesysteem. Al deze apparaten hebben een veilig plekje nodig in de camper en het is ook belangrijk dat je alle opladers bij de hand hebt. Verder staan er in dit deel van de paklijst voor je camper een aantal stekkers die je mogelijk nodig zult hebben. Op de meeste campings en camperplaatsen kun je stroom gebruiken, maar daar heb je wel een speciale stekker voor nodig; dit is een CEE stekker. Als je een camper huurt, is de kans groot dat deze aanwezig is, maar het kan nooit kwaad om het even te checken.
- Laders en adapters (telefoon, camera, laptop etc.)
- Batterijen
- Powerbank
- Camera
- Zaklamp
- Tablet/laptop
- Speaker
- Radio
- CEE-stekker (campingstekker)
- Wereldstekker
- Verloopstekkers
- Navigatiesysteem
- Wandel GPS
- Koptelefoon/oortjes
- Kruimeldief
Winteruitrusting
Kamperen in de winter kan ontzettend leuk zijn, maar het vraagt wel om een aanvulling van je camping inpaklijst. Zo heb je extra uitrusting nodig voor de camper, maar heb je zelf ook extra materiaal nodig om het warm te houden.
- Sneeuwkettingen
- Ijskrabber
- Antivries ruitenwisservloeistof
- Antivries spray
- Ijsdeken/raamisolatie
- Fleecedekens
- Skispullen
- Snowboots
- Muts
- Handschoenen
- Sjaal
- Skikleding
Zomeruitrusting
Hetzelfde geldt voor kamperen in de zomer. Op je paklijst voor de camper mogen dan zeker een ventilator, strandhanddoek en parasol niet ontbreken.
- Ventilator
- Klamboe
- Strandhanddoek
- Strandparasol
- Windscherm
- Waterschoenen
Keuken
Misschien ben je van plan om elke dag uit eten te gaan, maar het is ook écht heel leuk om zelf je maaltje te bereiden in of bij de camper. Op de inpaklijst voor je camper hebben we alles toegevoegd wat je nodig hebt om een lekkere maaltijd te bereiden. Je kunt de keuken in de camper gebruiken, maar een barbecue of skottelbraai is ook erg leuk.
- Pannenset
- Barbecue of skottelbraai
- Onderzetters
- Kookgerei
- Snijplank
- Messen
- Bestek
- Borden
- Kommen
- Bekers, kopjes en glazen
- Flesopener
- Blikopener
- Aansteker/lucifers
- Maatbeker
- Theepot/waterkoker
- Thermosfles
- Koffiezetapparaat
- Koffiefilters
- Koffie
- Thee
- Suiker
- Zout en peper
- Kruiden
- Jerrycan
- Koelbox
- Koelelementen
- Waterfilter
Afwassen en schoonmaken
Afwassen en schoonmaken zijn niet de leukste bezigheden op vakantie, maar ergens heeft het ook wel zijn charme. Als je op een camping staat, loop je met je afwasteiltje naar het toiletgebouw en wanneer je gaat wildkamperen, blijf je gezellig in de camper. Op de inpaklijst voor je camper mag in elk geval een afwasteil, afwasmiddel en een schuurspons niet ontbreken.
- Afwasteil
- Afwasmiddel
- Schuurspons
- Afwasborstel
- Droogrek
- Emmer
- Schoonmaakmiddel
- Stofdoekjes
- Schoonmaakdoekjes
Wassen
Als je een paar weken op camper vakantie gaat, heb je tussentijds vaak zoveel vuile was dat je gemakkelijk een wasmachine gevuld krijgt. Op veel campings is een wasmachine aanwezig die je (vaak tegen betaling) mag gebruiken. Je kunt er echter ook voor kiezen om zelf een mini wasmachine mee te nemen en je was daarin te doen. Hoe dan ook: wasmiddel, waszakjes en een opvouwbare wasmand mogen niet ontbreken op de inpaklijst voor je camper. Een waslijn met knijpers is ook handig natte zwemkleding of handdoeken aan te laten drogen.
- Camping wasmachine
- Wasmiddel
- Waszakjes
- Wasrekje
- Waslijn
- Wasknijpers
- Opvouwbare wasmand
Textiel
Ook voldoende handdoeken, theedoeken en washandjes mogen niet ontbreken op je camping inpaklijst. Je kunt genoeg meenemen voor de hele vakantie, maar tussendoor wassen is natuurlijk ook een optie.
- Badhanddoeken
- Handdoekjes
- Washandjes
- Theedoeken
- Vaatdoekjes
- Tafelkleden
- Beddengoed
Kleding
Qua kleding is het soms lastig om een goede paklijst voor in de camper op te stellen. Het hangt er heel erg vanaf in welk seizoen je gaat kamperen en waar de campervakantie naartoe gaat. In Spanje heb je vooral baat bij luchtige kleding, terwijl je in Noorwegen meer behoefte hebt aan een lekker warm vest.
- Lange broeken
- Korte broeken
- Truien
- Warm vest
- T-shirts
- Hemden
- Jurkjes/rokjes
- Afritsbroek
- Sportkleding
- Nachtkleding
- Ondergoed
- Sokken
- Thermokleding
- Regenkleding
- Zwemkleding
- Jas
Schoenen
Wij hebben op deze inpaklijst voor de camper vooral de basics qua schoenen genoemd. Maar als je graag uit eten gaat en daar nette schoenen bij wilt dragen, kun je die natuurlijk ook gewoon toevoegen.
- Dagelijkse schoenen
- Wandelschoenen
- Sandalen
- Slippers
Verzorging
Eigenlijk heb je op vakantie veelal dezelfde verzorgingsproducten nodig als thuis. Doordat je veel buiten bent, is de kans echter wel groot dat je meer last hebt van muggen en meer tijd in de zon doorbrengt. Goede zonnebrandcrème en antimuggenspul mogen dan ook niet ontbreken op de paklijst voor de camper.
- Zonnebrandcrème
- Aftersun
- Muggenspray
- Dagcrème
- Nachtcrème
- Make-up
- Make-up verwijderaar
- Scheermesjes
- Scheerschuim
- Aftershave
- Parfum
- Tandpasta
- Tandenborstel
- Douchegel
- Shampoo
- Conditioner
- Handzeep
- Deodorant
- WC-papier
- Vochtige doekjes
- Nagelschaartje
- Nagelvijl
EHBO
Vergeet ook geen EBHO-setje mee te nemen. Vaak kun je een basis EHBO-kit kopen die je eventueel zelf nog uit kunt breiden met speciale pleisters voor in het water of blarenpleisters. Heeft iemand in je gezin last van wagenziekte? Neem dan ook reispilletjes mee. Let er wel op dat je vaak niet mag autorijden na het innemen van deze pilletjes.
Kampeerspullen
Uiteraard mogen ook kampeerspullen niet op de camper paklijst ontbreken. Een paar comfortabele campingstoelen en goede campingtafel en een hangmat zijn waardevolle attributen tijden je campervakantie.
- Campingstoelen
- Campingtafel
- Tafelkleed
- Kussens
- Picknickkleed
- Hangmat
- Opblaasbare zitzak
- Citronellakaarsen (tegen muggen)
- Lampjes
- Zakmes
- Schepje
Vermaak
Neem ook voldoende spullen mee voor vermaak bij verschillende weersomstandigheden, zeker als je met kinderen op campervakantie gaat. Bij slecht weer is het leuk om in de camper een spelletje te doen, terwijl het bij mooi weer leuker is om lekker buiten te voetballen of een watergevecht te houden.
- Kaartspel
- Bordspel
- Waterpistool
- Boeken/e-reader
- Kleurboek en potloden
- Vlieger
- Tijdschriften
- Voetbal
- Strandbal
- Badminton- of tennisrackets
- Speelgoed
- Zwembanden en opblaasfiguren
Bepakking
Vergeet ook niet een goede rugzak op je camper inpaklijst te zetten. Verder kunnen een heuptas of handtasje ook handig zijn als je naar de markt gaat of een ijsje gaat kopen bijvoorbeeld.
- Rugzak
- Heuptas
- Handtas
- Boodschappentassen
- Toilettas
Tot slot
Een goede inpaklijst maakt het inpakken van de camper een stuk eenvoudiger. Je kunt hem uitprinten en afstrepen wat je hebt ingepakt. Zo weet je zeker dat je niets vergeet. En als achteraf blijkt dat er toch nog iets was wat je ook handig had gevonden, dan schrijf je dat er even bij. Zo breid je zelf je inpaklijst voor de camper uit en heb je uiteindelijk een persoonlijke camper paklijst. Uiteindelijk heeft iedereen toch zijn eigen specifieke voorkeuren bij het inpakken van de camper. Als je zelf geen camper hebt, maar een camper huurt, is de kans groot dat veel onderdelen van deze lijst al aanwezig zijn. We raden je aan om alles wel even na te lopen, zodat je onderweg niet voor verrassingen komt te staan. Tot slot wensen we je heel veel plezier tijdens je volgende camperreis!