Zelf een camper (ver)bouwen? Dit zijn de inrichtingseisen van de RDW en Belastingdienst

Zelf een busje ombouwen tot camper of kampeerauto is een hele uitdaging, maar wel een leuke! Je kunt je camper precies zo inrichten als je zelf mooi vindt en als kers op de taart komt je spiksplinternieuwe kampeerbus ook nog in aanmerking voor het kwarttarief. Daar wordt het kamperen met camper ineens nog leuker van. Maar aan welke inrichtingseisen moet je camper eigenlijk voldoen om volgens de RDW ook daadwerkelijk een kampeerauto te zijn. En aan welke inrichtingseisen moet je camper voldoen voor het kwarttarief? Ik dit artikel hebben we zowel de camper inrichtingseisen van de RDW als de belastingdienst op een rijtje gezet.

Inrichtingseisen camper RDW

Het is belangrijk om aan de inrichtingseisen van de RDW te voldoen, om een kenteken voor de kampeerauto te krijgen. Een kampeerauto valt onder personenauto’s en moet in de eerste plaats dus aan de eisen voor personenauto’s voldoen. Als je een bedrijfswagen koopt, is het handig om ook deze eisen goed na te lezen. 

De volgende onderdelen moeten aanwezig zijn:

 • Zitplaatsen
 • Een tafel (deze mag demontabel zijn)
 • Een bed (deze mag gemaakt worden van de zitplaatsen)
 • Een kookgelegenheid (dit mag zowel een gasstel als een magnetron of oven zijn)
 • Opbergruimte voor spullen

Inrichtingseisen camper Belastingdienst

Om in aanmerking te komen op het kwarttarief moet je aan de inrichtingseisen voor een camper van de Belastingdienst voldoen. Deze inrichtingseisen zijn strenger dan die van de RDW. Als je alleen aan de eisen van de RDW voldoet, krijg je wel een camperkenteken, maar geen belastingvoordeel. 

Afmetingen van de binnenruimte

Als basisvoorwaarde aan de inrichtingseisen voor een camper stelt de Belastingdienst dat de binnenruimte minimaal 1,70 m moet zijn over een lengte van 2 m en een breedte van 90 cm. Wanneer dit niet mogelijk is, is het ook toegestaan om een hoogte van 1,70 m te creëren middels een hefdak. De binnenruimte moet dan zelf minimaal 130 x 200 x 90 cm zijn.

De volgende onderdelen moeten aanwezig zijn:

 • 2 (of meer) vaste zitplaatsen. Wanneer de voorstoelen naar de binnenruimte kunnen draaien, tellen deze ook mee.
 • Een vaste tafel (deze mag demontabel zijn)
 • Slaapplaatsen voor 2 (of meer) personen. Deze mogen gemaakt worden van de zitplaatsen.
  • Wanneer er 1 bed is, moet deze minimaal 1,80 m lang en 1,10 m breed zijn.
  • Wanneer er 2 bedden zijn, moeten deze minimaal 1,80 m lang en 60 cm breed zijn.
 • Een vast keukenblok van minimaal 60 cm hoog, voorzien van spoelbak, kraan en afvoer én een ingebouwde kookgelegenheid (gasstel of magnetron).
 • 2 (of meer) vaste, afsluitbare opbergruimtes.

Wat is kwarttarief?

Als je camper ook voldoet aan de inrichtingseisen van de Belastingdienst kom je in aanmerking voor een vermindering van de wegenbelasting. Je betaalt dan slechts een kwart van wat je normaal zou betalen op basis van het gewicht en de brandstof van jouw camper. De meeste mensen gebruiken hun camper maar een klein deel van het jaar, waardoor het eigenlijk gek is als je evenveel wegenbelasting zou betalen als iemand die elke dag met z’n auto naar het werk rijdt.

Handige producten voor de bouw van je camper