De 10 grootste Nationale Parken van Nederland

nationale parken nederland

Waar een klein land goed in is! De Nationale Parken van Nederland bieden bieden volop natuurschoon.

ntionale parken nederlandNederland is één van de drukst bevolkte landen van de wereld. Toch zijn er twintig Nationale Parken waar natuurliefhebbers hun hart kunnen ophalen. In deze prachtige natuurgebieden kan je heerlijk wandelen, mountainbiken of kano varen. We zetten de 10 grootste parken graag voor je op een rijtje!

Nationaal Park Oosterschelde (37.000ha)

Nationaal Park de Oosterschelde is een van de mooiste natuurgebieden in Zeeland. Het is een wereld van getij, wind en vooral water, veel water. Door het getij is het landschap altijd anders. Bij eb zie je de platen en slikken, bij vloed is het een spel van wind en water. Onder water een prachtig kleurige wereld. Achter de dijken herinneringen aan het leven van de Zeeuwen met de zee in de vorm van karrevelden, inlagen en kreekgebieden. Op de 179km lange oeverlengte is er altijd wel een heerlijke plek te vinden om lekker te dwalen en uit te waaien. Het is bovendien een geliefde plek voor duikers. Meer weten? Kijk op www.np-oosterschelde.nl

Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa (10.600ha)

Het gebied omvat boerenland en 16 dorpen met een unieke eigen sfeer. Het natuurgebied, waar de Drentsche Aa beek doorheen meandert, is met zijn verschillende wandelroutes een geliefde plek om te genieten van de typische Drentse natuur. Ook de Hondsrug loopt voor een deel door dit natuurgebied. Meer weten? Kijk op www.drentscheaa.nl.

Nationaal Park Weerribben-Wieden (10.500ha)

Giethoorn, het Venetië van het Noorden, is de uitvalsbasis voor dit waterrijke natuurgebied. Het dorp staat bekend om de mooie Oudhollandse huisjes met rieten daken die, staand aan de oevers van de talloze grachten, een typische sfeer creëren. Het gebied vindt zijn oorsprong in de turfwinning. Hierdoor zijn er kanalen gevormd en kenmerkt dit park zich door de vele plassen en sloten, uitgestrekte rietlanden, hooilanden vol bloemen en dichtbegroeide moerasbossen. Ideaal voor een verkenning per kano! Recent zijn er ook weer otters actief in het gebied waardoor het toch al zo mooie gebied nog iets extras krijgt.Meer weten? Kijk op www.staatsbosbeheer.nl.

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (10.000ha)

Het Nationaal Park de Utrechtse heuvelrug is een prachtig fiets- en wandelgebied dat zich uitstrekt tussen Driebergen-Zeist en Rhenen. Het is een gebied van bossen, buitenplaatsen en ‘bergen’. Je kan er heerlijk wandelen en fietsen over de in het oog springende stuwwal, door heideterreinen, langs kastelen en landgoederen, in de uiterwaarden en in het bos. Er lopen veel fietsroutes, mountainbikeroutes, ruiterroutes en wandelpaden door de natuur. Door het sterk glooiende landschap waan je je een beetje in het buitenland. Meer weten? Kijk op www.heuvelrugrecreatief.nl.

Nationaal Park De Biesbosch (9.000ha)

Het Nationaal Park de Biesbosch is een uitgestrekt gebied in Noord-Brabant en Zuid-Holland. Het is een beschermd natuurgebied waar het heerlijk is om rond te dwalen. Het gebied bestaat uit een aantal riviereilanden en zand- en slikplaten, gelegen tussen de rivieren Boven-Merwede en Amer. Het is een zoetwatergetijdengebied met kreken en wilgenvloedbossen. De Biesbosch is een echte wetland, een ideale habitat voor watervogels. Hoge dijken en open polders kenmerken het typerende Hollandse gebied. Inpoldering, aanplanting van wilgenbossen en de deltawerken hebben het zijn huidige vorm gegeven. Maar liefst 600 soorten planten gedijen in de Biesbosch en het park kent daarnaast een rijke dierenwereld. Waaronder de bever die sinds eind jaren ’80 weer burchten bouwt. Er zijn vele mogelijkheden voor recreatie in het gebied. Meer weten? Kijk op www.beleefdebiesbosch.nl/.

Nationaal Park Drents-Friese Wold (6.100ha)

Op de grens van de provincies Drenthe en Friesland ligt het prachtig natuurgebied van het Drents-Friese Wold. Het park, met één van de grootste aaneengesloten bosgebieden van Nederland, biedt een afwisselend natuurlandschap van bossen, vennen, schraalgrasland, kale duinen en de indrukwekkend zandverstuivingen van het Aekingerzand. Het Drents-Friese Wold behoort tot de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa en is daarom aangewezen als Natura2000 gebied. Meer weten? Kijk op www.natuurmonumenten.nl.

Nationaal Park Lauwersmeer (6.000ha)

In vroegere tijden stroomden zoet en zout water in elkaar over in de Lauwerszee. Angst voor overstromingen leidde in 1969 tot de bouw van een dam. Op de vroegere zeebodem ontstond een prachtig nieuw landschap, een echt vogelparadijs. In dit gebied van water en eilandjes, bos, rietvelden en ruige graslanden broeden ruim 100 vogelsoorten en overwinteren elk jaar tienduizenden ganzen. Op diverse plekken rond het Lauwersmeer vind je mooie uitzichtpunten, waar vandaan je vogels kan observeren of genieten van de rust rond het meer. Meer weten? Kijk op www.staatsbosbeheer.nl.

Nationaal Park De Hoge Veluwe (5.500ha)

De Veluwe is een van de bekendere Nederlandse natuurgebieden. Mede dankzij de centrale ligging is de Hoge Veluwe dé plek in Nederland om een dagje of weekendje uit te waaien in de natuur. Het is weliswaar het enige natuurpark in Nederland waar entree voor moet worden betaald, maar dat komt het onderhoud ten goede. De Hoge Veluwe kenmerkt zich mede door de edelherten en wilde zwijnen die in de vroeg ochtend of in de avondschemering te spotten zijn. Omdat het gehele park is omheind, is de kans op oog-in-oog staan met echt wildlife zeer groot. Dit maakt het park het bezoeken meer dan waard.Meer weten? Kijk op www.hogeveluwe.nl.

Nationaal Park Schiermonnikoog (5.400ha)

Schiermonnikoog is één van de meest ongerepte eilanden in de Waddenzee en behoort tot de meest natuurlijke gebieden van Nederland. Het landschap kenmerkt zich door een mix van bos, duinen, kwelders en polders. Net als de rest van het waddengebied is het nationaal park zeer rijk aan planten en dieren. Jaarlijks houden duizenden trekvogels en ganzen een pauze op de kwelders en in de polders van Schiermonnikoog, om kracht op te doen voor hun lange trek. Lepelaars, bergeenden en blauwe kiekendieven broeden op het eiland. Wandelaars en fietsers vinden vertier op de bewegwijzerde paden in het westen van het eiland, rustzoekers waarderen de ongetemde en weidse natuur in het oosten. Meer weten? Kijk op www.vvvschiermonnikoog.nl.

Nationaal Park Veluwezoom (5.000ha)

Het heuvelachtige gebied bestaat grotendeels uit gevarieerd bos, heide, en een enkele zandverstuiving. In het zuidelijke, meest heuvelachtige deel van het park liggen meerdere landgoederen zoals Heuven en Beekhuizen. Centraal in het nationaal park ligt het bekende uitzichtpunt de Posbank. Kenmerkend voor de natuur op de Veluwe en in de Veluwezoom zijn de beekjes of zogenaamde sprengen. Dit geeft het landschap bij tijd en wijle een sprookjesachtig aanzicht. De kans op het zien van herten en everzwijnen op de Veluwe is redelijk groot. Zoek de rustige plekjes in het bos en wie weet zie je zwijntjes en reeën. Meer weten? Kijk op www.veluwezoom.nl.

Wat te doen in de Nationale Parken van Nederland?

In alle Nationale Parken van Nederland is er gelegenheid om te fietsen, wandelen, kanoën, mountainbiken, paardrijden. Dit zijn slechts een aantal van de vele activiteiten die je kan doen om de grote verscheidenheid aan natuur en diersoorten in de nationale parken van Nederland te ontdekken. Ook worden er vanuit de diverse bezoekerscentra verschillende excursies georganiseerd. Van nachtwandelingen tot wild life spotten en van speurtochten voor kids tot wandeltochten. Ons kleine landje biedt volop mogelijkheden om de natuur van dichtbij te ervaren!

Wandel- en fietskaarten

Bezoek een van de Nationale Parken en ga goed voorbereid op pad. Bestel een wandel- of fietskaart met alle details van de regio bij gespecialiseerde boekhandel De Zwerver.

Redactie
Bij OutdoorInfo willen we inspireren door mooie verhalen, coole bestemmingen, uitleg over materialen en nog veel meer. Een actieve outdoor lifestyle begint bij OutdoorInfo.