Tijd voor een onvergetelijke ervaring?

Fjallraven-ClassicDe Fjällräven Classic is een 110 km lange trektocht in één van de mooiste gebieden van de wereld. De route passeert onder andere de voet van de indrukwekkende berg Kebnekaise, trek door het uitdagende Tjäktja en dwaalt door de grazige heidevelden van Alesjaure. De wandeltocht is heel gevarieerd in natuur. Zo start het met een route door berkenbossen, moerassen en over de rotsachtige top van Tuolpagorni en is er verderop in de wandeltocht een meer groenere route, waar een groot deel door heidelandschap gelopen zal worden. Tijdens de tocht kom je ook langs het Alesjaure meer en de Kartinvare berg waar je uiteindelijk zult eindigen bij het Abisko bergstation. Het laatste gedeelte van de route bevindt zich in een bloemrijke omgeving wat de Fjällräven Classic een wandeltocht maakt met een ontzettend gevarieerd landschap. Een groot deel van de route loopt over het bekendste en populairste wandelpad van Zweden; Kungsleden. Deze route loopt in Lapland, het noorden van Zweden langs de bergachtige grens met Noorwegen. Het pad heeft vele berghutten,stationnetjes en andere voorzieningen.

Fjallraven-ClassicDe 110 kilometer lange tocht is pittig omdat je regelmatig door drassig stukken of over blokkenterrein loopt en omdat je alles zelf mee moet nemen (tent, eten voor alle dagen). Maar heb je de Fjällräven Classic eenmaal gelopen? Dan zal je dit fantastische trekking-avontuur op één van ‘s-werelds mooiste plaatsen niet snel vergeten!

 

[divide color=”#dd8f1a”]

De route


Fjallraven-Classic3
Het eerste stuk van de Fjällräven Classic loop je van Nikkaluokta naar Kebnekaise over 19 km door veel berkenbossen op drassige grond. Je loopt grotendeels over houten planken. Na ongeveer een uur lopen kom je bij een groot meer, met aan de rand Lap Donalds. Een klein huisje met versgemaakte rendierburgers, wafels en koffie. Nog meer planken om overheen te lopen liggen te wachten, maar het uitzicht wordt weidser.

Tussen Kebnekaise en Singistugan loop je zo’n 15 km door de Ladtjovagge vallei. Links en rechts hobbelen bergen. Je loopt hier vlakbij de hoogste berg van Zweden: de Kebnekaise van 2114 meter hoog. Zelf hoef je bijna niet te klimmen of dalen omdat je door de vallei loopt.

Van Singistugan naar Sälkastugan loop je vanaf checkpoint Singi op de officiële route van de Kungsleden over zo’n 12,5 km. Grote stromen worden overbrugd door houten bouwsels. Je komt een aantal wat grotere meren tegen. Mooi om te overnachten!

De volgende 14 km van Sälkastugan naar Tjäktja is het stuk met de meeste stijging van de gehele route. De Tjäktja is het hoogste punt van de Fjällräven Classic (1140 meter). Vlak voor het hoogste punt ben je precies op de helft van de Classic. Veel grove stenen (blokkenterrein) en op hoogte minder water te vinden (neem voldoende mee op een warme dag). En vergeet op het hoogste punt niet om je even om te draaien om te bewonderen waar je al helemaal vandaan komt!

Van Tjäktja naar Alesjaurestugan (12,5 km) lijkt het landschap op een sprookje. Licht golvend, heel groen en veel water in de vorm van kleine beekjes. Langs het water schieten regelmatig lemmingen, een soort zwart bruine mini cavia’s, weg. De beekovergangen worden hogere houten bouwsels.

Tussen Alesjaurestugan en Kieron (18 km) loop je op de linkeroever van een groot meer. Aan de overzijde kun je bij goed weer enkele huisjes zien. Dit is een Sami nederzetting (Alesjare) waar ’s zomers enkele mensen wonen. Sla aan het einde van het meer flink wat water in, verderop wordt het lastiger om stromende beekjes te vinden waar je vers vocht kunt tappen.

Het laatste stuk van de Fjällräven Classic loopt over van Kieron naar Abisko (17 km). Bij vertrek uit Kieron  loop je na twee kilometer wandelen het prachtige Abisko National Park binnen. Wildkamperen is verboden in het park. Een paar kilometer na de parkgrens is een kleine camping, maar tijdens de Fjällräven Classic is die vaak vol. De laatste tien kilometer loop je weer door een berkenbos en langs een steeds breder wordende rivier.

Aangekomen in Abisko heb je er 110 km opzitten en ben je een onvergetelijke ervaring rijker!

 Fjallraven-Classic

[divide color=”#dd8f1a”]

Overnachten langs de Fjällräven Classic

In Zweden mag je bijna overal wildkamperen. Net als in de rest van Scandinavië geldt het allemansrecht: wildkamperen is toegestaan voor individuele personen die zich ongemotoriseerd in de vrije natuur begeven. Te voet, op ski’s en per fiets mag je natuurgebieden betreden (geen tuinen) en daar mag je 1 of 2 nachten kamperen op niet in-cultuur gebrachte grond en op minstens 150 meter afstand van een huis. Groepen moeten altijd toestemming vragen. Je kunt dus zelf bepalen hoe lang je de dagetappes wilt maken. Onderweg kom je zes stempelposten (alleen tijdens de Fjällräven Classic) tegen. Hier is het tijdens de Classic druk met tenten omdat je er eten en soms ook bier kunt kopen.

[divide color=”#dd8f1a”]

Wil je meer informatie?

Wil jij de Fjällräven Classic ook lopen en wil je meer informatie? Kijk dan op de volgende sites:

  • www.fjallraven.com/classic: Onderdeel van de Fjällräven site waar je alle informatie over de Classic vindt.
  • www.stfturist.se/kungsleden: Informatie van een Zweedse organisatie die bemiddeld voor de meeste overnachtingsadressen in Zweden, waaronder ook veel berghutten. Directe link naar info over overnachten op en om de Kungsleden.
  • www.visitsweden.com: Nederlandse site over Zweden van het Zweeds verkeersbureau.
[divide color=”#dd8f1a”]

Deel jouw ervaring!

Heb je de Fjällräven Classic gelopen? Of heb je een ander fantastische outdoor-ervaring? Dan zouden wij het fantastisch vinden als jij jouw ervaring met ons deelt! Mail ons jouw verhaal of word blogger!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.