De middernachtzon achterna in Scandinavië

De middernachtzon achterna in Scandinavië

Scandinavië wordt vaak meteen geassocieerd met het spectaculaire Noorderlicht. En terecht. Maar er is nog een geweldig fenomeen wat we niet mogen vergeten: de middernachtzon.

De middernachtzon is een natuurlijk verschijnsel tijdens de zomermaanden, waarbij de zon nooit ondergaat en dus de hele dag boven de horizon staat. Het is een periode van 24 uur zonlicht die alleen voorkomt boven de poolcirkel.

De middernachtzon kan zowel in Zweden, Noorwegen en Finland worden ervaren en is een periode van festivals, talloze buitenactiviteiten en meer. Benieuwd naar waar je dit unieke verschijnsel kunt waarnemen in de verschillende Scandinavische landen? Lees dan snel verder!

Hoe is het mogelijk om de middernachtzon te zien?

‘Hoe kan het dat zonlicht het noordpoolgebied 24/7 verlicht houdt?’ Denk je misschien. Dit gebeurt omdat de aarde draait op een gekantelde as ten opzichte van de zon. Tijdens de zomermaanden staat de Noordpool schuin naar onze ster toe. Wekenlang gaat de zon boven de poolcirkel daardoor nooit onder.

Hoe noordelijker je reist, hoe langer de middernachtzon zichtbaar is. Tijdens de zomermaanden kun je tot 24 uur zonlicht ervaren boven de poolcirkel, waardoor je meer tijd hebt om van de bezienswaardigheden te genieten en ontdekkingen te doen. In Scandinavië reizen tijdens deze periode is dan ook een topidee.

Dit natuurverschijnsel beïnvloedt alle mensen, de lokale bevolking en de bezoekers. Ze worden energieker, blijer en luchtiger. Kom genieten van de zon, de kleuren, culturele tradities en evenementen die mensen in het noorden van Scandinavië samenbrengen in een fantastische sfeer!

De middernachtzon in Zweden

De middernachtzon is ongeveer 24 uur per dag zichtbaar boven de poolcirkel in Noord-Zweden. In dit Scandinavische land vind je veel geweldige plekken om dit fenomeen te zien. En het aantal dagen dat wordt groter naarmate je dichter bij de Noordpool komt.

Ben je dicht bij de poolcirkels? Dan kun je de middernachtzon ongeveer 30 dagen meemaken. En als je verder naar het noorden gaat richting de stad Abisko, is de middernachtzon zichtbaar van 27 mei tot 18 juli.

Het is een fantastische ervaring om midden in de nacht naar de zon te kijken, wat mogelijk is in het noordelijke deel van Zweden, ook wel Zweeds Lapland genoemd. Je kunt de middernachtzon in Zweden daarnaast zien op bestemmingen als Jookmokk, Kiruna, Abisko, Björkliden en Gällivare.

De middernachtzon in Noorwegen

De middernachtzon in Noorwegen

Het is midden in de nacht en de zon schijnt nog steeds ten noorden van de poolcirkel in Noord-Noorwegen. Ook hier duren de zomerdagen weken en zelfs maanden.

Noord-Noorwegen beslaat een derde van het land. Ver in de poolcirkel, in Longyearbyen op Spitsbergen of in de regio Lyngenfjord, kan middernacht lijken op het middaguur op een ‘simpele’ midzomerdag. Tegelijkertijd doet het licht op de Noordkaap denken aan de vroege avond, met warme, gouden tinten.

Verder naar het zuiden, waar de zon tussen de bergtoppen door schijnt en pas om middernacht net boven de horizon komt, verschijnen er meer roodachtige tinten in de lucht. Een magisch plaatje!

De middernachtzon in Finland

Finland wordt ook wel het ‘Land van de middernachtzon’ genoemd. De lange zomerdagen en witte nachten zijn hier eindeloos. De lichtshow van de natuur biedt het perfecte decor voor vakanties in een cottage, baden in een sauna, rondslenteren in de prachtige natuur en ‘s avonds laat zwemmen.

Sommige regio’s in Finland hebben meer dan twee maanden 24/7 daglicht. De beste plaats om de middernachtzon te ervaren is Fins Lapland, omdat de volle middernachtzon alleen zichtbaar is boven de poolcirkel.

Maar ook onder de poolcirkel bevindt de zon ‘s nachts maar een paar uur onder de horizon. Zelfs Helsinki heeft 24 uur virtueel daglicht, omdat de zon net onder de horizon zakt en dan alweer opkomt.

In het zuiden van het land is het ook nooit echt donker. Hier is het slechts een korte periode van een paar uur schemering.

Middernacht zomerfestivals en evenementen

Of het nu gaat om picknicken met vrienden, ronddwalen door openbare parken of kanoën op een van de vele meren: de zomer in Noord-Scandinavië is er een als geen ander. Ter viering van de middernachtzon vinden elk jaar bovendien verschillende evenementen en festivals plaats.

24 uur daglicht geven flora, fauna én mensen een energieboost. Dus waarom zou je die extra energie niet gebruiken om zelf deel te nemen aan een aantal van de middernachtzonactiviteiten die in heel Scandinavië beschikbaar zijn?

Veel land- en kustactiviteiten omvatten kajakken, zwemmen, kamperen, fietsen, wandelen, vissen en golfen. De fjorden zijn bovendien een spectaculaire route om de middernachtzon naar het noorden te volgen tijdens een zeil- of boottocht.

Dag en nacht zonlicht, dat klinkt best goed toch? In ieder geval is het een unieke ervaring die je absoluut eens in je leven wilt meemaken!

Redactie
Bij OutdoorInfo willen we inspireren door mooie verhalen, coole bestemmingen, uitleg over materialen en nog veel meer. Een actieve outdoor lifestyle begint bij OutdoorInfo.