De mooiste natuur in Istrië

Het schiereiland Istrië is een populaire vakantiebestemming onder zowel jongeren, gezinnen als ouderen. Zijn pittoreske dorpjes, prachtige stranden, gemoedelijke sfeer en talloze historische bezienswaardigheden, zorgen namelijk voor de perfecte vibe.

Maar ook herbergt Istrië indrukwekkende natuurlijke wonderen. Spectaculaire watervallen, botanische tuinen, beschermde natuurparken en afgelegen baaien maken het tot een geweldige bestemming voor natuurliefhebbers. Behoor jij ook tot deze groep? Bekijk dan snel de volgende mooiste natuurlocaties in Istrië:

Brijuni Nationaal Park

Brijuni Nationaal Park

Met zijn 14 eilanden wordt dit Nationaal Park beschouwd als een van de mooiste archipels in de Middellandse Zee. Je kunt hier genieten van tientallen archeologische vindplaatsen, inheemse planten, eeuwenoude bossen en mediterrane vegetatie. Er liggen bovendien talloze fiets- en wandelpaden voor het oprapen, die je langs de meest prachtige plekken leiden.

De eilanden zijn gemakkelijk bereikbaar per boot vanuit de plaats Fanzana. Mis het niet! Boek een prachtig vakantiehuis in de buurt van Brijuni via Interhome.nl en bezoek dit unieke park. Pula is onder andere een goede uitvalbasis.

Učka Natuurpark

Učka Natuurpark

Gelegen op een van de meest noordelijke plekken van het Middellandse Zeegebied, domineert de Učka berg Istrië en de baai van Varney. Het natuurgebied bezit een oppervlakte van 160 vierkante kilometer en is een walhalla voor natuurfanaten. Beklim de hoogste top van ruim 1401 meter hoogte, om één ​​van de meest spectaculaire panorama’s van Istrië te bewonderen. Op heldere dagen kun je zelfs kijken tot aan Venetië en de Alpen.

Naast de prachtige natuur kun je in Učka ook genieten van heerlijke lokale gerechten, gemaakt van kastanjes, asperges en andere specialiteiten.

Lees ook: 6 betoverende Natuurparken in Kroatië en doe alvast inspiratie op voor je reis.

Motovun Forest

Motovun Forest

Het bos van Motovun in een Inheems hardhoutbos en een waardevolle regio op het gebied van natuurwetenschap en cultuurhistorie. Het strekt zich uit langs de vallei van de Mirna rivier en is de bekendste plek voor het vinden van truffels. Vooral de zeldzame witte truffel. Ga op pad met een local om op zoek te gaan naar deze lekkernij, maak lange wandelingen en breng een bezoek aan het stadje Motovun; een ware parel gebouwd op een heuveltop.

Cape Kamenjak

Cape Kamenjak

Het schiereiland Kamenjak is een klein natuurgebied met een grote diversiteit aan planten. He is de thuisbasis van veel inheemse soorten, waaronder een variatie aan orchideeën. Deze kunnen ongestoord groeien dankzij het feit dat er geen campings, hotels of gebouwen aanwezig zijn in het gebied, die de flora en fauna kunnen verstoren.

De kust van Kamenjak is ruig en biedt veel plekken om te zwemmen en te springen van hoge kliffen. Het hele gebied is bovendien bedekt met prachtige wandel- en fietspaden. Mis vooral het Full Mundo Bike Ride evenement niet, dat tijdens de zomermaanden plaatsvindt.

Het Lim Fjord 

Lim Fjord

Lim is een ondergelopen karstvallei (ook wel de verdronken vallei genoemd),  in de vorm van een indrukwekkende canyon. Dit beschermde landschap bevindt zich aan de westkust van Istrië, tussen de plaatsen Vrsar en Rovinj. De wanden van de vallei worden steeds steiler en bereiken uiteindelijk een hoogte van ruim 100 meter.

Door de combinatie van zoet- en zeewater zijn de fjorden van Lim rijk aan vis en schelpen. Bovendien herbergt het een grote verscheidenheid aan vegetatie, evenals verschillende historische monumenten. Daarnaast kun je prachtig wandelen in het aangrenzende bos. Wat wil je nog meer?

Zie jij jezelf al rondwandelen op een van deze mooie locaties? Plan dan vandaag nog je vakantie naar het veelzijdige Istrië en bewonder al zijn natuurlijke schoonheid!