Draag Een Baselayer Tijdens De Winterse Wandeling

odlo baselayer

Wanneer het kwik op die eerste koude dag in de winter sterk daalt, kunnen onervaren wandelaars met hun net iets te veel kledinglagen er uit zien als een Michelin mannetje in spe en binnen de kortste keren spijt hebben van de beslissing om dik bepakt te gaan wandelen. En dat terwijl het zweet binnen de kortste keren al van het voorhoofd gutst. De oplossing: thermisch ondergoed.

Wat is thermisch ondergoed?

Thermisch ondergoed of thermo ondergoed is ondergoed dat gemaakt is van synthetische materialen of merino wol en heeft als functie het warm houden van het lichaam of het verkoelen van het lichaam, terwijl er zweet wordt afgevoerd. Thermo ondergoed is eerste laag kleding (baselayer) die je direct op je lichaam draagt en dat je warm houdt in de winter als het koud is. Je lichaam blijft zo beter beschermd tegen de kou. In de zomer draag je vooral thermokleding om af te koelen en zweet snel af te voeren.

De voordelen van thermisch ondergoed zijn dus duidelijk. Warm houden in de winter, koel in de zomer, maar in beide gevallen het zweet afvoeren. Een bijkomend voordeel van vele typen baselayers is dat deze naadloos op het lichaam kunnen worden gedragen. Dit voorkomt irritatie tijdens de loopbewegingen. En dit is fijn, heel fijn. Want wees eerlijk, niets is zo vervelend als dat ene zoompje voelen net onder de schouderbanden van je rugzak..

Om een hardcore wandelaar te zijn, ook tijdens de winter, is het dus sterk aan te bevelen dat je onder je mid-layer jas een goede baselayer draagt. Welke baselayer je precies moet hebben hangt sterk af van de buiten temperatuur. Odlo biedt met haar TCS systeem verschillende producten voor verschillende temperaturen.

Odlo tcs

Eén van onze redacteuren probeerde de Odlo Kinship Warm baselayer tijdens één van z’n weekend wandelingen in de vroege uurtjes waarbij het kwik 2 graden aangaf. Zijn conclusie was duidelijk.

De Odlo Kinship Warm is een baselayer geschikt voor winterse omstandigheden (lage temperaturen) dat je net dat beetje extra comfort tijdens het wandelen geeft. De top is vervaardigd uit 57% merinowol dat uitstekende natuurlijke thermoregulatie en geurcontrole biedt. Daar waar een ‘zomerse’ baselayer die in de winter gedragen wordt er voor zorgt dat je het toch een beetje chilli krijgt, geeft deze baselayer uit met het WARM label je net dat beetje extra comfort mee.

Verder biedt de naadloze stofconstructie stretch en ademend vermogen waar je dit nodig hebt. Wassen op lage temperatuur en alleen in de wasdroger stoppen als je toch liever 3 maatjes kleiner wilt.

En als het kwik toch te snel stijgt, dan doe je gewoon al je top layers uit en wandel je vrolijk verder. En dat je in jouw ondergoed loopt, dat ziet echt niemand er aan af. Odlo’s baselayers zijn stuk voor stuk zeer designvol en kunnen vol in het zicht gedragen worden.

odlo baselayer

De hier gedragen Odlo Kinship Baselayer met ronde hals is nu op www.odlo.com verkrijgbaar van €80 voor slechts €64.

Meer weten over layering?

Het dragen van meerdere lagen kleding is sterk aan te bevelen als je er op uit trekt. Maar hoe werkt dit layering systeem nu precies. In het blog “Hoe werkt het 3 lagen kledingsysteem” leggen we dit graag even uit.

 

Redactie
Bij OutdoorInfo willen we inspireren door mooie verhalen, coole bestemmingen, uitleg over materialen en nog veel meer. Een actieve outdoor lifestyle begint bij OutdoorInfo.