Er Is Maar Een Ding Dat TV Kijken Voor Kids Gezond Houdt

De keuze tussen gamen of ‘Planet Earth II’ op een zaterdag ochtend is toch een no-brainer?

De afgelopen jaren heb je waarschijnlijk al veel gehoord over de verontrustende statistieken dat sommige kleuters gemiddeld vier uur per dag televisie of andere vormen van digitale schermen kijken, en schoolgaande kinderen maar liefst zeven. Volgens kinderartsen en psychologen leidt teveel scherm tijd te veel ‘ravage’ aan op jonge ontwikkelende hersenen. Het kan namelijk het vermogen om zich te concentreren, het ontwikkelen van empathie en het opvangen van sociale signalen, evenals hun woordenschat sterk beperken.

Keuzes, keuzes, keuzes

Natuurlijk! We leven in een digitaal tijdperk en daar hoort schermgebruik gewoon bij. Maar er is een verschil tussen vastgelijmd zitten aan het beeldscherm versus verantwoord kijkgedrag. En ja, het is heel verleidelijk om de kids om de vrije zaterdagochtend om 7 uur voor de TV te zetten terwijl jij je nog eens lekker omdraait om uiteindelijk pas om half tien uit bed te stappen en samen met de kids te gaan ontbijten. De kids hebben er dan al een halve TV-marathon opzitten. Dat kan toch niet de bedoeling zijn! Toch?

Maar het kan ook anders! Los van het feit dat we er verstandig aan doen om de kijktijd per dag enigszins binnen de perken te houden, valt er ook nog een keuze te maken in het soort programma dat bekeken wordt. Eindeloos ‘Melvin and the chipmunks’ of ‘Blaze en de monsterwielen’ kijken heeft uiteindelijk zijn negatieve effect. Overweeg daarom eens een natuur documentaire. Natuur documentaires bieden een prachtige kans om uw kinderen over de schoonheid en de diversiteit van onze planeet te leren. Als dat opvoedkundig niet verantwoord is! En gaat dit je wat te ver, dan is er altijd nog onze eigen Freek Vonk die ademloos kan vertellen over alles wat groeit en bloeit of het prachtige avontuur van De Nieuwe Wildernis.

Planet Earth

Een fantastisch voorbeeld (waar mij eigen kinderen bij wegdromen) van een natuur documentaire die voor de iets oudere jeugd uitermate geschikt is, is de Planet Earth II serie van de BBC. De serie eist door alle zeven continenten, van de Galapagos en Indonesië tot de adembenemende hoogten van de Franse Alpen en de Mount Everest. De hele planeet komt in high defintion aan bod. Een mooiere manier om de kinderen de schoonheden van onze planeet te laten zien is er simpelweg niet.

Meer buiten

En ja, natuurlijk moeten de kinderen meer naar buiten. Meer ontdekken en eigenhandig ervaren. Maar als het weekend begonnen is en je een beetje slaap wilt inhalen, is een uurtje Planet Earth kijken een verantwoorde keuze: van apen die moeiteloos tussen de bomen slingeren tot galopperende giraffen en pinguïns die zich in een kolkende zee storten, de beelden zijn fascinerend en inspirerend. Niet alleen voor oud, zeker ook voor jong!

Redactie
Bij OutdoorInfo willen we inspireren door mooie verhalen, coole bestemmingen, uitleg over materialen en nog veel meer. Een actieve outdoor lifestyle begint bij OutdoorInfo.