Fietsen in de winter: hier moet je om denken

Fietsen in de winter

Hoewel veel wielrenners kun racefiets in de winter laten staan, is dat echt niet nodig. Fietsen in de winter is goed te doen, als je maar de juiste voorbereidingen treft. Zo voorkomen goede winterhandschoenen voor op de fiets dat je vingers eraf vriezen en voorkomt een goede muts onder je helm dat je teveel warmte verliest via je hoofd. Maar ook je fiets kun je zo aanpassen dat je fietstraining in de winter gewoon door kan gaan. In dit artikel vertellen we je waar je om moet denken om fietsen in de winter een succes te maken. 

Uitrusting en winterkledij voor op de fiets

De meeste warmte verlies je via je hoofd, armen en benen; zaak dus om deze lichaamsdelen goed in te pakken. Uiteraard wel zo dat je nog kunt bewegen. Hieronder hebben we voor je op een rijtje gezet welke winterkledij je op de fiets kunt dragen om fietsen in de winter aangenamer te maken.

Fietsmuts

Via je hoofd verlies je heel veel warmte en aangezien de meeste fietshelmen ventilatie-openingen hebben, doet je fietshelm weinig om dit te voorkomen. Je kunt het beste een fietsmuts voor de winter onder je helm dragen. Het prettigst is het als deze muts ook je oren bedekt, want die kunnen pijn gaan doen als ze lang worden blootgesteld aan de gure winterkou. 

Winterhandschoenen voor op de fiets

Ook je handen kunnen wel een extra beschermlaagje gebruiken. Normale fietshandschoenen zijn vaak niet waterdicht en beschermen ook niet voldoende tegen de kou. Je kunt daarom het beste winterhandschoenen voor op de fiets kiezen, zoals de Agu Essential winterhandschoenen of – als je wat meer te besteden hebt en alleen het allerbeste wilt – de Gripgrab optimus winterhandschoenen voor op de fiets.

Fietssokken

Net als je handen en hoofd, worden ook je voeten vaak snel koud als je gaat fietsen in de winter. Met een paar goede thermo fietssokken kun je dit voor een groot deel voorkomen. Voor de zekerheid kun je een extra paar meenemen, mocht je in een plas water terechtkomen en natte voeten krijgen.

Wind- en waterdicht

Zorg er ook voor dat je fietskleding voor in de winter wind- en waterdicht is. Zodra je nat wordt, beschermt je kleding je niet meer voldoende tegen de kou en zul je snel warmte verliezen. Let er wel op dat de kleding ademend is, anders krijg je het alsnog koud doordat je eigen zweet niet goed afgevoerd wordt.

Laagjes

Ga voor meerdere lagen kleding. Door de stilstaande lucht tussen de lagen, creëer je een isolerend effect en blijf je lekker warm. Zo hoef je ook niet voor elke temperatuur een andere fietsjas in huis te halen. Je past simpelweg de lagen kleding onder je fietsjas aan aan de temperatuur. Kies voor ademende kleding, zodat transpiratievocht goed wordt afgevoerd. Als eerste laag kun je het beste voor een wat dunner thermoshirt van merinowol of synthetisch materiaal kiezen, beide opties hebben een goed ademend vermogen. Kies niet voor katoen, dit houdt juist veel vocht vast, waardoor je snel afkoelt. De middenlaag kan een wat dikker thermoshirt zijn afhankelijk van de temperatuur buiten. De toplaag moet wind- en waterdicht zijn, zodat de kou ook daadwerkelijk op afstand blijft.

Overschoenen

Koude voeten kun je eenvoudig voorkomen met een paar goede overschoenen, zoals de Gripgrab RaceThermo overschoenen. Goede winter overschoenen voorkomen dat je voeten nat worden en daardoor afkoelen, maar hebben zelf ook een isolerende werking om je voeten op temperatuur te houden.

Gele glazen in je fietsbril

Als je tijdens echt winterweer op je fiets stapt, is het ook raadzaam om een andere fietsbril, of in elk geval andere glazen, te gebruiken. Als er sneeuw ligt en je gaat op een bewolkte dag fietsen, is het heel lastig om diepte te zien. De sneeuw is sowieso al fel aan je ogen, maar doordat er nu ook weinig schaduwen zijn, wordt het helemaal lastig. Gele glazen helpen je om toch diepte te zien in het witte poeder. Het is niet voor niets dan veel skibrillen voorzien van gele glazen. 

Ook als er geen sneeuw ligt, is het handig om wel een fietsbril te dragen, eventueel gewoon met transparante glazen. In de winter valt er nou eenmaal veel neerslag en is de kans op opspattend water en modder nog groter dan in andere seizoenen. Een goede fietsbril voorkomt dat je dit gespetter in je ogen krijgt.

Zichtbaarheid

In de winter is het later licht en eerder donker, waardoor je minder zichtbaar bent voor automobilisten en andere weggebruikers. Je doet er dan ook goed aan wat extra maatregelen te treffen om je zichtbaarheid te vergroten. 

Fietsverlichting

In de eerste plaats kun je voor verlichting op je fiets zorgen. Als je liever geen vaste lamp op je racefiets of mountainbike wilt zetten, kun je losse lampjes met een siliconen bevestigingsriempje – zoals de Vubio LED fietslampjes – op je fiets zetten. Het voordeel van de Vubio fietsverlichting is dat er geen batterijen in moeten. Je kunt ze eenvoudig opladen via USB.

Reflecterende kleding

Naast dat je kleding warm en wind- en waterdicht moet zijn, is het in de winter ook verstandig om te kiezen voor kleding met reflecterende markeringen. Dit maakt je nog beter zichtbaar in het donker of als het hard regent of mistig is.

Je fiets

Ook je fiets kan de nodige aanpassingen gebruiken om de winterse omstandigheden te trotseren. Je kunt kiezen voor bredere banden of speciale winterbanden, maar ook spatborden en het juiste onderhoud van je fiets zijn belangrijk.

De juiste banden

Als je een fiets hebt met een relatief brede velg, kun je er ook voor kiezen om bredere banden te monteren. Met bredere banden heb je meer grip en dat is wel zo prettig in winterse omstandigheden, zowel als je door de sneeuw fietst als door de modder. Banden vanaf 30 cm maken het grootste verschil. 

Je kunt ook overwegen om met tubeless banden te gaan rijden. Met tubeless banden kun je met nog minder lucht in je banden fietsen, waardoor je nog meer grip hebt om moeilijk terrein. Ook zorgt het voor meer comfort.

Er zijn ook speciale winterbanden voor op je fiets te koop. Deze hebben bijvoorbeeld een andere rubbersamenstelling waardoor ze beter presteren bij lagere temperaturen. Als je door de sneeuw of over ijzig terrein gaat fietsen, zijn banden met spikes verkrijgbaar om je grip te vergroten.

Spatborden

Doordat het in de winter vaker nat is – zowel op de weg als op bospaden – doe je er goed aan een goed spatbord op je fiets te monteren. Als je dit niet doet is in no-time je hele rug nat en waarschijnlijk ook hartstikke vies. Zeker als je je fiets net helemaal hebt ingezet. Nou hoort dat vies worden wel een beetje bij mountainbiken, maar als je na 5 minuten al kletsnat bent en onder de smurrie zit, is dat niet bevorderlijk voor je fietsplezier.

Onderhoud van je fiets

In de winter heeft je fiets ander onderhoud nodig dan in de zomer. Doordat de wegen vaak gestrooid worden, komt al dat strooizout op je fiets terecht. Als er een recept is voor snelle roestvorming is het wel zout en water. We raden je dan ook aan om je fiets na elke winterse fietsbeurt af te spuiten met koud water. Warm water lost het strooizout juist op, waardoor het nog makkelijker tussen de draaiende delen van je fiets kruipt. Het beste kun je je fiets ook meteen even schoon te maken. Nadat je de ketting hebt ontvet met een goede ontvetter, vet je de ketting alle draaiende onderdelen van je fiets opnieuw in.

Denk er ook om dat onderdelen als remblokjes in de winter sneller slijten en mogelijk eerder vervangen moeten worden. Het is verstandig om je remmen regelmatig te controleren zodat je tijdens je winterse fietstocht niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Zorg goed voor jezelf

Niet alleen je fiets heeft wat extra aandacht nodig in de winter, het is ook belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Als je gaat fietsen of racefietsen in de winter vraagt dat om net wat andere verzorging dan fietsen in de andere seizoenen.

Drink voldoende

Ook in de winter is het belangrijk om voldoende te drinken. Als het warm is, drink je automatisch wat meer, maar ook in de winter heeft je lichaam vocht nodig als je je inspant. Als het vriest, kun je je drinken het beste in een thermosfles – zoals de Zeuz Premium RVS Thermosfles – meenemen. Dit voorkomt dat je drinken bevriest of erg koud wordt. Sowieso is het niet prettig om in de winter ijskoud water te drinken, maar daarbij kost het je lichaam ook extra energie om het koude water weer op lichaamstemperatuur te krijgen. Die energie kun je beter gebruiken om warm te blijven en lekker te fietsen. 

Het is overigens ook helemaal geen gek idee om een warme drank als koffie of thee mee te nemen. Zorg er dan wel voor dat het niet kokend heet is als je vertrekt, zodat je niet hoeft te wachten tot het zover is afgekoeld dat het drinkbaar is.

Neem calorierijke snacks mee

Omdat fietsen in de winter veel energie kost, doe je er goed aan iets te eten mee te nemen met veel calorieën, zoals een goede energiereep. Kies iets dat niet kan bevriezen en gemakkelijk te eten is, zodat je er geen lange pauze voor nodig hebt.

Verzorg je huid

In de winter droogt je huid vaak sneller uit en kun je last krijgen van schrale plekken. Je doet je huid dan ook een plezier met wat extra verzorging. Breng voor vertrek een hydraterende of vettige crème aan en vergeet ook zonnebrandcrème niet. Ook in de winter kan je huid verbranden als de zon schijnt. Als je al last hebt van schrale plekjes kun je hier wat vaseline of een andere vettige crème opsmeren.

Pas je fietstraining in winter aan

Als je gaat fietsen in de winter is het handig om een iets andere aanpak te hanteren. Zo kun je beter niet te snel beginnen met grote afstanden en zijn lange pauzes ook niet zo’n goed plan. Hieronder vertellen we je er meer over.

Bekijk de weersverwachting

Dit geldt eigenlijk voor alle seizoenen. Het checken van de weersverwachting is handig om te bepalen hoe lang je kunt gaan fietsen en welke voorzorgsmaatregelen je eventueel moet nemen. Op basis van de weersverwachting kun je ook je fietsafstand en richting bepalen.

Kleinere afstand

In de winter kan het verstandig zijn om wat kleinere afstanden te fietsen. Zeker als je net begint met fietsen in de winter. Het is niet altijd eenvoudig om in te schatten of je het warm genoeg zult hebben en het is geen pretje om nog 50 km terug te moeten fietsen terwijl je compleet verkleumd bent. Zeker in het begin doe je er goed aan om kleinere afstanden te fietsen, daar kun je dan eventueel nog een extra rondje aan toevoegen als je te snel terug bent. Je kunt bijvoorbeeld ook een rondje uitkiezen, waarbij je gemakkelijk een kortere route kunt nemen als het tegenzit.

Blijven fietsen

Waar je in de zomer rustig een uur kunt pauzeren voor een gezellige picknick is dat in de winter een minder goed plan. Zodra je stopt met bewegen, zal je lichaam afkoelen en als je eenmaal verkleumd bent, is het moeilijk om weer op temperatuur te komen. Hou het dus bij korte pauzes en blijf zoveel mogelijk fietsen. Tenzij je een tussenstop maakt bij een café, dan kun je binnen lekker opwarmen en kun je gerust een lange pauze nemen.

Samenvatting

Fietsen in de winter is fantastisch en er is wat ons betreft geen enkele reden om je fiets de hele winter binnen te laten staan. Zolang je de juiste voorbereidingen treft, kan je fietstraining in de winter dus gewoon doorgaan. Zorg voor de juiste kleding; draag voldoende laagjes en kies voor goede winterhandschoenen, sokken en overschoenen. Als je ook je fiets van het juiste onderhoud en goede winterbanden voorziet, worden jouw winterse fietstochten ongetwijfeld een succes. Vergeet niet om voor goede verlichting te zorgen, dan is fietsen in de winter ook veilig als je in het donker op pad gaat.

Redactie
Bij OutdoorInfo willen we inspireren door mooie verhalen, coole bestemmingen, uitleg over materialen en nog veel meer. Een actieve outdoor lifestyle begint bij OutdoorInfo.