Fietsen in Spanje: de populairste bestemmingen

Fietsen in Spanje

Spanje is een prachtig en veelzijdig land dat je perfect op twee wielen kunt verkennen. Er zijn verschillende grote bergketens en ruige vlaktes waar je naar hartelust kunt mountainbiken, maar ook als je liever op de weg fiets is Spanje een perfecte bestemming. Het land heeft een grote verscheidenheid aan landschappen, waardoor je er zowel relatief vlakke fietstochten als steile beklimmingen kunt maken. 

In veel steden kun je een fiets huren, maar je kunt natuurlijk ook met je eigen fiets op pad. Spanje is ook een geweldige bestemming voor een fietsvakantie. Boek leuke hotels of Airbnb’s langs je route door het Spaanse landschap of neem zelf een tentje mee voor nog meer avontuur.

Girona

Girona is niet voor niets een populaire fietsbestemming; de omgeving van Girona is een waar fietsparadijs. Het milde klimaat zorgt ervoor dat je er al vroeg in het voorjaar, maar ook laat in het najaar nog terecht kunt voor fantastische fietstochten. Alles is hier ingericht op fietstoerisme en je komt dan ook overal gezellige fietscafés tegen waar je voor, tijdens of na je fietstocht terecht kunt voor een kopje koffie.

Ook kun je hier maar zo een professionele wielrenner tegen het lijf lopen en zie je dagelijks groepjes wielrenners verzamelen voor een gezamenlijke rit.

Vanuit Girona kun je verschillende kanten op voor een mooie fietstocht. Je bent zo in de Spaanse Pyreneeën voor een bergrit, maar je kunt ook de mooie wegen langs de Spaanse Costa Brava opzoeken. De wegen zijn hier glooiend, maar nooit veel steiler dan 5%.

Andalusië

Andalusie, in het zuiden van Spanje is een prachtige streek waar het eigenlijk altijd warm is. Er zijn tal van prachtige fietsroutes te vinden. Er zijn volop fietspaden en ook op de mountainbike valt er genoeg te beleven. Je kunt door de bergen of heuvels fietsen en genieten van prachtige vergezichten, maar er zijn ook vlakkere routes langs de kust bijvoorbeeld. Je kunt er in principe het hele jaar fietsen, maar het is verstandig om de zomermaanden juli en augustus over te slaan. Dan kunnen de temperaturen namelijk oplopen tot 40 graden. 

Als je wel van een uitdaging houdt, kun je de Pico de Veleta in het Sierra Nevada gebergte beklimmen. Deze beklimming wordt veel door professionele wielrenners gebruikt voor hoogtetraining. In de winter kun je de hoge beklimmingen in de Sierra Nevada beter overslaan. Dan kan daar namelijk sneeuw liggen. 

Calpe aan de Costa Blanca

Als je liever niet in de kou fiets, maar wel op tijd fit wilt zijn, is de Costa Blanca een fantastische bestemming. Je hebt hier alles wat je je als fietsliefhebber kunt wensen. Er liggen volop kilometers aan mooi glad asfalt en je fiets bijna altijd in het zonnetje.

De omgeving is hier erg mooi en afwisselend, je kunt kiezen voor fietsroutes vanaf Calpe die je over glooiende wegen leiden, maar je kunt hier ook prima een mooie klim maken. Je kunt uren door de uitgestrekte natuur fietsen, maar je kunt ook een fietsroute door de tal van mooie dorpjes aan de Costa Blanca plannen.

Calpe is ook een mooie bestemming voor een fietsvakantie. Er worden hier sowieso veel fietstochten georganiseerd voor alle niveaus. Zo kun je altijd met mensen fietsen die een vergelijkbaar niveau hebben.

Baskenland

Een van de mooiste regio’s om te fietsen in Noord Spanje is het Baskenland. Deze regio heeft een rijke fietstraditie en je ziet er dan ook heel veel basken op de racefiets of MTB. Vergeleken met andere fietsbestemmingen in Spanje is het Baskenland erg groen. Dit is op zich prachtig, maar de oorzaak van al dit groen is wel de regen die er regelmatig valt. Waar het in de rest van Spanje droog en warm is, is het hier vaak wat koeler, maar je ook zonder nat pak op je bestemming aankomt is maar de vraag. 

Fietsen in het Baskenland kenmerkt zich verder vooral door heel veel klimmen en dalen. Er zijn volop mooie colletjes om te fietsen en je komt over prachtige wegen en fietspaden. Het is wel zaak om je van tevoren te verdiepen in de routes die je wilt fietsen, want er kan best veel verkeer zijn op sommige wegen. Je kunt ook overwegen om een georganiseerde fietsreis te boeken in het Baskenland. Dan weet je zeker dat je op de mooiste plekken fietst.

La Rioja

In La Rioja wordt niet alleen een van de beste wijnen ter wereld geproduceerd, het is ook een waar paradijs voor fietsers. Je kunt er volop mountainbiken en ook op de weg valt er genoeg te fietsen. Er is een stabiel klimaat, waardoor het bijna altijd prima fietsweer is. Je kunt er door bergen en glooiende heuvels fietsen en ook de mysterieuze bossen rond Logroño zijn de moeite waard. Het glooiende landschap is een prachtige achtergrond voor veelzijdige fietstochten.

Mallorca

Ook Mallorca is een hele mooie bestemming voor een fietsvakantie in Spanje. Je kunt er verschillende fietstochten ondernemen vanuit een vaste plek, maar je kunt er ook een fietsvakantie boeken waarbij je van hotel naar hotel fietst.

Het Tramuntana gebergte is een populair fietsgebied van waaruit je van schitterende vergezichten kunt genieten. Daarvoor moet je eerste natuurlijk wel een tijdje op de pedalen staan. Er zijn routes voor verschillende fietsniveaus, je kunt steile beklimmingen maken, maar je kunt ook voor een minder steile route kiezen. Het gebied kenmerkt zich door zijn uitgestrekte natuur en de grote landschappelijke en culturele betekenis. De Serra de Tramuntana staat dan ook niet voor niets op de werelderfgoedlijst. 

Is fietsen in de bergen niet zo jouw ding? Dan kun je ook prachtige fietsritten langs de kust maken. Onderweg kun je een tussenstop maken bij een gezellige badplaats als Can Pastilla.

Conclusie

Fietsen in Spanje is ontzettend afwisselend en je kunt in een heleboel Spaanse regio’s terecht voor prachtige fietstochten. Of je nu een fietsvakantie naar Spanje boekt of zelf je fietsroutes in Spanje uitstippelt, als fietsliefhebber kom je hier moeiteloos aan je trekken. Bereid je goed voor voordat je vertrekt, zeker als je in de warmere maanden gaat fietsen in Spanje. Zorg dat je genoeg eten en drinken bij je hebt en stippel van tevoren je route uit.