G-1000: Een Begrip In De Outdoor Wereld

G-1000

In 1968 introduceerde oprichter Åke Nordin de eerste Fjällräven jas: de Greenland Jacket, vernoemd naar een Scandinavische expeditie naar Groenland. De jas werd gemaakt van een slijtvast, lichtgewicht, wind- en waterdicht materiaal genaamd G-1000. En met een samenstelling van bijenwas en paraffine, ofwel Greenland Wax, kon de weerstand van het materiaal nog meer worden verhoogd. Vandaag de dag is de Greenland Jacket een geliefde klassieker en vormen G-1000 en Greenland Wax nog steeds de basis voor veel producten van Fjällräven.

fjallraven-greenland-wax

G-1000 & GREENLAND WAX

Het begon in 1966 met een expeditie naar Groenland waarvoor Fjällräven de uitrusting van de tenten en rugzakken verzorgde. Het was deze expeditie die Åke inspireerde om de perfecte allround outdoorjas te ontwerpen. Daar waar de tenten en rugzakken positieve reacties ontvingen, lieten de wollen en lederen outfits van de onderzoekers het afweten onder de strenge weersomstandigheden van Groenland.

Åke begon al snel te experimenteren en maakte de eerste ontwerpen op zijn moeders Singer-naaimachine. De stof die hij gebruikte kwam van een stuk overgebleven tentmateriaal dat te zwaar bleek voor een lichtgewicht tent maar perfect diende als jas. Door het aanbrengen van zijn huisgemaakte wax kon de jas nog effectiever water afstoten. Hiermee was de Greenland Wax en de G-1000 stof geboren.

VIJF SOORTEN G-1000

De eigen duurzame en veelzijdige G-1000 stof is sindsdien een belangrijk onderdeel van vele functionele en slijtvaste kledingstukken van Fjällräven. Het dicht geweven materiaal, gemaakt van 65 procent polyester en 35 procent katoen, wordt behandeld met de Greenland Wax. Deze combinatie maakt de G-1000 uitzonderlijk duurzaam en wind- en waterdicht. De stof beschermt tegen muggen (met uitzondering van G-1000 Lite en Air) en biedt bijna 100 procent bescherming tegen ultraviolette stralen van de zon.

G-1000 is verkrijgbaar in vijf uitvoeringen die allemaal de voordelen van de originele stof bezitten, maar elk met zijn eigen specifieke eigenschappen. Alle opties zijn tevens beschikbaar in een Eco-uitvoering gemaakt van biologisch katoen en gerecycled polyester afkomstig van PET flessen.

G-1000 producten kopen

Fjällräven’s G-1000 producten zijn verkrijgbaar bij de bij bekende outdoor shops zoals bijvooorbeeld Bever.

Bekijk hier het volledige G-1000 assortiment van Fjällräven

Redactie
Bij OutdoorInfo willen we inspireren door mooie verhalen, coole bestemmingen, uitleg over materialen en nog veel meer. Een actieve outdoor lifestyle begint bij OutdoorInfo.