Gastblog | Ontdek Idre Fjäll In Zweden

idre fjall

Gastblogger Susan neemt je mee naar het Zweedse outdoor mekka Idre Fjäll.

Idre Fjäll staat bekend als een prachtig skioord in de winter met vele pistes, skiliften, een langlauf- en schietbaan en rendieren in de achtertuin. Door de hoge sneeuwzekerheid en de vele accommodaties is het een begrip in Zweden. Voor mij was er gelukkig ook nog genoeg te doen in de zomer. Door de vele wandel- en mountainbike paden, kun je er wandelen, mountainbiken en trailrunnen, maar je kunt er ook nog paardrijden, kanoën, raften, klimmen, frisbee golf spelen, zwemmen (binnen- en buitenbad) en er worden vele excursies georganiseerd. Kortom, genoeg te doen! Bovendien is het in de zomer ook nog een stuk goedkoper dan in de winter.

Mountainbiken

Het is mogelijk om een mountainbike van te voren te huren, ter plaatse te huren of natuurlijk zelf mee te nemen. Voor de mountainbiker zijn er verschillende routes uitgezet voor verschillende niveaus. Ook is er een skills area met een pumptrack. Alle routes staan op een kaart die bij het activiteitencentrum verkrijgbaar is (gratis) en onderweg staan de routes erg goed aangeven met bordjes.

Op pad

Om de omgeving van Idre Fjäll te verkennen heb ik de eerste dag meteen een mountainbike gehuurd en ben ik erop uit getrokken. Het niveau in Zweden ligt duidelijk wat hoger dan in Nederland dus voor een route gekozen in de klasse ‘makkelijk’. Deze route, de Fjället runt, is maar 7,5 km. Om toch iets meer te zien van de omgeving heb ik de lus naar het zuiden van de Slättvåla erbij gepakt. Hierdoor kwam ik op een totaal van 11,5 km. Het eerste stukje is meteen lekker pittig omhoog naar de Skills area. Gelukkig wordt het daarna vlakker en kan ik weer wat op adem komen. Toch iets te fanatiek omhoog gegaan…

Rendieren

Al vrij snel kom ik rendieren tegen. Deze dieren komen heel veel in dit gebied voor. Op weg naar Idre Fjäll zag ik ze langs en op de weg, maar hier staan ze gewoon in je ‘achtertuin’. Als je geluk hebt staat er ‘s ochtends zelfs eentje voor je raam of doen ze hun ochtendwandelingetje langs jouw deur. Schrikken zullen deze dieren ook niet snel doen. Als ze in de weg staan moet je helaas gewoon wachten totdat ze voorbij zijn gelopen. Met zo’n gewei wil je namelijk geen ruzie hebben.

Het zuidelijke stuk van de Slättvåla gaat door een mooi open bos met vele oude bomen en bijzondere mossen. Echt wel een uniek stukje bos met verschillende kleuren. Ook bevat dit stuk wat meer hoogte verschillen. Het eerste stuk gaat omhoog en vervolgens kan ik lekker naar beneden zoeven.

Pauzeplekje

Halverwege de route is een open huisje met een vuurton. Een ideale pauze plek die erg gebruikelijk zijn in Zweden. Veel mensen die de hele dag onderweg zijn, nemen ook eten mee dat op het vuur kan (meestal vlees). Lekker warm eten, zodat je weer even vooruit kan. In de hutjes is meestal ook een aansteek setje aanwezig. Zo handig!

Idre Fjall

Tijdens het laatste stuk kan ik alvast de Städjan bewonderen. Deze heb ik later dan ook beklommen. Op het laatste stukje, voor de skills area, gaat de route over een stukje single track omhoog. Best pittig! Gelukkig gaat het daarna weer naar beneden en moet ik helaas ook weer mijn mountainbike inleveren.

Hiken

Bij de balie van de activiteitencentrum liggen de kaarten met de wandel- en mountainbike routes. Alle wandelroutes beginnen bij de langlaufbaan. Je kan er voor kiezen om een uitgezette route te kiezen. Deze zijn allemaal heel goed bewegwijzerd en door de geringe hoogtestijging en de brede paden heel goed te bewandelen. Ik koos er voor om de Städjan (1131 meter) te beklimmen. De route hier na toe is redelijk goed aangegeven met bordjes, maar de kaart erbij hebben is zeker ook geen overbodige luxe.

Naar de Städjan

De tocht begint, voor Zweedse begrippen, redelijk vlak met brede paden. Nadat ik naar links af sla, van de Fjället runt af, wordt het pad meteen smaller en onregelmatiger. Voordat ik de ‘grote’ weg door het dorp Grängesåsvallen kan oversteken, moet ik eerst wachten totdat het rendier, met daarachter een rijtje auto’s, is gepasseerd. Echt een hilarisch gezicht!
Na het dorp Grängesåsvallen (waar je de beklimming ook kan starten) begint de pittige klim omhoog. Het is een smal pad, dat eigenlijk alleen maar bestaat uit stenen en boomwortels. Bij elke pas moet ik goed opletten waar ik mijn voeten neerzet, omdat sommige stenen ook los liggen. Eenmaal boven kan ik even uitrusten en genieten van het prachtige uitzicht. Hier bevind ik mij boven de boomgrens en is het land weer redelijk vlak. Ik kan mij voorstellen dat je hier in de winter heel mooi kan langlaufen.

Idre Fjall

De beklimming

Met de Städjan in zicht loop ik weer verder. In de verte zie ik weer rendieren en een paar andere wandelaars. De beklimming van de Städjan is een flinke kuitenbijter. Het is een smal paadje die aardig steil omhoog gaat. Wandelstokken zouden dan ook geen overbodig luxe zijn. Ik was ook nog eens zo stom om het linker pad te nemen i.p.v. het rechter pad. Deze is gaat namelijk nog net iets steiler omhoog dan het rechter pad. Eenmaal boven waait het flink, maar is het uitzicht aan alle kanten adembenemend! Aan de ene kant kan ik de skipistes van Idre Fjäll zien en aan de andere kant zie ik een prachtig uitgestrekt natuur landschap. Ook kan ik de Nipfjället al zien. Deze berg is ook te beklimmen en net iets hoger dan de Städjan. Na heel wat foto’s te hebben gemaakt begin ik weer aan de afdaling.

De terugweg

Na wat eten en drinken aan de voet van de Städjan had ik weer genoeg energie om verder te lopen. Ik besloot om richting de Nipfjället te lopen. Dit pad is nog steeds boven de boomgrens dus aan alle kanten heb ik een prachtig, weids uitzicht. Mijn kuiten kunnen ook weer even tot rust komen, omdat dit pad redelijk vlak is. Halverwege tussen de Städjan en de Nipfjället sla ik links af. Dit pad daalt langzaam af naar Idre Fjäll en loopt door diverse natuurgebieden. Het eerste stuk is nog erg kaal met stenen en gras en loopt vervolgens over in een heideveld met een paar bomen. Nog verder naar beneden kom ik weer in een dichter bos terecht met verschillende vegetatie. Het pad is niet altijd even duidelijk aangeven dus soms is het even zoeken naar de rode markering, maar dat is eigenlijk ook wel het leuke aan wandelen in Zweden. In Nederland zijn de paden altijd redelijk breed en goed aangegeven, terwijl hier de paden lekker smal zijn en soms zelfs onzichtbaar door alle vegetatie. Je moet veel meer om je heen kijken en kijken waar je je voeten neer zet. Echt heerlijk, vind ik dat!

Eenmaal de ‘grote’ weg overgestoken, ben ik weer op het terrein van Idre Fjäll. Ik neem nog even pauze in een klein houten huisje met een vuurton. Na de pauze ben ik al weer snel op de langlaufbaan, wat het einde van de prachtige wandeling is.

Kanoën

Naast mountainbiken en hiken, heb ik ook nog een kanotocht op de Burusjörn gemaakt. Dit is een lang, uitgestrekt meer iets ten noorden van Idre Fjäll. Langs het meer kan je op meerdere plekken aanmeren en je eten klaarmaken op een vuurtje. Je kan een kano huren voor een gehele dag of een dagdeel. Bij de receptie krijg je de sleutel van de kano, peddels en zwemvesten mee. Vervolgens rij je zelf naar het meer, haal je de kano van het slot en ben je vrij om te gaan en staan waar je wilt. Ik ben zelf naar het uiterste puntje van het meer gegaan. Dat was een aardig stukje varen, maar zeker de moeite waard! Onderweg lekker gepauzeerd bij een vuurton en een picknickbank. Het Zweedse leven!

Ondanks het feit dat ik wel houd van vaste grond onder mijn voeten, vond ik het kanoën echt heerlijk. Je ziet dingen weer eens vanuit een ander perspectief en geeft een relaxt gevoel. Zeker een aanrader!

Idre Fjall

Nog meer outdoor

Mountainbiken, kanoën en hiken zijn de activiteiten die je absoluut in Zweden zou moeten doen. Om het nog gaver te maken kun je in Idre Fjäll nog zo veel meer doen. Zo had ik eigenlijk nog heel graag willen paardrijden, maar daar hangt helaas ook een aardig prijskaartje aan. Toch ga ik dit zeker doen als ik weer in Idre Fjäll ben. Dan maar wat meer besparen op andere dingen…

Andere gave dingen zijn het klimpark in de bomen, de beren- en wolven safari, raften en de bungy trampoline. Elke dag wordt er wat georganiseerd of kun je er zelf op uit trekken. Kortom, ontdek Idre Fjäll !

Heb je Idre Fjäll bezocht? Wat is jouw favoriete outdoor activiteit?