6 Hiking Trail Etiquette Tips

6 hiking trail etiqette

Van het lokale wandelpad tot aan de ultieme GR 5, jij als wandelaar maakt het verschil; goed en slecht. Met 6 hiking trail etiquette tips helpen we je op weg

Niemand vertelt je dat je in restaurant met mes en vork moet eten. Toch doet het merendeel van de bezoekers dit. Waarom? Omdat dit fatsoenlijk is. En nee, er is geen wet- en regelgeving die ons iets voorschrijft. En toch hebben we dit collectief geaccepteerd. Waarom doen we dit in de natuur dan ook niet gewoon !

Tijdens hiking trips op schilderachtige routes door prachtige natuur, zullen jouw dagelijkse acties waarschijnlijk weinig effect op jezelf hebben. Je bent op doorreis, je hoeft er niet te leven, je komt er mogelijk niets eens nog een keer. Je ervaart het en that’s it. Maar voor diegene na jou of voor diegene die in de buurt wonen heeft jouw handelswijze in potentie enorm veel  invloed. Sta daar dus even bij stil en hanteer de 6 hiking tril etiquette tips!

Leave no trace

Eén van de gouden regels die iedere natuurliefhebber dient te kennen en te hanteren is de regel (of eigenlijk de 7 principes) van ‘Leave No Trace‘. In essentie houdt deze regel in dat de impact op de natuur zo minimaal mogelijk blijft. Dit gaat niet alleen om het voorkomen van het achterlaten van afval in de natuur, maar ook om het laten liggen van materialen die in de natuur vindt. Nog los van het respecteren van de flora en fauna.  De gedachte achter deze visie is dat we ook onze kleinkinderen kunnen laten genieten van de plekken waar wij nu van kunnen genieten. Dezelfde ongerepte natuur, dezelfde ervaring.

 

Stoppen langs de route

Stoppen langs de route voor een korte pauze of mogelijk een overnachting is natuurlijk prima. Houd bij de selectie van de stopplek echter wel rekening met andere wandelaars. Blokkeer het pad door je hele wandeluitrusting pontificaal in de looproute uit te stallen. Kies er voor, als de gelegenheid er is, een paar meter van de route af te gaan zitten, of in ieder geval op een dusdanige plek dat passerende wandelaar ook gewoon kunnen passeren en geen hindernisbaan hoeven te lopen.

 

Wildkamperen – niet te dicht bij het water

Op sommige plekken in Europe mag je wildkamperen. En geloof me, dat is de ultieme outdoor ervaring. Grote kans dat je water nodig hebt voor het koken. Water die je hoogstwaarschijnlijk uit de lokale beek gaat halen. En dat is meer dan ok. Houd er echter wel rekening mee dat de waterbron beschermt blijft tegen vervuiling. Zet je tentje daarom niet pal aan de oever, maar een meter of 30 er van af.  Makkelijk, toch !?

 

Als de natuur roept

Het duurt een poos voordat menselijk afval is afgebroken. En hoewel het menselijke afval organisch is, is het niet echt natuurlijk dat h0nderden wandelaars hun behoefte iedere zomer langs de wandelroute achterlaten. En zeker niet met een handvol tissues boven op de ‘berg’. Niemand vindt het fijn om tegen een hoop Page Plus aan te lopen. Dus neem even de tijd om een gat te graven en alles netjes achter te laten. En vergeet bovendien niet dat fecale verontreiniging één van de belangrijkste ziekmakers is.

 

Snijd niet af bij traverse

Iedereen kent ze wel. Die mooie kronkelige bergpaadjes van links naar rechts en weer terug. Langzaam stijgend naar de top. Deze paden zijn zorgvuldig aangelegd door noeste werkers. Trail makers die uren op de berg doorbrengen om de paden veilig te maken en te houden. Maar al te vaak zien we dat juist in de bochten van deze paden nieuwe paden ontstaan. Nou ja, paden. Vaak zijn deze ‘paden’ het gevolg van erosie doordat wandelaars die 5 of 10 meter extra af willen snijden. Doe dit niet! De paden worden geruïneerd, nog los van de uren arbeid die verloren gaat. Vergeet niet, je bent hier om te wandelen toch!?

 

Respecteer anderen

Lekker is het als je dagen achtereen kunt lopen zonder iemand tegen te komen, et niemand rekening te hoeven houden. Realiteit is echter  dat je de route nooit helemaal voor jezelf hebt. En dat is natuurlijk niet erg. Gun elkaar de ruimte, de rust. Ga bij een stop niet pal naast iemand z’n lunchplek zitten. Laat wandelaars voor die net even iets sneller lopen. Laat iemand z’n  foto maken als dat betekent dat jij even moet stoppen. Kortom, respecteer elkaar!

 

Voeg wat stijl toe

Misschien iets minder belang voor andere routelopers- des te meer voor de medelopers van jouw groep. Organiseer jezelf en je rugzak. Dit voorkomt dat jij iedere keer als laatste klaar bent voor de start, die altijd spullen kwijt is, die onderweg altijd spullen uit de rugzak verliest omdat je deze niet juist hebt bepakt. Kortom, voeg een vleugje ‘hiking stijl’ toe aan je trip en maak jou leven en die van je reisgenoten en stukje draaglijker.

 

Een beter milieu …

We zijn allemaal mensen en maken fouten. Maar als we een kleine beetje extra kunnen letten op onze eigen acties dan dragen we allemaal een steentje bij aan de bescherming van de natuur en de beleving er van.

Redactie
Bij OutdoorInfo willen we inspireren door mooie verhalen, coole bestemmingen, uitleg over materialen en nog veel meer. Een actieve outdoor lifestyle begint bij OutdoorInfo.