Het Tatra Gebergte – Een Onontdekte Parel In Midden Europa

hoge-tatra

Tatra gebergte: Het kleinste hooggebergte van Europa

Bij de woorden als ‘hooggebergte’ of ‘alpine landschap’ zie je al snel beelden voor je van de majestueuze Oostenrijkse, Zwitserse of Franse Alpen. Misschien visualiseer je ook nog wel  de ruige pieken van de Spaanse Pyreneeën of de Italiaanse Dolomieten. Maar de kans is groot dat het Tatras gebergte niet direct bij je oppopt. En dat is heel jammer, want het Tatra gebergte is het kleinste maar misschien wel meest ongerepte hooggebergte van Centraal Europa. Hoogste tijd dus om hier wat ruchtbaarheid aan te geven.

De Tatras

Verspreid over Zuidelijk Polen en het Noorden van Slowakije strekt zich het Tatras gebergte uit over een lengte van ca. 80km. Het gebergte vormt een deel van de Westelijk Karpaten en loopt voor 4/5 deel over Slowaaks grondgebied door de regio Liptov en Tatry. Het gebergte bestaat uit 4 gebieden; het aaneengesloten deel van de oostelijk gelegen Belianske Tatra, de Hoge Tatra met z’n fraai alpine landschappen en hoge pieken en de Westelijke Tatra. Het vierde gebied wordt gevormd door de meer zuidelijk gelegen Lage Tatra.

tatra gebergte

De belangrijkste bergkam van de Tatra loopt van het dorp Huty aan de westkant van het berggebied naar het dorp Ždiar aan het oostelijke uiteinde. Het imposante en nog relatief onontdekte gebied herbergt de hoogste pieken van de Karpaten. In het Tatra gebergte bevinden zich namelijk maar liefst 50 toppen boven de 2000 meter. Het herbergt zelfs de hoogste top van de gehele Karpaten; de Gerlachovský Stít met 2655 meter. De grote hoeveelheid tweeduizenders op een relatief klein oppervlak geven de Tatras oprecht de titel ‘kleinste hooggebergte van Midden Europa’.

De Hoge Tatra

De Hoge Tatra (Vysoké Tatry) is zonder twijfel het meest spectaculaire gebied van het gehele Tatra gebergte als het om alpine landschappen gaat. Niets ten nadele overigens van de overige gebieden die gezamenlijk het Tatra gebergte vormen. Maar als het om hooggebergte gaat dan staat de Hoge Tatra centraal.

Het gebergte bestaat voornamelijk uit graniet en kent maar liefst 25 toppen boven de 2500 meter. Ook de Gerlachovský Stít (2655 meter), de hoogste top van de Tatras, tref je hier aan. Net als de nr 2 de Lomnický Stít met 2632 meter. Beide toppen liggen centraal in de Hoge Tatra en zijn van grote afstand te zien.

tatra gebergte
Uitzicht op de Lomnický Stít (links)

De Hoge Tatra is één van de vele massieven die samen de Karpaten vormen en bestaat uit een aantal bergruggen die min of meer evenwijdig aan elkaar lopen en door diepe dalen van elkaar gescheiden zijn. Hoewel de Hoge Tatra door Pools-Slowaakse grensgebied loopt, is het Slowaakse deel van de Hoge Tatra is het hoogst. Het granieten gebergte is bovendien het hoogste gebergte van het land. De Hoge Tatra ligt zo’n 50km ten Noord-Westen van de populaire outdoorplaats Poprad in de regio Prešov. Het zal je dan ook niet verbazen dat deze regio de uitvalsbasis is voor een bezoek aan dit relatief kleine maar zeer imposante berggebied.

Nationaal Park

Een groot deel van het Tatra gebergte, maar met name het Hoge Tatra gebied behoort tot het 795 km2 grote Nationaal Park Tatra. Het nationaal park is opgericht in 1949 en is daarmee het oudste nationale park van Slowakije. En dat het een bijzonder nationaal park is blijkt wel uit UNESCO’s benoeming van het nationaal park tot ‘Biosfeerreservaat Tatra‘ in 1993.

tatra gebergte

De grillige rotspartijen en de indrukwekkende bergtoppen wisselen de diepe ravijnen en glasheldere bergmeertjes af. Samen met de alpenweiden en de lager gelegen berkenbossen en naaldbomen vormen ze een adembenemend landschap. En dan hebben we de zeldzame bloemen die op de kale rotswanden en in de oogstrelende weiden groeien en het landschap in de lente omtoveren tot een prachtig bloementapijt nog niet eens genoemd.

Ook aan fauna geen gebrek in het Tatras gebergte. Wildspotters komen geheid aan hun trekken als ze op zoek gaan naar wolven, lynxen, gemzen, beren en herten. Maar ook wilde katten, vossen, otters, moefflons, steenarenden, marmotten en wilde zwijnen tref je hier aan. Samen met de 1500 plantensoorten en 2000 insectensoorten is dit gebied een oase van rust en inspiratie.

Actief in het Tatras gebergte

Het mag inmiddels duidelijk zijn dat de Tatras een uitstekend gebied is voor het ondernemen van buiten activiteiten. Met grote bergtoppen, kristalheldere meertjes en frisse alpenweiden als decor biedt het gebied talloze mogelijkheden om te wandelen, klimmen, mountainbiken, wild spotten, zwemmen, via ferrata, etc.

De Tatras leent zich meer dan uitstekend voor een goede hike. Met meer dan 1800 kilometer hiking trail is voor ieder niveau wel een uitdagende track te vinden. De paden zijn goed bewegwijzerd door middel van gekleurde bordjes. Ook de duur van de wandeling staat vermeld op de routebordjes. Altijd handig om een inschatting te kunnen maken van de tijd die je onderweg bent. De meeste routes vertrekken vanuit de vakantieplaatsen, die veelal aan de voet van het gebergte liggen.

tatra gebergte

Een van de meest bekende wandelroutes is de zogenoemde ‘Tatranska Magistralá‘. Deze meerdaagse toertocht volgt merendeels de zuidflank van de Hoge Tatra en ligt tussen de pittoreske dorpjes Podbanské en Ždiar. Hoewel de route officieel van West naar Oost loopt kan deze prima in beide richtingen voltooid worden.

En hoewel de zomer de grootste variatie in doe-activiteiten biedt, trekken er ook de winter steeds meer toeristen naar dit gebied. De koude en sneeuwrijke winters bieden ideale omstandigheden om te skiën te snowboarden of andere sneeuw gerelateerde activiteiten te ontplooien. Met 90 km aan skipistes verdeeld over vier skigebieden komen zowel beginnende als meer ervaren wintersporters aan hun trekken. Gezinnen met kinderen zullen de zacht hellingen in Tatranska Lomnica op prijs stellen terwijl het skiresort van Strbske Pleso meer gemiddelde skiërs aantrekt. Het skipark van Ružomberok heeft hellingen in alle moeilijkheidsgraden te midden van prachtige naaldbossen. Jasna skiresort is het grootste, modernste en meest bekende skigebied en ligt centraal in het Nationaal Park van de Lage Tatra.

Bezienswaardigheden

Hoewel het gebied waarin het Tatra gebergte zich bevindt relatief klein is, zijn er zeel veel interessante plekken om te bezoeken. Enkele zeer populaire bestemmingen zijn:

Hoogste bergdorp: Štrbské pleso

Het hoogst gelegen dorp in het Tatra gebergte is Štrbské Pleso. Het dorp ligt op 1346 meter boven de zeespiegel en behoort tot één van de belangrijkste toeristische bestemmingen in de regio. En dit komt onder andere door de sprookjesachtige sfeer die rondom het bergmeer en de indrukwekkende pieken hangt. Het dorpje is mooie uitvalsbasis voor de vele wandelingen die er ondernomen kunnen worden. En in de winter dient het als startpunt voor 9 km middelzware skipistes, evenals 8 professionele geprepareerde langlaufloipes.

Betoverende vallei: Demänovská Dolina – Jasná

Met zijn lengte van 15 km staat de vallei van Demänovská Dolina in het hart van de Liptov regio bekend als de beroemdste en meest bezochte vallei in de Lage Tatra. Niet alleen vanwege haar pracht en praal bovengronds, maar ook vanwege hetgeen zich onder de grond afspeelt. Het dal herbergt namelijk het langste grottenstelsel van Slowakije met als kers op de taart de twee wereldberoemde grotten, de ‘IJsgrot’ en de ‘Vrijheidsgrot’.

Tatra gebergte - Vrijheidsgrot

Maar niet alleen in de zomer trekken er toeristen naar deze regio. Ook in de winter biedt de vallei (maar vooral ook de pieken rondom de vallei) genoeg avontuur. Dankzij goed geprepareerde skipistes, accommodaties en infrastructuur is het gebied gegroeid naar een alpine wintersportcentrum met internationale betekenis. Het hogere deel van de vallei – Jasná – is het grootste en meest populaire skigebied in Slowakije. Tal van kabelbanen, skiliften en idyllische hellingen bieden uitstekende omstandigheden om te skiën voor zowel beginners als ervaren skiërs en langlaufers.

Sprookjesachtig bergmeer: Popradské Pleso

Popradské Pleso is één van de meeste populaire bestemmingen van de regio. Het bergmeer met kristalhelder water ligt op 1494 meter hoogte. Niet alleen het meertje, maar ook de omringende pieken en het prachtige uit hout opgetrokken berghotel geven een sprookjesachtige aanblik. Het vormt tevens de uitvalsbasis voor wandelingen naar hoger gelegen gebieden.

popradske pleso

Popradské PlesoNieuwsgierig naar nog meer bezienswaardigheden? Lees dan ons blog over de 10 Mooiste bestemmingen in het Tatra gebergte.

Cultuur en culinair

Wat is lekkerder dan je na een inspannende dag boordevol activiteit onder te dompelen in de Slowaakse cultuur en keuken. Bezoek één van de vele kastelen (zoals het kasteel Spiš) of loop rond in authentieke bergdorpen als Vlkolinec. Geniet van de vele thermale baden of waterparken (waaronder Slowaaks grootste TatraLandia) die de regio rijk is of proef de vele lokale en regionale gerechten, wijnen en likeuren.

tatra-gebergte
TatraTea, het Nationale thee likeurtje

Reizen en verblijven in de Tatras

Het hart van het Tatra gebergte bevindt zich op zo’n 1330 km afstand van Utrecht. Met de auto richting Berlijn, via Krakau in Polen rijd je zonder tussenstops in ruim 12 uur naar de Hoge Tatras. Ga je liever vliegen dan zijn er zeer veel mogelijkheden. Directe vluchten vanaf Amsterdam, Eindhoven en Brussel zijn mogelijk. En wil je een beetje meer avontuur, dan bestaat er ook nog de mogelijkheid om een auto-slaaptrein vanuit Düsseldorf te nemen. Eindbestemming is dan weliswaar Wenen, maar de laatste 4 uur van de trip kan je een groot deel van Slowakije ontdekken.

tatra-kaart

Prijsniveau

Hoewel menigeen bij Slowakije nog steeds het beeld heeft van een rommelig Oost-Europees land, waar een biertje nog 2 kwartjes kost, is het tegendeel waar. Slowakije is Westers en beschikt over alle voorzieningen die wij ook kennen; een goede infrastructuur, accommodaties in alle klassen, etc. Dit heeft ook z’n weerslag op de prijzen, hoewel het gemiddelde prijsniveau nog steeds zo’n 10 – 20% lager dan in Nederland. En betalen kan gewoon met de Euro.

Een ideale vakantiebestemming

Vier Nationale Parken, eindeloze bergpaadjes, kristalheldere bergmeertjes, pittoreske valleien, adembenemende vergezichten en talloze attracties voor jong en oud, maakt de Tatra regio een ideale vakantiebestemming voor liefhebbers van natuur, rust en comfort. Het nog relatief onontdekte gebied biedt talloze mogelijkheden voor gezinnen, sportieve stellen of solo reizigers. Onbeperkt plezier in de bergen, de vele waterparken, de prachtige natuur, de avontuurlijke grotten en de vele wintersport mogelijkheden in de winter maken regio Tatra tot een topbestemming voor een betaalbare prijs!

Ga naar www.enjoytatras.com voor meer informatie over de regio.

Redactie
Bij OutdoorInfo willen we inspireren door mooie verhalen, coole bestemmingen, uitleg over materialen en nog veel meer. Een actieve outdoor lifestyle begint bij OutdoorInfo.