Het voelt als een maand vakantie – zo’n lekker actief weekje in Duitsland

Na al dat huisarrest en thuiswerken wil je wel weer eens een natuurzuivere dosis buitenlucht inademen, liefst zonder drukte om je heen. Wandelen over een stil heideveld, met een bootje het meer op, fietsen langs een idyllisch kanaal. Als beloning een zonnig terras met uitzicht op de heuvels, goed voor een beetje verkwikkend buitenlandgevoel. Duitsland is aangenaam dichtbij; je hebt er nog de ruimte. Het ‘Geheim over de grens’ – drie betoverende regio’s, alle drie op hun eigen manier ideaal voor een korte, actieve vakantie zonder de vliegangst van ‘ver weg’. Welke fijne uitvalsbasis kies je en waarom precies?

Uelsen en Lage/Neuenhaus, Grafschaft Bentheim

We gaan flink wandelen! In een landelijke omgeving vol verstopte juweeltjes. Vanuit een idyllisch stadje, prinsheerlijk gelegen tussen de heidevelden. Zomaar een leuk wandelrondje: de 14 km naar Heerlijkheid Lage, aan het lieve Duits-Nederlandse riviertje de Dinkel. Nu een ruïne in het groen, in de tijd van de Tachtigjarige Oorlog een onneembaar bastion, brutaal door de Hollandse troepen opgeblazen. Alsnog excuses Lage! Verderop aan de stroom een 750 jaar oude watermolen. Op een iets langere wandelroute (25 km) kom je vanzelf langs de Bronzezeithof, een helemaal authentieke boerderij uit de Bronstijd.

Fietsen vanuit Nordhorn

Door de trotse locals wel eens voorzichtig vergeleken met ‘waterstad’ Venetië. Twee makkelijke dagetappes uit de befaamde Grafschafter Fietsentour – die in totaal ruim 1200 km op zoek gaat naar de mooiste landschappen en meest bijzondere bezienswaardigheden. Zo zie je een voornaam landgoed, dan weer een oude kapel aan een autoluwe dorpsweg, een glooiend weideveld, voor je het weet begint het volgende stukje woud. Route nummer 20 is dik 50 km, langs het meer de Vechtesee en het oude kanaal naar Almelo. Route nummer 5 is ietsje korter, goed voor prachtige doorkijkjes aan de oever van de Vechte (die in Nederland Overijsselse Vecht gaat heten), een stukje Molendijk naar het statige buitenhuis van Landgoed Singraven in Denekamp. Nu we er toch zijn: geweldig selfiemoment bij de stuw ‘Schuivenhuisje’, ook wel Dinkelhuisje genaamd. Terug ‘thuis’ in Nordhorn? Vergeet de unieke dierentuin niet!

Wandelen of fietsen vanuit kuuroord Bad Iburg, Osnabrücker Land

Handig, want je bent er op het kruispunt van twee lussen van de afwisselende wandelroute Ahornweg. Al snel bereik je het wat ruigere geologische natuurpark TERRA.vita. Doe je de hele 100 km in de vorm van een 8, dan beklim je hoge rotsformaties met uitzichttorens en zie je de mooiste delen van het Teutoburger Woud als een lappendeken aan je voeten liggen. Een soort schilderij in goud (koren), geel (koolzaad) en donkergroen (dichte bossen). Zeker doen: de klassieker ‘Malepartus’ van 10 km, met onder andere het avontuurlijk boomkroonpad!

Over klassiekers gesproken: hier loopt ook de met 4 sterren bekroonde fietstocht Grenzgängerroute. Gebaseerd op eeuwenoude smokkelpaden en handelswegen, vol verhalen dus, maar toch vooral heel erg lekker! Want, tactisch verspreid op fietsafstand van elkaar: boerderijwinkels met eerlijke streekproducten zo van het land (fruit, geitenkaas, ham), knusse smulrestaurantjes, een verleidelijk terras met inheemse speciaalbiertjes. Wil je twee etappes doen van deze agrarisch-culinaire ontdekkingstocht, met tussendoor een goede nachtrust en wat écht Duitse verwennerij in wellness, sauna of beautycentrum? Begin dan in Bad Laer. De naam zegt het al: ook een kuuroord.

Fietsen in en rond Münster

Ga maar na: oergezellige, middelgrote studentenstad met chic oud centrum en veel cultuur, een van de meest fietsvriendelijke steden van Duitsland, met autovrije fietsboulevard! Stralend middelpunt van het parklandschap Münsterland. Twee absolute aanraders: de 34 km die je ook ‘Stukje Stad, Stukje landelijke Historie’ mag noemen. De route ‘Orte grosser Geschichte(n)’ begint bij het stadspaleis Slot Münster, onderweg heerlijke landschappen en twee van de ruim 100 kastelen van Münsterland: Burg Hülshoff met indrukwekkende slotgracht en landgoed Haus Rüschhaus.
Erg leuk voor kinderen én hun ouders: de 25 km lange GPS-Tour ‘Naar buiten, de natuur in’. Je mag ze niet missen: de beroemde dierentuin Allwetterzoo (deels overdekt) en de boeiende paardenwereld van het Westfälisches Pferdemuseum. Shows, leerzame uitleg, beetje rondsnuffelen, ook een beetje een pretpark rond paarden.

De laatste uitvalsbasis is een heel fraaie: het pittoreske vakwerkstadje Tecklenburg, met smalle klinkerstraatjes en gastvrije, traditionele herbergen. Een begrip in wandelverliefd Duitsland: de 7 lussen met de verzamelnaam ‘Teutoschleifen’. Goed voor onvergetelijke panorama’s, weldadige stilte, alle tijd van de wereld. In de buurt van Tecklenburg vind je de lus ‘Teutoschleife Canyonblick’, met uitzicht op de woeste ‘Grand Canyon’ van Lengerich – heel in de verte de Dom van Osnabrück. Een grandioze 11 km lopen met aardig wat hoogtemeters. Het heuvelachtige Tecklenburger Bergpfad moet het vooral hebben van de ongerepte natuur en de onbedorven, wijdse vergezichten, zoals je die alleen in dit deel van Duitsland hebt.

Kijk voor meer inspiratie op www.geheimoverdegrens.nl

Redactie
Bij OutdoorInfo willen we inspireren door mooie verhalen, coole bestemmingen, uitleg over materialen en nog veel meer. Een actieve outdoor lifestyle begint bij OutdoorInfo.