9 Tips Ter Voorkoming Hoogteziekte

voorkomen hoogteziekte

Voorkomen is beter dan genezen. Volg onderstaande tips om gezond te blijven tijdens je volgende hoog-alpine wandeltocht.

Met de naderende zomervakantie trekken weer veel outdoor liefhebbers de bergen in. En hoewel wij laaglanders de Europese bergen niet echt associëren met hoogteziekte, kan dit ziekbeeld ook ontstaan op de Alpen pieken. Wees dus alert en goed voorbereid!

hoe kan je hoogteziekte voorkomenHoogteziekte ontstaat door een tekort aan zuurstof op hoogten boven de 2000-2500 meter. Het lichaam heeft tijd nodig om zich aan die ‘vijandige’ omgeving aan te passen. Wordt die tijd niet gegeven door rustig te acclimatiseren aan de hoogte dan krijg je klachten: hoofdpijn, misselijkheid, benauwdheid. In ernstige gevallen kan zich vocht in de longen en/of de hersenen ophopen. Als je dan geen maatregelen treft, is de kans op overlijden groot.

Iedereen is vatbaar voor hoogteziekte. Je kan echter maatregelen om de kans op hoogteziekte te verminderen. We zetten ze voor je op een rij.

Acclimatiseer

De belangrijkste maatregel die je kan treffen is dat je jouw lichaam langzaam laat wennen aan de hoogte. Ga dus bijvoorbeeld niet op de dag van aankomst direct je bergschoenen aantrekken en de eerste de beste 3000-er opklimmen. Dat is vragen om klachten voor mensen die uit een land afkomstig zijn dat onder de zeespiegel ligt.

Eet goed

Goed eten is natuurlijk altijd belangrijk. Maar met goed eten bedoelen we hier meer koolhydraten, minder vet. Waarom? Het kost meer zuurstof om vet te verbranden (voor de geproduceerde energie) in vergelijking met koolhydraten. Er is geen magische verhouding, maar het belangrijkste is om calorieën aan boord te krijgen. Zelfs als je jouw eetlust verliest.

Kom uit je slaapzak

In hoge, koude omstandigheden, hebben trekkers de neiging om veel tijd horizontaal door te brengen. Maar dat werkt acclimatisatie tegen. Als je gaat liggen wordt de bloedtoevoer naar het hart vergroot. Dit leidt op zijn beurt tot verhoging van vochtverlies via de nieren. Oftewel, je moet meer plassen. Van veel plassen (zonder bij te tanken) kan je uitdrogen. Als het weer je in jouw tent dwingt, drink warme dranken, speel een kaartspel, schrijf in je dagboek en neem je normale hoeveelheid slaap.

Eet knoflook

Sherpa’s denken dat knoflook helpt met de hoogte acclimatisering. En wie gaat tegen de uitspraken van ‘s werelds beste bergbeklimmers in? Er is geen bewijs dat het echt werkt, maar de wetenschap lijkt de kant van de sherpa’s toch serieus te nemen. Waarom? Door het verblijven op grote hoogte neemt het aantal rode bloedcellen toe. Dit maakt het bloed dikker, waardoor zuurstof minder snel door het lichaam getransporteerd wordt. Studies hebben wel aangetoond dat knoflook fungeert als een bloedverdunner. Dus ….

Drink bietensap

Een recente studie uitgevoerd door de Noorse Universiteit voor Wetenschap en Technologie heeft aangetoond dat nitraten in bietensap de bloedvaten ontspannen. Ook dit is goed voor het zuurstof transport en helpt mogelijk hoogteziekte voorkomen of op z’n minst de symptomen te bestrijden.

Blijf gehydrateerd

Uitdroging verergert hoogte ziekte. Het belemmert het vermogen van jouw lichaam om de interne temperatuur en zuurgraad te regelen. Drink dus met regelmaat (bijvoorbeeld elk uur) en zeker niet alleen op het moment dat je dorst hebt.

Sla happy hour over

Vermijd het drinken van alcohol. Alcohol verergert uitdroging.

Wandel hoog, slaap laag

Indien de reis het mogelijk maakt klim je een beetje hoger dan waar je de nacht doorbrengt. Klim voor het eten bijvoorbeeld nog een stuk omhoog.

Relax

Het uitoefenen van veel lichaamsactiviteit draagt bij aan hoogteziekte (stresshormonen worden hiervan verdacht). Probeer overbodige activiteiten daarom te voorkomen.  Het is bovendien goed, als je meerder dagen de bergen intrekt, om de eerste dag rustig aan te doen. het lichaam kan dan lekker wennen.

Als je alle tips in acht neemt verklein je de kans op hoogteziekte. Volledig uitsluiten kan je het helaas niet. Wees daarom alert op mogelijke symptomen.

  • Hoofdpijn
  • Verminderde eetlust
  • Misselijkheid
  • Braken
  • Vermoeidheid
  • Slaapproblemen
  • Minder plassen
  • Traagheid

Kijk voor meer informatie over hoogteziekte op de website van Thuisarts.nl.

Redactie
Bij OutdoorInfo willen we inspireren door mooie verhalen, coole bestemmingen, uitleg over materialen en nog veel meer. Een actieve outdoor lifestyle begint bij OutdoorInfo.