In iedere outdoor liefhebber schuilt een echte bushcrafter

Een tent opzetten, een wond verzorgen, en het vinden van je route of weg terug zijn de belangrijkste outdoor skills die je veelal gebruikt en die het makkelijkst te leren zijn. Genieten van de buitenlucht en het toepassen van andere outdoor vaardigheden hoeven dit buiten plezier echt niet tot een complexe aangelegenheid te maken. Wij laten zien dat 13 belangrijke outdoor vaardigheden ook heel eenvoudig kunnen zijn.

1Vuur maken

Vuur vereist een brandstof, zuurstof (lucht) en warmte. Als je vuur gaat maken begin met het verzamelen van de brandstof. Boomschors, droog gras, kleine takjes volstaan. Stapel de brandstof zodat deze uit de wind staat. Maak het stapeltje luchtig zodat er makkelijk lucht doorheen kan stromen. Gebruik een aansteker, lucifers of een vuurflint om de vlam te starten. Zodra er een vlam is blaas je licht om lucht toe te voegen. Zodra de vlammen groter worden voeg je meer brandstof (takken, stammen) toe. Et voila!

2Tent opzetten

Zoek een egale plek die vrij is van rotsen en andere obstakels. Leg de (binnen-)tent uit. Assembleer de tentstokken, en steek de stokken, één voor één, kruislings door de hoeken van de tent, en clip de (binnen-)tent dan aan de tentstokken vast. Zodra het geheel goed staat zet je de opening precies in de richting waar je deze wilt hebben en veranker je de hoeken van de tent stevig in de grond. Buitentent er nog overheen en klaar.

3Communiceren

Vertel iemand waar je naartoe gaat en wanneer je terug zal zijn. In geval van een calamiteit is er een aanknopingspunt.

4Warm blijven

Het dragen van meerdere lagen kleding die goed aansluiten op het lichaam is het advies om warm te blijven. Een goede baselayer van bijvoorbeeld merino wol of synthetisch materialen is het uitgangspunt. De baselayer zorgt ervoor dat je lichaam droog blijft. Zweet wordt afgevoerd naar de midlayer. De zogenaamde midlayers zorgen ervoor dat het lichaam warm blijft doordat de lucht, gevangen in het fleece of wol voor isolatie zorgt. De buitenlayer tot slot houdt wind en regen buiten. En wordt het allemaal te warm, dan ontdoe je je van een laag. Vermijd echter te allen tijde katoen omdat katoen water opzuigt als een een spons.

5Water zuiveren

Kook water uit de natuur gedurende een minuut. Dat doodt alle bacteriën.

6EHBO toepassen

In geval van persoonlijk nood: 1. schakel altijd hulp in, 2. controleer of de luchtweg vrij is. Zo niet, dan beademen. 3. Heeft de patiënt een hartslag? Zo niet, dan hartmassage. 4. Controleer de patiënt op letsel. Stop eventuele bloedingen door druk op de wond uit te oefenen. 5. Stabiliseer breuken en verstuikingen.

7Schuilplaats maken

De meest simpele variant: maak een grote stapel van bladeren, grassen en ander droog materiaal en kruip er in.

8Eten zoeken

Een mens kan gerust 2 weken zonder voedsel. Dus ga eerst op zoek naar hulp voordat je naar voedsel op zoekt gaat.

9Zitten blijven

Regel 1 in geval van nood, blijf zitten waar je zit als dat mogelijk is. Kan dit niet, ga op oek naar stromend water en volg dit stroomafwaarts. Grote kans dat je ‘beschaving’ en dus redding vindt.

10Blaren behandelen

Voel je dat er zich een blaar ontwikkeld, bedek deze dan met een pleister, bandage of desnoods duct tape om erger te voorkomen.

11Wonden ontsmetten

Kleine wondjes kunnen leiden tot grote ontstekingen. Spoel wondjes daarom grondig met water en zeep. Breng antibiotische zalf aan en bedek het wondje met een verband of superlijm.

12Navigeren

Het Zuiden of Noorden vinden terwijl je geen hih-tech gps apparaat of kompas bij je hebt is heel eenvoudig met je low-tech analoge horloge. Leg je horloge plat voor je met de kleine wijzer gericht naar de zon. Neem nu het midden tussen de kleine wijzer en de twaalf op de wijzerplaat. Dit punt geeft het zuiden aan. Let er op dat deze methode alleen werkt op het noordelijk halfrond van de aarde. Mocht je het willen toepassen op het zuidelijk halfrond, dan moet je niet de kleine wijzer, maar de plaats van de twaalf op je wijzerplaat naar de zon richten. Dan geldt dat het middelste punt tussen de kleine wijzer en de twaalf richting het noorden wijst.

13Gewicht verminderen

De kans op ongelukken neemt toe als je vermoeid bent. Veel pakgewicht leidt uiteindelijk tot vermoeidheid. Dus… neem minder spullen mee op je outdoor trip.

Nog Meer outdoor skills

Natuurlijk zijn er nog veel outdoor skills die je kunt toepassen. Ben je nieuwsgierig geworden en benieuwd naar het leren van de vaardigheden bestel dan online het Nederlandstalige, 288 pagina dikke Bushcraft Handboek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.