Hoe voorkom je zere voeten tijdens het wandelen?

zere voeten
Clem Onojeghuo via PExels

Heb jij ook pijntjes en irritaties tijdens het lopen? Het probleem zou maar aan je schoenen kunnen liggen.

Te zware wandelschoenen en te lichte inlegzolen leiden vaak tot een aantal van de meest voorkomende voetproblemen. Het gevolg is dat de wandeltocht, waar zo naar uit gekeken was, eindigt in één grote teleurstelling. De oplossing ligt echter voor de hand.

Wandelschoenen

De beste wandelschoenen zijn zo licht mogelijk en bieden toch adequate voet- en enkelsteun en bescherming tegen de elementen. Te zware wandelschoenen maken jou niet alleen zwaarder, maar kan de beweging van de voet beperken en daarmee de natuurlijke tred verstoren (vergelijk het maar met een rondlopen met een paar gewichtjes aan jouw enkels). Dit kan ertoe leiden dat jouw voeten gaan slepen en / of de grond onnatuurlijk raken.

Wat je wilt is een schoen met een gedeeltelijk stijve tussenzool die buigt naar de bal van de voet en die aan de voorzijde ruim genoeg is om je tenen vrij te bewegen. Dit zorgt voor een natuurlijke manier van lopen, zodat je voet (en niet de schoen) de schokken absorbeert. De middenvoetsbeentjes en de tenen zorgen hierbij voor stabiliteit en een gelijkmatige verdeling van het gewicht van je lichaam en bepakking.

Wanneer je op zoek bent naar nieuwe schoenen, voel je in de winkel wel of een schoen rigide is of niet. Minder flexibele zolen maken letterlijk een ‘klakkend’ geluid als je rondloopt. Dit is het gevolg van het feit dat niet de zool buigt maar alleen je voet. Zeer stijve schoenen hebben daarom vaak een ietwat ronde of geboden zool om het gevoel van een meer ‘natuurlijke’ pas te geven.

Een lichte schoen is dus goed, maar hoe weet je nu of een schoen niet te licht, te flexibel is? Daarvoor kan je in de winkel een kleine test doen. Houd de hiel van de schoen in de hand en duw de tenen naar beneden. Als de zool buigt anders dan bij de bal van de voet dan is de wandelschoen hoogstwaarschijnlijk niet ondersteunend genoeg voor backpacken.

Inlegzolen

Schoenfabrikanten gebruiken termen als “insert”, “steunzool” en “voetbed” voor één en hetzelfde: het inlegzooltje. Het inlegzooltje is bedoeld om extra demping en stabiliteit aan te brengen en houd je voet in een neutrale positie. Het probleem is echter dat de meeste schoenen met een dunne foam inlegzool geleverd wordt dat zeer weinig doet. De oplossing: koop een inlegzool die past bij jouw voet en die speciaal gemaakt zijn voor wandelen of hardlopen. De meeste inlegzolen zijn voorzien van een gegoten, hard-plastic basis voor de ondersteuning van de voetboog, en veerkrachtig schuim om de hele dag comfortabel te kunnen lopen.

Voorkom voetproblemen tijdens het lopen en koop schoenen die bij je passen. Focus op lichte schoenen, met voldoende flexibiliteit bij de bal van de voet en schaf zo nodig een paar extra ondersteunende inlegzooltjes aan. De investering is het meer dan waard!

Marco Faber
Ik hou van het actieve buitenleven. Wandelen in de bergen, mountainbiken, kajakken. Centraal staan natuur en inspanning.