Hoe werkt het 3 lagen kledingsysteem?

Het 3 lagen kledingsysteem… wat is het en wat zijn de voordelen?

Het dragen van meerdere kledinglagen, ook wel layering genoemd, is een beproefde manier om het comfort in de buitenlucht te maximaliseren. De schoonheid van dit eenvoudige concept is dat het je toestaat om snel aanpassingen te maken op basis van de inspanningen van de activiteit die je doet en veranderingen in het weer.

De kledinglagen

In het ‘layering’ concept is er sprake van drie kledinglagen, ieder met een eigen functie. De basislaag (gedragen op de huid) reguleert vocht; de isolerende laag is de middelste laag en beschermt je tegen de kou. Tot slot de shell laag (buitenste laag) beschermt je tegen wind en regen. Afhankelijk van de omstandigheden trek je een laag uit of juist aan. Voor een beter begrip, lees dan verder.

Basis laag: vochtregulatie

Zoals gezegd, de basis laag wordt op de huid gedragen. De kledinglaag helpt bij het reguleren van de lichaamstemperatuur door het transpiratievocht van je huid af te voeren. Immers, een vochtige huid koelt sneller af en geeft een onprettig gevoel. Drooghouden van de huid helpt je een koele lichaamstemperatuur te houden in de zomer en voorkomt onderkoeling in de winter.

Als je ooit een katoenen T-shirt hebt gedragen onder je regenjas terwijl je wandelt, dan weet je waarschijnlijk te herinneren dat je snel een nat en klam gevoel krijgt. Dit komt omdat  katoen een stof is dat vocht juist absorbeert als een spons. Voor outdoor activiteiten moet je dus beslist een basislaag kiezen die gemaakt is die vochtregulerende eigenschappen heeft. Bijvoorbeeld van merino wol (merken zoals SmartWool, Ibex en Icebreaker) of synthetische weefsels (polyesters zoals Polartec Macht Dry® of Patagonia Capilene®).

In plaats van het absorberen van vocht, voeren deze stoffen het zweet af van de huid door het op de buitenkant van de basislaag te verspreiden waar het kan verdampen. Met als gevolg dat jij langer droog blijft droger. Een basislaag kan variëren van thermisch ondergoed tot shirts. Zij kunnen worden ontworpen om strak of losjes. Voor koele omstandigheden, thermisch ondergoed is verkrijgbaar in licht-, midden- en expeditie-gewichten. Kies het gewicht die het beste past bij uw activiteit en de temperatuur.

Mid-laag: isolatie

De mid-laag is de middelste laag in het 3 lagen kledingsysteem en helpt je warmte vast te houden door het ‘vangen’ van de lucht in de buurt van jouw lichaam.

Natuurlijke vezels zoals wol en ganzendons zijn uitstekende isolatoren. Merino wollen truien en shirts bieden zachte, betrouwbare warmte en blijven isolerend, zelfs als het nat is. Voor zeer koude en droge omstandigheden, is ganzendons het beste. Ganzendons biedt namelijk een unieke warmte/gewichtsverhouding en is zeer samendrukbaar. Belangrijkste nadeel is dat het droog moet zijn om z’n isolerende vermogen te behouden.

Klassieke fleece zoals Polartec® 100, 200 of Thermal Pro polyester en andere kunststoffen zoals Thinsulate® bieden warmte onder verschillende omstandigheden. Ze zijn licht van gewicht, ademend en isoleren, zelfs als het nat is. Ze drogen bovendien snel en hebben een hogere warmte/gewichtsverhouding dan wol. Belangrijkste nadelen is dat fleece niet winddicht is en groot in volume als je deze wilt oprollen.

Wind fleece zoals Polartec WindPro® polyester of Gore Windstopper® voegt winddichtheid aan klassiek fleece toe.

Shell laag: weersbescherming

De buitenste kledinglaag ini het 3 lagen kledingsysteem beschermt je tegen wind, regen en zelfs sneeuw. Shells variëren van zeer dure jacks voor bergbeklimmen tot eenvoudige regenjasjes. De meeste shell jassen zijn bovendien voorzien van DWR (durable water reppellent), een coating die er voor zorgt dat regendruppels van de jas afglijden.

Een shell is een belangrijk kleding stuk in slecht weer, want als wind en water je andere kledinglagen nat weten te maken, dan begin jij je koud en oncomfortabel te voelen. Bovendien kan zonder goede ventilatie de transpiratie niet verdampen, waardoor het vocht aan de binnenzijde van de jas condenseert en je alsnog nat wordt. Een goede shell is dus wind en waterdicht maar wel ademend.

Fit is een andere overweging. Je shell laag moet ruim genoeg om gemakkelijk te passen ten opzichte van andere lagen en niet hinderlijk zijn.

Shells kunnen grofweg in de volgende categorieën worden onderverdeeld:

Waterdichte / ademende shells: Dit zijn de meest functionele (en vaak dure) keuzes, maar het beste voor natte, koele omstandigheden en alpine-activiteiten. Deze shells zijn voorzien van gelamineerde membranen zoals Gore-Tex en Event en zijn 100% waterdicht. Ook bij langdurig gebruik en gebruik met rugzak.

Waterbestendige / ademende shells: Deze shells zijn het beste voor lichte neerslag. Ze zijn bovendien minder duur dan waterdichte / ademende shells, en ze zijn meestal gemaakt van dicht geweven stoffen (zoals mini-ripstop nylon) welke wind en lichte regen blokkeert.

Softshells: Deze benadrukken het ademend vermogen. De meeste softshells zijn vervaardigd uit een elastische stof of stoffen panelen voor extra comfort tijdens outdoor activiteiten. Vele softshells bieden zowel de functie van buitenlaag als middenlaag zodat ze in feite 2 lagen combineren. De meeste softshells zijn niet 100% waterdicht.

Waterdichte / niet-ademend shells: dit zijn de klassiek regenjassen zoals we die van de Zuidwester kennen. 100 % Waterdicht maar niet of nauwelijks ademend. Daardoor geschikt voor kortstondige regenbuien. Voordeel is wel dat deze in het algemeen een stuk voordeliger zijn dan alle andere type shells.

3 Lagen kledingsysteem

Laat je goed adviseren als je op zoek bent naar kledingstukken die passen in het 3 lagen kledingsysteem. Duur is niet altijd beter en mogelijk bieden jassen met 2-in-1 functionaliteit exact datgene wat je nodig hebt. Nu je weet wat de basis is van het 3 lagen kledingsysteem kun je met deze info met een gerust hart op zoek bij bijvoorbeeld Bever of Bergfreunde.

Redactie
Bij OutdoorInfo willen we inspireren door mooie verhalen, coole bestemmingen, uitleg over materialen en nog veel meer. Een actieve outdoor lifestyle begint bij OutdoorInfo.