How To: Stel Je Ideale Slaapsysteem Samen

slaapsysteem
Foto: Krivec Ales via Pexels.com

Uitgerust op reis met het perfecte slaapsysteem

De zomer is eindelijk daar! En weet je wat dat betekent?… heerlijk op stap in de buitenlucht, prachtige trails lopen, nieuwe ervaring op doen en ‘s avonds zwemmen in ijskoude bergmeren. Maar heb jij met al deze fantastische vooruitzichten nog wel even stilgestaan bij jouw slaapsysteem (slaapzak, slaapmat combinatie!)? Of ben je nog steeds aan het wikken en wegen; lichtgewicht, prijs, isolatie, etc. Als dat zo is, dan kunnen wij jou helpen.

Begin met de slaapmat!

Hoewel de keuze voor een goed slaapmatje vaak weinig aandacht krijgt, is juist dit stukje outdoor uitrusting van essentieel belang. Het bepaald namelijk in grote mate hoe comfortabel jij ligt en dus hoe uitgerust jij jouw vakantie doorkomt. Realiseer je derhalve dat een goede nachtrust begint met de keuze voor een passende slaapmat.  En niet in de eerste plaats vanwege het ‘lekker liggen’. Het isolerende vermogen van de slaapmat is net zo belangrijk, maar een vaak onderbelicht aspect. Het isolerende vermogen zorgt er simpelweg voor dat je lichaam warm blijft. Hoe hoger de waarde, hoe minder warmteverlies (hoe beter dus).

De keuze voor een van deze matten hangt natuurlijk samen gewicht. Ga je een trekking doen en moet je alles zelf dragen, dan is een lichtgewicht slaapmat een goede keuze. Heb je meer draagmogelijkheden (auto, motor) dan biedt een zwaardere mat wellicht wat extra comfort. Los van de specifieke product eigenschappen (r-waarde, gewicht, pakvolume, materiaalsoort, afmetingen en prijs) zijn er in de basis vier typen te onderscheiden:

  • NeoAir – Dit is de crème de la crème van luchtbedden. Deze slaapmatten combineren laag gewicht, hoog isolerend vermogen, klein pakformaat en comfort in een. Perfect voor … de ultra-light uitstapjes.

NeoAir

  • Zelfopblazende – Deze slaapmatten zorgen voor comfort en betrouwbaarheid, plus ze zijn gemakkelijk te gebruiken. Ze zijn perfect voor diegene die iets meer comfort boven gewicht prefereert.

 

  • Hybride -Deze matrassen combineren de luchtkussen met de stabiliteit van schuim. Perfect voor die gene die op zoek is naar de betrouwbaarheid van een self-inflating mat en het lichtgewicht van een NeoAir.

Zelfopblazende slaapmatten

Foam – De echte allrounder en al jarenlang een vaste reisgezel van menig kampeerder. Eenvoud is het toverwoord. En hoe wel fabrikanten ook deze matten comfortabeler en lichter hebben weten te maken in de loop der jaren, blijft het pakformaat toch vaak groot. Desondanks perfect voor de reiziger die kiest voor eenvoud en gemak.

Foam slaapmat

 

En dan de slaapzak

Natuurlijk is ook de slaapzak een wezenlijk onderdeel van het totale slaapsysteem. En nu kan je gewoon de best isolerende slaapzak die op de markt te verkrijgen is aanschaffen onder het mom “dan ben ik voor iedere situatie gedekt”. Maar bedenk dan dat je een groot deel van de tijd een slaapzak met je meezeult die te warm en te zwaar is. Stem de slaapzak daarom goed af op de reissituatie.

De beste manier om dit te doen is te kijken naar de te verwachten laagste temperatuur (blijft altijd een gok natuurlijk) op de plaats van bestemming en die te vergelijken met de specificaties van de slaapzak. Uitgangspunt hierbij is de “comfort” temperatuur. Bij deze comfort temperatuur blijft het het lichaam dus comfortabel warm en wordt je niet door koude rillingen wakker.

En hoe zit het dan met het gewicht?

Nou, over het algemeen geldt hoe lager de T – extreme hoe dikker de vulling, hoe zwaarder de slaapzak. Door toenemende innovatie in het toegepaste isolatiemateriaal zijn er echter ook lichtgewicht slaapzakken geschikt voor lagere temperaturen. Hier kleeft echter een nadeel aan: PRIJS. Deze is veelal namelijk sky high. Dus ben je op zoek naar een niet al te zware slaapzak voor niet al te zware omstandigheden, dan raden wij een drie-seizoen slaapzak aan.

Meer weten over het ideale slaapsysteem?

Wil je nog meer weten over slaapmatten of slaapzakken, lees dan onze koopwijzers:

 

 

Redactie
Bij OutdoorInfo willen we inspireren door mooie verhalen, coole bestemmingen, uitleg over materialen en nog veel meer. Een actieve outdoor lifestyle begint bij OutdoorInfo.