Kamperen In De Winter Doe Je Zo!

winterkamperen
Afbeelding van Free-Photos via Pixabay

Kamperen in de winter is een bijzondere ervaring! De natuur is anders, stiller, maar nog altijd prachtig.

Voor het kamperen in winter is het van cruciaal belang om te weten hoe je het beste kleding layers draagt, sneeuw veiligheidstuig toepast en navigeert op onbekend terrein. Maar net zo belangrijk is het om te weten hoe je kampeert in de sneeuw. We geven je daarom een paar tips om super comfortabel te kamperen in het moeilijkste seizoen van het jaar.

Kampeerplek

Bij het kamperen in een winters en mogelijk desolaat landschap zijn er een aantal zaken waar je absoluut rekening mee moet houden voordat je jouw tent gaat opzetten.

Eerst en vooral, vermijd lawine terrein. Vergeet niet, een lawine terrein bestaat uit drie delen: de start zone, het lawine pad en de uitloop. Wees je bewust van wat er boven je ligt en wat de gevolgen zouden zijn als er een partij sneeuw naar beneden zou komen.

Zet je tent op een plek waar het het warmst is. Koude lucht stroomt naar beneden, en dus zijn hoger gelegen plekken of verhogingen in het landschap per definitie iets warmer. Houd ook rekening met de ochtendzon, want het is koudste net voor zonsopgang.

Controleer de bomen. Dode takken en takken die zwaar belast zijn met sneeuw kunnen makkelijk breken. Niet fijn als jij daar net jouw tent hebt neergezet.

Zoek beschutting tegen de wind. Bomen, rotsen, een sneeuwmuur of een zeil opgehangen tussen de bomen maken allemaal grote wind buffers. En we weten allemaal wat de ‘windchillfactor’ inhoudt toch?

Zoek een herkenbare plek. Unieke natuurlijke kenmerken in het landschap kunnen van cruciaal belang zijn om in een sneeuwstorm je tent terug te vinden.

Kampeer in de buurt van stromend water. Het smelten van sneeuw kost veel brandstof. Bespaar daarom de brandstof voor het bereiden van je warme maaltijden en eventueel uitkoken van water door in de nabijheid van stromend water te bivakkeren.

Kamperen in de winter

Tent setup

Naast een goede kampeerspot is het natuurlijk van belang dat je ook de juiste tent meeneemt. Dit kan een duurzame drie seizoenen tent zijn, afhankelijk van de omstandigheden. Maar verwacht je zware sneeuwval en/of harde wind, kies dan een vier-seizoenen tent .

Plaats de tent negentig graden aan de wind. Dit is met de ingangszijde van de tent. Zo voorkom je dat sneeuw zich tegen de opening opstapelt en voorkomt bij het in-en-uit gaan dat sneeuw de tent in waait.

Richt de ingang richting dalzijde. Koude lucht stroomt van boven naar beneden. De ingang aan de dalzijde voorkomt dat koude lucht eventueel de tent instroomt.

Anker de tent. In losse poedersneeuw bestaat de kans dat haringen niet goed hun werk doen. Neem in ieder geval sneeuwharingen mee op pad. Deze zorgen voor extra betrouwbare verankering.

Pak sneeuw rond de onderkant van de tent. Sneeuw is een grote isolator en kan bovendien stabiliteit toe te voegen in winderige omstandigheden. Voorzie de tent rondom van een klein muurtje sneeuw.

Overweeg het gebruik van een grondzeil. Het bivakkeren in je tent kan de sneeuw onder je tentzeil opwarmen. Bij het opnieuw bevriezen ontstaan er scherpe, oncomfortabele randen. Dit opwarmen kan voorkomen worden door een extra grondzeil te gebruiken.

Koken

Kook niet in de tent. Ook niet bij sneeuwstorm. Heb je geen alternatief, kook dan je potje  in het voorportaaltje van jouw tent en zorgt voor voldoende ventilatie. Branders geven potentieel dodelijke koolmonoxide af, dat is reukloos. Daarnaast doet de waterdamp uit het koken de condensatie in je tent toenemen. En bij temperturen onder nul wil je geen ijskoude slaapzak.

Behandel water. Hoe vers het water uit de gletsjerbeek ook lijkt, zuiver het water en voorkom ziekte door een microbiologische verontreinigingen. Koken van water is de meest betrouwbare methode van zuiveren (kost wel wat meer brandstof). Kook water gedurende tenminste 1 minuut, of 3 minuten boven de 2000 m.

Eet! Zelfs als je geen honger hebt. De eetlust daalt tijdens de koude activiteiten, maar in de kou heb je meer calorieën nodig (om je lichaam warm te houden). Neem daarom maaltijden die aantrekkelijk zijn om te eten zodat je deze, ook al heb je weinig eetlust, toch naar binnen kunt werken.

Voeg boter of kokosolie toe aan de maaltijden. Deze twee ingrediënten barsten van de calorieën en vormen derhalve makkelijke brandstof voor jouw lichaam.

Gebruik sneeuw om de vaat te reinigen. Een goede schrobbeurt met een hand vol sneeuw zullen jouw potten en pannen volledig ontdoen van etensresten.

Drink vaak. Vergelijkbaar met de eetlust, zal jouw lichaam in koude omstandigheden je niet altijd laten weten wanneer het dorstig is. Droge winterlucht kan je bovendien sneller uitdrogen sneller, dat op z’n beurt weer kan leiden tot vermoeidheid en onderkoeling. Een droge mond, duizeligheid, krampen, verwarring en verhoogde hartslag kunnen symptomen van uitdroging zijn.

Neem een paar koffie filter mee. Koffie filters zijn ideale waterfilters om de wat grovere deeltjes uit het water te vissen. Je wilt je kop koffie zo ‘s morgens niet vol met ‘puin’ hebben zitten toch?

Mix je water. Mix het drinkwater met sportdrank of limonade en het water bevriest pas bij lagere temperaturen.

 

Slapen

Haal lucht uit je slaapzak. Haal gedurende de dag als je de slaapzak niet gebruikt, de lucht uit je slaapzak. Lucht bevat vocht. Hoe minder lucht, hoe minder vocht, hoe kleiner de kans op bevriezing.

Ventileer de tent.  Het is belangrijk om de condensatie opbouw in de tent te beperken. Deze condensatie ontstaat door je eigen aanwezigheid in de tent (adem, zweet) maar ook door het eventuele koken.

Eet eiwit of vet voor het slapen gaan. Door het eten van wat noten bijvoorbeeld krijgt jouw lichaam calorieën binnen die langzaam verbranden. Dit verbrandingsproces orgt ervoor dat je lichaam warmer blijft.

Houd spullen warm. Plaats je schoenen, elektronica en alles wat je niet wilt laten bevriezen in een tas in het voeteneind van je slaapzak.

Plas wanneer je moet. Ook al ligt het ‘s nachts heerlijk warm in je slaapzak en wil je absoluut niet de vrieskou in, ga toch. Jouw lichaam verwarmt ook de volle blaas (en dus minder Niet vasthouden. Je lichaam verbrandt calorieën bijhouden van een volle blaas warm. Houdt het zal alleen je kouder te maken.

Twee matrassen zijn beter dan één. Gebruik een gesloten celstructuur matras voor isolatie van de koude grond. Gebruik als tweede matras dan de NeoAir X-Therm-warmte-reflecterende matras op de top voor extra warmte en comfort.

Slaap met bivakmuts en adem niet in je slaapzak. De meeste warmte gaat verloren via je hoofd. Bescherm deze dus als je gaat slapen. Daardoor blijf je langer warm. Ook is het belangrijk om je hoofd niet in de slaapzak te houden, ook al is dit bij een koude buitenlucht heel aantrekkelijk. Jouw adem bevat namelijk condens en als het heel koud is kan deze bevriezen in je slaapzak.

Heb jij nog tips voor een ultieme winterkampeertocht?

Laat het ons weten in een reactie op dit bericht. Denk je dat winterkamperen iets voor je is, maar wil je eerst een beetje oefenen? Dat kan! Zelfs in ons eigen landje zijn er wintercampings en winterkampeerterreinen.  Natuurlijk is het wel leuker als er daadwerkelijk ook wat sneeuw ligt.

 

Redactie
Bij OutdoorInfo willen we inspireren door mooie verhalen, coole bestemmingen, uitleg over materialen en nog veel meer. Een actieve outdoor lifestyle begint bij OutdoorInfo.