Lichtgewicht versus comfortabel op pad; Vaude heeft de ultieme balans

vaude lichtgewicht

Het compromisloze slaapsysteem van Vaude

Iedere hiker of backpacker kent het dilemma; wat stop ik wel in de rugzak en wat laat ik thuis? Prefereer ik iets meer comfort en neem ik het extra gewicht voor lief? Of wil ik lichtgewicht op pad en boet ik wat meer in op comfort gedurende de dagen dat ik onder de sterrenhemel bivakkeer? Voor iedereen is de afweging anders. Ben je in staat om meer gewicht te dragen? Kan je tijdens de trip makkelijk aan eten en drinken komen? Welke weersomstandigheden verwacht je (en dus welke kleren moet je meenemen)? Allemaal factoren die van invloed kunnen zijn op jouw packlist. Als vuistregel kun je in ieder geval aanhouden dat je niet meer dan 40% van je eigen lichaamsgewicht mee moet zeulen.

Los van een aantal, in onze ogen, essentiële items die altijd in je rugzak moeten zitten kan je dus heel kritisch zijn in wat je wel en wat je niet meeneemt. Maar als het gaat om het slaapsysteem (tent + slaapmat + slaapzak) dat je meeneemt hoef je wat ons geen enkele concessie te doen aan comfort. Reden? Slecht slapen draagt bij aan vermoeidheid en vermoeidheid vermindert de concentratie. En verminderde concentratie op zijn beurt kan in potentie voor onveilige situaties zorgen, nog even los van een hoop chagrijn tijdens de trip. Kortom, een goede nachtrust na een lange dag hiken of biken is dus van groot belang.

Voor wat betreft het slapen dus geen concessie in comfort. Maar hoe zit het dan met gewicht? Ook hier wat ons betreft geen enkele reden voor een compromis. Vaude biedt volgens eigen zeggen een uitermate gebalanceerd slaapsysteem dat de ideale balans geeft tussen laag gewicht en comfort. Het beste van twee werelden dus! Aan ons de opdracht om dat eens te testen.

vaude lichtgewicht
Vaude slaapsysteem: Tent Space SUL 2P + Slaapmat Perfromance 7 M + Slaapzak Aplstein 200

We vroegen onze gastblogger Marcella een paar dagen met volle bepakking op pad te gaan met in de rugzak de 10 outdoor essentials en de Vaude SUL 1-2P Seamless tent, de donzen ‘quilt’ slaapzak Vaude Alpstein 200 en een lichte isomat Vaude Performance 7M. Doel van dit alles? Aan den lijve ondervinden of lichtgewicht en comfort in relatie tot het slaapsysteem wel echt hand in hand gaan. Vaude lichtgewicht

Marcella ging op pad met een trekking rugzak van 65liter; een rugzak ideaal voor een meerdaagse trekking of berghuttentocht. Meer dan voldoende ruimte biedend aan het relatief kleine pakvolume van de drie Vaude items.

Tent: Vaude SUL 1-2P Seamless

Als het einde van de eerste wandeldag is genaderd is het tijd om een heerlijke plek uit te zoeken voor de 1 tot 2 persoons Vaude Space Super Ultra Light tent. De slechts 1400gram wegende koepeltent met overgooiconstructie laat zich in no-time opzetten. Zelfs zonder het lezen van de instructie is de tent in een paar minuten opgezet en met nog een paar extra minuten zijn ook de fluorescerende scheerlijnen met ultralichtgewicht aluminium haringen vastgezet.

Vaude overgooiconstructie
Vrijstaande overgooiconstructie

De aluminium tentstokken zijn ‘monkey-proof’ en kunnen eenvoudigweg niet verkeerd in elkaar gezet worden. Dit mede dankzij het geïntegreerde verbindingsstuk dat de twee diagonale stokken en het dwarsstuk voor de voor- en achterluifel met elkaar verbindt.

Verbindingsstuk in het dak van de tent dat de stokken ‘automatisch’ verbind

Het binnencompartiment biedt, zoals de naam ‘Space 1-2P’ al doet vermoeden, ruimte aan maximaal twee personen (oppervlak binnenzijde 215x105cm). Als je er met z’n tweetjes in ligt wordt het weliswaar extra cosy, maar voor een paar nachtjes moet dat geen probleem opleveren. De steile wanden van het binnencompartiment en het hoge plafond geven je overigens wel een prettig ruimtegevoel. De ‘Space’ maakt zijn naam wat dat betreft meer dan waar.

Ruimte voor 1 a 2 personen

Deel je met z’n tweeën de tent dan bieden de vestibule aan de voor- en achterzijde voldoende ruimte om alle overbodige spullen, zoals rugzakken, kooktoestellen en schoenen te herbergen zodat de binnenruimte precies genoeg ruimte biedt voor alleen het essentiële. En ga je met z’n tweetjes op pad, dan kun je het gewicht van de tent ook nog over twee rugzakken verdelen door tent en stokken van elkaar te scheiden. Wel zo praktisch!

Vestibule voorzijde

Vestibule achterzijde via rits toegankelijk

Aan ruimte dus geen gebrek in de ‘Space’. En dat het wel goed zit met alle functionele onderdelen van de Vaude tent laat zich raden. Het nagenoeg ontbreken van naden voor absolute waterdichtheid, de toegepaste 20D ripstop voor super robuust tentdoek, de snelle en stijlvolle koppelingen buiten/binnentent, de grote mesh opbergvakken en de handige lijn in de binnentent om spulletjes op te hangen…

Handige lijn in de binnentent

En dan hebben we het nog niet gehad over de hoogte en de vorm van de bodem die goed beschermen tegen opspattende water. Het bodemdoek  is overigens vervaardigd uit 30D ripstop polyamide met 3.000mm waterkolom. Ook het water van onder af kan de tent dus niet binnendringen.

Vaude space sul 1-2pOok het Vaude designteam heeft zijn bijdrage geleverd aan deze extreem alleskunner. Simpele, lichtgewicht scheerlijn gespen, zeer eenvoudig te bedienen tentkoppelingen en niet te vergeten, fantastisch uitziende tentharingen.

Stijlvolle snelkoppeling waarmee buitenzeil aan tentstok wordt bevestigd.

Vaude Space SUl 1-2p
Lichtgewicht aluminium tentharingen

Conclusie, met een gewicht van slechts 1400gram, een pakvolume van 40x12cm, is deze 3-seizoenen tent de ultieme tent voor de avontuurlijke rugzakwandelaar of fietser. En of dat allemaal niet genoeg is, de Vaude Space SUL 1-2P Seamless is 100% pvc vrij en voorzien van het Green Shape label. De ‘Space’ blijft daarom definitief op de paklijst staan. Verkoopadviesprijs €700.

Vaude Performance 7M

Het slaapcomfort dat een tent biedt zit hem natuurlijk in de bescherming tegen de weersomstandigheden. Maar droog slapen op harde ondergrond doet niets voor een goede nachtrust. Voor de wandeltocht nam Marcella op advies van Vaude de Performance 7M slaapmat mee. Een lichte isomat voor gewichtsbewuste trekkers.

Vaude SPace 1-2P Seamless met Vaude Perfromance 7M Isomat

De 183cm lange en 51cm brede Performance M variant heeft een R-waarde van 2.7 en is voorzien van een Primaloft voering die beschermt tegen optrekkende kou van de grond. Het mooiste echter is de dikte van maar liefst 7cm waarmee extreem veel comfort wordt geboden.

Vaude Performance 7M

Dankzij het VAUDE-ventiel is de Performance met de old-school blaasmethode in 9 pufjes opgeblazen. Kies je toch liever voor het gemak en heb je er geen bezwaar tegen om 80gram extra pakgewicht mee te nemen, dan gebruik je de Vaude Pumpsack. Het Vaude-ventiel is tevens voorzien van een eenvoudig mechanisme om de isomat makkelijk leeg te laten lopen.

Vaude Performavce ventiel
Vaude-ventiel

Conclusie: Dankzij z’n hoge R-waarde, matras dikte van 7cm, gewicht van slechts 410gram en een pakvolume van 26x10cm is er zeker een plekje in de rugzak gereserveerd voor deze top slaapmat. Verkoopadviesprijs €140, ook verkrijgbaar in lengtemaat 196cm.

Vaude Alpstein 200

Een slaapzak maakt het slaapsysteem natuurlijk pas echt compleet. En aangezien het thema ‘lichtgewicht’ is, ontkomen we er niet aan om een donzen slaapzak te kiezen. Eenvoudigweg omdat dit type slaapzak de beste ratio isolatiewaarde-gewicht heeft. Maar de keuze in donzen slaapzakken is inmiddels reuze. Vaude boodt Marcella de optie om met de Alpstein 200 op stap te gaan.

VAude Alpstein 200
Temperatuurbereik van 7 tot -12 °C

Wat deze slaapzak zo bijzonder maakt is het quilt ontwerp. Omdat je niet in de slaapzak ligt, maar de slaapzak als dekbed over je heen trekt wordt er materiaal en dus gewicht bespaart. En dat dit niet ten koste gaat van de isolatiewaarde is vanzelfsprekend met de 200grams 850cuin ganzendons vulling. Tevens is de capuchon weggelaten waardoor er weer enkele grammen op het totaalgewicht wordt bespaard. Naast de gewichtsbesparing is een ander groot voordeel de bewegingsvrijheid die hebt. Zeker voor mensen die veel bewegen in hun slaap is is het quilt-concept heel erg prettig.

Voorwaarde van het gebruik van de quilt slaapzak is dat deze gebruikt wordt met een isomat (waaronder de in onze rugzak aanwezige Performance 7) omdat deze de isolatie aan de rugzijde verzorgt. De slaapzak kan met speciale clips aan de isomat bevestigd worden om het wegglijden van de slaapzak of mat tijdens de slaap te voorkomen.

Vaude clips
Vaude clips in actie

De Alpstein 200 is een extreem lichte 2-seizoenen donzen slaapzak met een comfort temperatuurbereik van 7°C en extreem bereik van -12°C. Het dons wordt overigens volgens de Responsible Down Standard gewonnen, helemaal in de stijl van Vaude Green Shape. De slaapzak is voorzien van een voetenzak en heeft een op het lichaam afgestemde warmtekraag. De lengte van 205cm en schouderbreedte van 80cm biedt veel comfort.

Conclusie: Wil je lichter dan licht op pad, dan is de Alpstein 200 met z’n 500gram vanaf nu toegevoegd aan jouw standaard lichtgewicht uitrusting. En dan laten we het kleine pakvolume van 17x15cm nog maar even buiten beschouwing. Verkoopadviesprijs €350.

Overall conclusie

Een meerdaagse voet- of fietstocht vergt voorbereiding. Voorbereiding in relatie tot de bestemming, de route, maar zeker ook de materialen die wel of niet meegaan in de rugzak. Iedere kilo te veel kan jouw droomvakantie, waar je zo lang naar uitgekeken hebt, veranderen in een lijdensweg. Maak daarom bij ieder item de afweging of deze noodzakelijk is of dient om het reiscomfort te vergroten. Is dat laatste het geval overweeg het dan niet mee te nemen zodat je het totaalgewicht van je backpack binnen de marge houdt.

Voor wat betreft het slaapsysteem hoef je wat ons betreft geen enkele concessie in comfort noch gewicht te doen. Vaude biedt met o.a. de Space tent, Performance isomat en Alpstein quilt slaapzak het beste van twee werelden. Met een totaalgewicht van slechts 2310gram is deze uitrusting een absolute must-have voor iedere gewichtsgeoriënteerde trekker, fietser en bergbeklimmer die het avontuur tegemoet wil gaan.

Online verkrijgbaar

De producten van Vaude zijn verkrijgbaar bij de betere outdoorwinkels. Online is de Vaude Space SUL 1-2 o.a. verkrijgbaar bij Bergfreunde. De Vaude Performance 7M en de Vaude Alpstein 200 zijn o.a. verkrijgbaar bij Bever.

Meer weten over Vaude en haar producten? Kijk op Vaude.com

 

Redactie
Bij OutdoorInfo willen we inspireren door mooie verhalen, coole bestemmingen, uitleg over materialen en nog veel meer. Een actieve outdoor lifestyle begint bij OutdoorInfo.