We voelen ons toch allemaal beter als we buiten zijn?!

Nederlanders brengen veel tijd binnen door, terwijl we liever meer naar buiten willen. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Universiteit en Staatsbosbeheer in samenwerking met Bever. De vraag was, zijn Nederlanders buitenmensen? En wat blijkt, we zijn veel minder buiten dan we zouden willen! De meeste mensen komen in de wintermaanden vrijwel niet buiten, zelfs niet in het weekend. En dat is ontzettend jammer! Want we voelen ons toch allemaal beter als we buiten zijn? Meer naar buiten is gezond!

Wat zegt het onderzoek?

Uit het onderzoek blijkt dat het grootste deel van de Nederlanders (92%) van mening is dat buiten zijn gezond is. Steeds meer onderzoeken bevestigen dat buiten zijn goed is voor onze fysieke en mentale gezondheid; er is ruimte, rust en frisse lucht. Toch blijkt dat we minder buiten komen dan we eigenlijk willen. Vooral in de winter blijkt dat ruim twee derde van de Nederlanders weleens de hele dag de deur niet uit gaat. Een kwart blijft zelfs minstens één dag per week binnen, hoewel slechts 17 procent het een fijn idee vindt om de hele dag binnen door te brengen.

Maar waarom gaan we dan niet meer naar buiten?

‘Te druk’, ‘geen tijd’, ‘slecht weer’ en ‘wat moet ik buiten doen?’ vormen de belangrijkste belemmeringen om naar buiten te gaan. ‘Te lui’, ‘geen gezelschap’ en ‘gezondheid’ zijn andere veelgenoemde redenen waarom Nederlanders minder buiten komen dan ze eigenlijk willen.

Buiten is gezond!

Het grootste deel van de Nederlanders (92%) vindt dat het gezond is om buiten te zijn. Dit wordt bevestigd door een groeiend aantal wetenschappelijke studies op dit gebied. De meest genoemde reden om er in de vrije tijd op uit te gaan is dan ook om gezond bezig te zijn. Op de tweede plaats staat ‘genieten van de natuur’, gevolgd door ‘tot rust komen’, ‘gezellig samen zijn’ en ‘om op te laden’. ‘De tuin onderhouden’ wordt als reden om naar buiten te gaan vaker genoemd naarmate de leeftijd toeneemt, en vooral door 45-plussers, terwijl ‘een sportieve uitdaging’ vooral geldt voor 18 tot 35-jarigen. Ook ‘gezellig samen zijn’ is voor jongvolwassenen een veelgenoemd motief om naar buiten te gaan. Naar buiten gaan ‘om op te laden’ wordt het meest genoemd door 25 tot 54-jarigen.

Meer lezen?

Lees de samenvatting van het onderzoek of lees het volledige rapport.

2 REACTIES

  1. Beste Pim, allereerst bedankt voor je oplettendheid. De links verwezen naar bestanden op de website van Bever. Dee zijn helaas verwijderd. We hebben de documenten echter nog gevonden en direct op onze site geplaatst. Kortom, de links doen het weer !

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

drie + 14 =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.