Op vakantie met je e bike: waar moet je aan denken voor vertrek?

Op vakantie met je e bike waar moet je aan denken voor vertrek

Een elektrische fiets is ideaal voor woon-werkverkeer in Nederland, maar je kunt er ook heerlijk mee toeren. En niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland. Je laadt het achterop de auto of neemt hem mee in de trein en op je bestemming kun je heerlijke fietstochten maken zonder dat je je helemaal godgans moet trappen. Zo kun je extra genieten van de omgeving en hopelijk ook het mooie weer. Maar waar moet je vooral wel nog even aan denken voordat je op vakantie gaat met je e bike?

Verkeersregels op locatie

Elk land kan er zo zijn eigen specifieke verkeersregels op nahouden. Een e bike is dan wel een fiets, maar het is ook een gemotoriseerd voertuig. Daarom kan het geen kwaad om je nog even in de lokale verkeersregels te verdiepen, zodat je bijvoorbeeld weet of je wel of niet een helm moet dragen, aan bepaalde snelheden moet houden en of je wel of niet van fietspaden gebruik mag maken.

Stal- en oplaadmogelijkheden accommodatie

Om elke dag weer te kunnen genieten van je e bike op vakantie, moet je wel de accu kunnen opladen én je fiets veilig kunnen stallen aan het eind van de dag. Check daarom goed bij je accommodatie(s) of hier de gewenste mogelijkheden voor zijn. Idealiter kun je je e bike achter slot en grendel stallen en is er daar ook meteen oplaadmogelijkheid voor met voorkeur meerdere fietsen tegelijkertijd.

Geldigheid verzekering

Een e bike is een kostbaar object. Dat weten ook dieven, bij wie de elektrische fiets eveneens zeer populair is. Daarom is het belangrijk om te weten of alles in orde qua dekking van je verzekering: ben je ook gedekt op je vakantiebestemming? Niet alleen vanwege de eerdergenoemde overwegingen is dat van belang, maar ook omdat het een gemotoriseerd voertuig is, en je dus voor wettelijke aansprakelijkheid verzekerd moet zijn.

Geldigheid verzekering

Staat van je accu

Je accu is een cruciaal onderdeel van je fiets om je vakantie te laten slagen. Als deze niet meewerkt, wordt je actieradius flink verkleint, en dat zou zonde zijn. Controleer daarom goed de staat van je accu voordat je vertrekt. Heeft deze nog steeds een goede actieradius en loopt hij niet opvallend snel leeg? Anders is het wijs om nog even te investeren in een nieuwe accu. Heb je een reserveaccu? Het kan helemaal geen kwaad om deze volledig opgeladen mee te nemen op vakantie als back-up.

Onderhoud en onderhoudsmaterialen

Ook de rest van het onderhoud doet ertoe natuurlijk. Je wilt immers op pad met een fiets die in orde. Loop alles goed na of laat een fietsenmaker dat doen. Zorg dat je banden en spaken in orde zijn, net als je remmen en je ketting. Neem als mogelijk een ​​reserveband, gereedschap (zeker voor het plakken van een band) en smeermiddel mee voor eventuele reparaties onderweg.

Als je alles goed hebt gecontroleerd, hoeft niets meer in de weg te staan tussen jou en het genieten van je welverdiende fietsvakantie in het buitenland. Nou ja, het weer misschien, maar dat is dan weer zoiets waar je totaal geen invloed over hebt en maar moet nemen zoals het komt!

Redactie
Bij OutdoorInfo willen we inspireren door mooie verhalen, coole bestemmingen, uitleg over materialen en nog veel meer. Een actieve outdoor lifestyle begint bij OutdoorInfo.