De helft van je goede nachtrust” haal je uit een comfortabele slaapmat …

De andere helft uit een goede slaapzak. Even stilstaan bij een aantal essentiële zaken voordat je een slaapmat koopt is dus een goede investering.

Slaapmatjes tref je in diverse maten, soorten en vormen. En hoewel persoonlijke voorkeur vanzelfsprekend een belangrijke rol speelt in de uiteindelijk keuze, is het goed om de ’emotie’ even uit te schakelen en ook met een rationele blik het aankoopproces te doorlopen.

Waar moet je op letten?

1Priorteer je behoeften. Weeg comfort, duurzaamheid, prijs, het gewicht en de speciale functies allemaal tegen elkaar af en zet ze in voor jou relevante volgorde. Een lichtgewicht slaapmatje kan voor jou heel belangrijk zijn omdat je een trektocht gaat maken. Betekent mogelijk wel dat je enkele concessies moet doen aan comfort en mogelijk ook prijs. Kortom, wat is voor jou echt belangrijk?

2Houd rekening met het terrein waarop je slaapt. Kampeer je op zachte grond of dennennaalden, dan kan je een dunnere slaapmat overwegen. Isolerende waarde, functie en prijs zijn dan waarschijnlijk meer doorslaggevend. Slaap je op harde, rotsachtige ondergronden of trek je er in de winter op uit of heb je een slechte rug, dan is een dikkere slaapmat met een hogere isolerende waarde meer aan te bevelen.

ultralight slaapmat

3Denk na over pak belasting. Als je zelf al je spullen moet dragen dan telt iedere gram. Het beperken van het gewicht van het slaapmatje is dan een zeer belangrijke factor. Veel backpackers kiezen er voor een slaapmat van ¾ van de lichaamslengte aan te schaffen om zodoende gewicht te besparen. Extra kleding of een rugzak worden dan gedurende de nacht onder de benen gelegd.

4Houd rekening met het weer. Als je in de winter er op uit trekt dan is isolerende waarde van groot belang. Een extra dikke slaapmat in combinatie met en schuimmatje is dan een goede optie. Dit voorkomt dat optrekkende kou vanuit de grond je lichaam bereikt. Je zult dan warmer en comfortabeler liggen dan alleen op een slaapmat.

foam mat

5Koop een slaapmat die bij past bij je lengte. Slaapmatten zijn er in verschillende lengtes en breedtes. Het heeft geen zin om een 2 mtr lange slaapmat aan te schaffen als je zelf 1.80 mtr bent. Dit is alleen maar ballast.

6Denk aan veelzijdigheid. Wil je de slaapmat alleen gebruiken om te slapen of vind je het ook lekker om de slaapmat om te kunnen toveren tot een zit-mat. Dan is een gesloten foam mat wellicht een beter optie.

7Houd rekening met je slaap stijl. Slaap je dwars door een orkaan heen of houd het kleinste steentje onder je matje je al wakker? Zware slapers kunnen al uit de voeten met niet al te comfortabele (dunnere) slaapmatjes terwijl lichte slapers juist zoveel mogelijk comfort nodig hebben.

slaapmatten

8Meet het grondvlak van je tent. In veel compacte tweepersoons tenten, overlappen lange slaapmatten aan het voeteneinde. Dit is gevolg van het feit dat veel tenten een beetje taps toelopen. Wellicht is een mummie-vormige slaapmat een betere keuze. Controleer vooraf dus goed of de slaapmatten goed in de tent passen.

9Plan met je reisgenoot. Als je samen op pad gaat overweeg dan slaapmatten die verbonden kunnen worden. Dit draagt bij aan meer slaapcomfort. Er zijn overigens ook losse verbindingsets verkrijgbaar.

slaapmat

10Probeer uit voordat je koopt. Rol het slaapmatje uit in de winkel, blaas deze op en doe een volledige test. Ga lekker liggen, controleer op mogelijke lekken, etc. Thuis, blaas het matje op en laat deze een paar dagen liggen. Je weet dan zeker of deze lek is of niet.

En wat zijn jouw ervaringen? Deel het met onze lezers en laat een reactie achter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.