Op Zoek Naar De Ideale Vakantieplek – De Outdoor Camping

outdoor camping

“Waar gaan we dit jaar op vakantie?” Een vraag die menigeen aan het begin van een nieuw kalenderjaar weer bezig houdt. Kamperen wellicht een optie? Denk dan eens aan een outdoor camping.

Kamperen anno 2024 is zo veel meer dan je tent opzetten op het eerste de beste vlakke weilandje. De kampeerbranche heeft de afgelopen jaren een heuze transformatie doorgemaakt en dit juichen we toe. Waarom? Omdat exploitanten van kampeerterreinen zoveel mogelijk proberen te voorzien in de behoefte van hun vaak veel eisende gasten. Hierdoor ontstaan ware niche kampeerconcepten. Neem ‘glamping’, het kamperen in een weldaad van luxe. Of kamperen bij de boer. Zelfs kamperen bij particulieren in de achtertuin is al mogelijk. Dan nog maar niet te spreken over naturistencampings en natuur-kampeerterreinen. Maar houd je van natuur en outdoor dan is het outdoor camping concept wellicht iets voor jou.

Outdoor camping

Ook het ‘outdoor camping’ is een camping concept die zich al een aantal jaren doet gelden. Het concept richt zich met name op de actieve kampeerder. Mensen, jong en oud, die niet alleen willen genieten van een heerlijke, vaak in prachtige natuur gelegen, kampeerplek. Maar die bovenal op zoek zijn naar uitdaging en avontuur. Mensen die inspanning en ontspanning willen combineren tijdens hun zomervakantie, die grenzen willen verleggen door op zoek te gaan naar avontuur en die o zo heerlijke adrenaline kick.

Outdoor camping

Op outdoor campings staat het DOEN centraal en dus worden er vanaf de camping vaak dagelijks diverse outdoor activiteiten georganiseerd. De begeleiding is in de meeste gevallen in handen van diplomeerde instructeurs en dat zorgt net voor dat beetje extra veiligheid en comfort. Naast de organisatie van activiteiten bieden outdoor campings doorgaans ook de nodige faciliteiten. Denk bijvoorbeeld aan fietsafspuitplaatsen voor mountainbikes of kano/kajakhelling. Op een outdoor camping staat outdoor dan ook echt centraal in al haar facetten.

Outdoor locaties

De term ‘outdoor’ roept vaak het beeld op van de ruige, ongerepte wildernis ver weg van ons eigen land. Toch zijn er in Nederland prachtige outdoor locaties te vinden. Ben je echter op zoek naar een iets uitdagender landschap niet al te ver van Nederland, dan is de Ardennen the-place-to-be. De prachtige natuur, het glooiende landschap en de bourgondische keuken maken de streek zeer aantrekkelijk voor de hike-kajak-klim-mountainbike-trailrun fanaten onder ons. Overdag tot het uiterste gaan, s’avonds heerlijk ontspannen bij het kampvuur met een goede maaltijd of een overheerlijk Belgisch biertje.

outdoor kamperen ardennen

Meer info over outdoor camping in de Ardennen

Outdoor activiteiten

Ben je enthousiast over het outdoor kampeer concept en benieuwd naar de activiteiten welke je allemaal kunt ondernemen, dan zijn er tal van websites waar je informatie kunt vinden. Of kijk eens op de site van Active Outdoor Events.

outdoor kamperen ardennen

Veiligheid voorop

Actief bezig zijn promoten wij van harte. Klimmen, klauteren, glijden, vallen en opstaan. Het hoort een beetje de actieve outdoor belevenis. Blijf echter alert op de veiligheidsaspecten. En twijfel je of de outdoor camping die je op het oog hebt, wel de nodige veiligheidsmaatregelen in acht neemt? Vraag dan naar de Vebon of Tuv Nord certificering. Outdoor campings met deze keurmerken werken volgens bepaalde veiligheidssystemen en garanderen kwaliteit.

Praktische zaken: wat moet je niet vergeten?

Er op uit trekken met eigen vervoer is natuurlijk fantastisch. Helemaal als je gebieden bezoekt die nieuw en avontuurlijk zijn. Smalle bergweggetjes, prachtige kustwegen of zelfs onverharde wegen door de ruige natuur. Wees je er van bewust dat rijden op onbekend terrein risico’s met zich meebrengt. Pech of zelfs schade aan de auto kan ook jou overkomen. De stress die dergelijke situaties met zich meebrengen is groot, laat staan eventuele financiële gevolgen of het tussentijds moeten beëindigen van de vakantie. Zorg er dus voor dat je een goede autoverzekering hebt of check de polisvoorwaarden nog even voordat je vertrekt.

Redactie
Bij OutdoorInfo willen we inspireren door mooie verhalen, coole bestemmingen, uitleg over materialen en nog veel meer. Een actieve outdoor lifestyle begint bij OutdoorInfo.