De Meest Gemaakte Fouten Bij Outdoor EHBO

Outdoor EHBO

Outdoor EHBO of EHBO bij berg- en buitensport gaat over improviserende eerste hulp

Je bent overal op voorbereid. Nieuwe touwen, een ideaal zittend klimsetje, geweldige wandelschoenen en uiteraard iets om adembenemende foto’s of video mee te maken. Precies dan kan het zomaar gebeuren, een onhandige stap, een glijpartij over een rots of misschien een flinke hoofdwond. De combinatie EHBO en jouw outdoor activiteiten vermijd je liever. Gelukkig komen veel berg- en buitensporters goed voorbereid ten ijs. Hieronder toch de meest gemaakte fouten bij outdoor EHBO.

Teveel EHBO spullen bij je

Denk goed na waar je naar toe gaat en verdiep je in de verbandmiddelen die je écht nodig hebt. Veel zaken kun je dubbel gebruiken. Sporttape kan dienen om een verbandje te fixeren, om je blaren te behandelen én heel verrassend als sporttape. Datzelfde geldt bij zaken als steunverband of gaaskompressen. Door slim te combineren sleep je juist mínder spullen mee dan meer. Begin je reis met de letsels die je kan verwachten gezien de locatie van je reis en plan aan de hand daarvan de middelen. Vervolgens is het een kwestie van strepen en combineren.

Geen manier om te alarmeren

Zoals elke outdoor fanatiekeling weet heb je niet overal bereik met je mobiele telefoon. Ook een klimportofoon die je wellicht met je maatje gebruikt wordt niet standaard uitgeluisterd. Tot slot is het nodig om je met een noodradiobaken van tevoren te verdiepen of het signaal in dat land ook daadwerkelijk voor SAR wordt gebruikt. Wanneer je geen hulp kunt inroepen na een ongeval kan hulp soms onnodig lang duren. Het is dan extra moeilijk om zelf EHBO te verlenen, bijvoorbeeld omdat je na verloop van tijd te maken kunt krijgen met onderkoeling of oververhitting.

Geen backup

Net zoals je misschien op een gevaarlijke pas goed op elkaar let, is dat met EHBO ook zo. Verdeel de EHBO artikelen over verschillende rugzakken. Ben je met een groep? Zorg dan dat er altijd tenminste twee personen zijn die kunnen helpen. Eén is in dit geval géén, zeker wanneer juist de helper hulp nodig heeft.

EHBO versus Outdoor EHBO

Hulp verlenen als je wat verder bij de bewoonde wereld vandaan bent is een vak apart. Je moet vaak improviseren en je moet ook leren hoe je een slachtoffer wat langer kunt stabiliseren. Tot slot is het soms nodig dat het slachtoffer na jouw hulp weer min of meer mobiel is. Dat vraagt dus wat extra’s van jou. Een standaard EHBO diploma dekt dan niet altijd de lading, daar is immers bijvoorbeeld het advies dat je standaard bij bewustzijnsverlies 112 belt. Dat is in een outdoor situatie niet altijd mogelijk, nodig of wenselijk. Je kunt specifieke opleidingen volgen die je voorbereiden op EHBO in outdoorsituaties. Zo’n outdoor EHBO opleiding duurt twee volle dagen en is ook zonder een ‘normaal’ EHBO diploma te volgen.

Weer of geen weer

Tot slot, en het is eigenlijk al eens genoemd, hulp kan even op zich laten wachten. Een klein regenbuitje kan dan veel verpesten als je reisgenoot gewond is. Zorg dat je, als het nodig is, droog en warm kunt blijven. Een reddingsdeken (<100 gram) is dus een must in je uitzet.

Outdoor EHBO College volgen?

Beschik je al over een basis EHBO diploma en/of wil je de kennis van EHBO bij berg- en buitensport graag tot je nemen, volg dan een Outdoor EHBO cursus bij het EHBO College. Kijk op cursuskalender voor opleidingsdata of schrijf je direct in.

Redactie
Bij OutdoorInfo willen we inspireren door mooie verhalen, coole bestemmingen, uitleg over materialen en nog veel meer. Een actieve outdoor lifestyle begint bij OutdoorInfo.