10 Outdoor Films Die Je Gezien Moet Hebben

Outdoor Films

De tien beste (en slechtste) outdoor films op een rij.

Niets gaat boven het zelf ervaren. De geur van het bos, een naderende onweersbui, de warme wind op je uit. Ze roepen beelden en emoties op. Bepaalde films hebben iets in zich waardoor ze deze emotie ook bij je ophalen. We geven je daarom graag onze favoriete films om van te genieten.

127 Hours

127Hours is typisch een survival film, een film waarin overleven centraal staat. En grote kans dat je het verhaal al via-via gehoord hebt. Aron Ralston is een klimmer en hij houdt van de buitenwereld. Wanneer hij op een dag naar de Blue John Canyon in Utah vertrekt, vertelt hij niemand waar hij naartoe gaat. Wanneer hij Blue John bereikt, daalt hij af in een smalle spleet. Als hij een grote steen vastpakt om steun te vinden, komt deze los en Aron en het rotsblok vallen naar beneden. Hierbij wordt Arons rechterhand door de steen klemgezet tussen de smalle rotswanden. Zal hij het overleven? De 127 uur beginnen…

Grizzly Man

In oktober 2003 werden de zelfbenoemde Amerikaanse dierenbeschermer Timothy Treadwell en zijn vriendin Amie Huguenard op een afgelegen plek in het nationale park Katmai in Alaska verorberd door een beer. Regisseur Herzog maakte er een found-footage film over, samengesteld uit meer dan honderd uur videomateriaal van Treadwell, geschoten gedurende de dertien zomers die hij tussen de grizzlyberen verbleef. Tussendoor toont hij interviews met vrienden, familieleden en andere betrokkenen. Grizzly Man schetst een fascinerend beeld van een verwarde geest, die een weinig realistisch beeld had van de natuur en het feit negeerde dat hongerige beren gevaarlijk kunnen zijn.

Touching The Void

De Britse alpinist Joe Simpson beklimt in 1985 met collega-alpinist Simon Yates de berg Siula Grande in de Andes van Peru. Ze klommen via de bijna verticale westelijke wand omhoog en bereikten de top, maar bij de afdaling gaat het mis. Joe Simpson glijdt uit en breekt zijn knie. Yates probeert hem met een touw omlaag te krijgen maar Simpson belandt in een bergspleet. Contact is onmogelijk en Yates staat voor een moeilijk dilemma: het touw blijven vast houden met het risico zelf in het ravijn getrokken te worden of het touw los snijden om zich zelf te redden.

Wild

Na een tragische ervaring en periode vol seks en drugs besluit twintiger Cheryl Strayed (overtuigend gespeeld door Witherspoon, die de film ook meeproduceerde) ruim 1700 kilometer lange wandeltocht van Mexico naar Canada te ondernemen. Wordt uiteraard louterende ervaring, maar het plezier van Wild zit hem niet in die soms uitgespelde boodschap, maar in de uitvoering. Door Witherspoon, die genomineerd werd voor een Oscar, en vooral door regisseur Vallée (Dallas Buyers Club), die heden en verleden handig door elkaar snijdt en de kijker bijna fysiek aanwezig laat zijn op de tocht.

Into The Wild

Chris McCandles (Hirsch) is hoogopgeleid, is kind van gefortuneerde ouders (Hurt en Harden), maar is absoluut ongeïnteresseerd in maatschappelijk succes. Hij besluit om zijn geld weg te geven om in de wildernis te overleven en belandt na een flinke reis uiteindelijk in het onherbergzame Alaska. Is hij dapper, naïef, of allebei? Penn maakte van het waargebeurde verhaal een enigszins bombastisch epos over de zoektocht van een misleide ziel naar zichzelf. Prachtige beelden, prima spel, de slimme montage werd genomineerd voor een Oscar.

K2

K2 is de naam van de op een na hoogste berg ter wereld (uiteraard in de Himalaya), die in de film met de nodige moeite en na persoonlijke offers bedwongen wordt. De spanning zit hem in de vraag: wie staat er uiteindelijk op de top? Het visueel zeer aantrekkelijke, maar dramatisch matig geslaagde K2 is gebaseerd op een met een Tony Award bekroond toneelstuk van Patrick Meyers. Gezien de setting is de toneelmatige achtergrond op zijn zachtst gezegd opmerkelijk.

Vertical Limit

Volgens bergbeklimmers is alles wat in Vertical Limit verteld wordt over zaken als klimtechniek, grote hoogtes, helikoptergebruik enz., helemaal verkeerd. Daarnaast zijn alle acteurs vreselijk verkeerd gecast en ogen de meeste van de vele effecten knullig, zodat we hier onmiskenbaar met een B-film te maken hebben. Maar wel eentje met een kan-mij-het-schelen attitude van heb ik jou daar die aantrekkelijk is. Voorts zit Vertical Limit propvol levensbepalende ethische kwesties, die interessant zijn om naar te kijken. Het begint al met Peter (O’Donnell), die tijdens een rotsklim leven of dood van zijn vader moet bepalen. Later, op de K2, wil Peter met trauma en al zijn zus (Tunney) redden.

Cliffhanger

Tijdens het beklimmen van een berg kan Gabe (Sylvester Stallone) het niet voorkomen dat een vriendin zo’n 4000 voet naar beneden valt. Een jaar later wordt Gabe gevraagd om naar dezelfde berg terug te keren om een groep gestrande klimmers te redden. Deze mensen zijn echter criminelen op zoek naar drie koffers met geld en hebben een ervaren klimmer nodig om hen naar het geld te leiden.

The Way

Amerikaan Tom (Martin Sheen) reist naar Frankrijk om de stoffelijke resten van zijn zoon Daniel op te halen. Deze is tijdens een storm omgekomen in de Pyreneeën terwijl hij de Camino de Santiago aan het lopen was. Deze pelgrimsroute leidt naar bedevaartsoord Santiago de Compostela. Gedreven door zijn verdriet en het verlangen de laatste momenten van zijn zoon te herbeleven besluit Tom om ook aan de historische pelgrimstocht te beginnen. Tijdens de reis ontmoet Tom tal van mensen die stuk voor stuk op zoek zijn naar iets in hun leven.

Wildlike

Mackenzie, een dappere maar getroebleerde tiener, wordt naar haar oom in Alaska gestuurd terwijl haar moeder in een afkickkliniek zit. In eerste instantie lijkt haar oom een vriendelijke man, maar al snel slaat de sfeer om en gaat Mackenzie ervandoor. Ze probeert in haar uppie terug te komen naar woonplaats Seattle maar komt alleen maar dieper in de wildernis van Alaska terecht. Daar ontmoet ze een eenzelvige backpacker. Samen doorkruisen ze de woestenij terwijl ze langzaamaan troost vinden in elkaars littekens.

Online kijken

Wil je een van de films graag online kijken? Dat kan op Netflix.

 

Redactie
Bij OutdoorInfo willen we inspireren door mooie verhalen, coole bestemmingen, uitleg over materialen en nog veel meer. Een actieve outdoor lifestyle begint bij OutdoorInfo.