Rondreis IJsland – Een Roadtrip Door Een Hartverwarmend Eiland

rondreis ijsland

IJsland is een fantastisch land, op zo’n 3 uren vliegen van Brussel vind je dit prachtige eiland in de Atlantische oceaan. Met z’n 300.000 inwoners één van de dunst bevolkte landen in Europa.

IJsland is ideaal om zelfstandig met een huurauto te verkennen, het is tevens één van de weinige landen waar je zo goed als onmogelijk verkeerd kan rijden. Volg gewoon Route 1, de ringweg rond het eiland, en ontdek zo de mooiste bezienswaardigheden op je rondreis.

We halen onze huurauto op bij de internationale luchthaven van Keflavík. Naast de luchthaven is de streek vooral gekend voor de Blue Lagoon, de bekendste warmwaterbron van IJsland. Dit is geen creatie van de natuur, wel een creatie van de mens. Het bad ontstond eind van vorige eeuw door het bouwen van de Svartsengi energiecentrale.

rondreis ijsland
Myvatn warmtebronnen

Vanuit Keflavík rijden we verder richting Selfoss en stoppen onderweg bij de mooiste bezienswaardigheden langs de Golden Circle route. Wat dacht je van een duik in ijskoude water van het Þingvellir Nationaal Park? Hier kan je letterlijk tussen de continenten snorkelen. Het is hier dat de Amerikaanse en Europese tektonische aardplaten mekaar vinden.

Geisers Geysir en Strokkur zijn twee actieve spuitende bronnen die je zeker wil zien op de route langs de Golden Circle. Verder kan je er ook de “Gouden” waterval van Gullfoss bezoeken, een duik nemen in de Secret Lagoon en afdalen in de Kerið vulkaankrater om zo je dag te eindigen in Selfoss.

We zetten onze rondreis door het zuiden van IJsland verder richting Kirkjubæjarklaustur. Onderweg stoppen we bij enkele van de mooiste watervallen die IJsland rijk is, Seljalandsfoss en Skógafoss.

Terwijl je met je huurauto Route 1 volgt rij je langs de zwarte lavastranden van de zuidkust van IJsland. Hier is een stop bij het vliegtuigwrak van Solheimasandur zeker een must-do.

rondreis ijsland
Neergestorte DC vliegtuig bij Solheimasandur

Je rondreis brengt je nu bij het Jökulsárlón gletsjermeer. Een uniek meer vol ijsbergen dat uitmondt bij het zwarte Diamond Beach. Wie de rondreis maakt in de lente of de vroege zomer kan ook de talrijke papegaaiduikers spotten die je in het zuiden van IJsland broeden.

Na een boottocht op het Jökulsárlón gletsjermeer rij je richting Húsavík. Húsavík is ook wel gekend als de walvissenhoofdstad van IJsland en tevens de ideale uitvalsbasis voor het maken van een boottocht om deze prachtige zoogdieren in het wild te zien.

In het noorden van Ijsland kan je de Diamond Circle route rijden. Deze route is veel minder gekend dan de Golden Circle route, maar ik durf te beweren dat ze nóg mooier is. De adembenemende watervallen van Dettifoss, Selfoss, Góðafoss en Hafragilsfoss wachten je op. Maak een wandeling door de hoefvormige Ásbyrgi Canyon of ga op Elfentocht in Laugar.

rondreis ijsland
Asbyrgi canyon

Stel je zintuigen op de proef bij de modderpotten van Hverir. Het is alsof je hier op een andere planeet aankomt waar het ruikt naar rottende eieren en zwaveldampen je verwelkomen.

Na je bezoek aan de verschillende stops langs de Diamond Circle rijden we terug richting het westen van IJsland. Onderweg varen we naar het kleine eiland Drangey. Hier vind je één van de grootste kolonies van zeevogels in IJsland.

rondreis ijsland
Grote kolonie papegaaiduikers

Wie het westen van IJsland bezoekt komt op het Snæfellsnes schiereiland, ontdek er IJsland in het klein. Alle natuurfenomenen waarom IJsland zo bekend is kan je hier vinden. Het bijzondere zwarte kerkje van Buðir spreekt zeker tot de verbeelding. Breng zeker een bezoekje aan het Bjarnarhöfn haaienmuseum waar je een stukje gefermenteerde haai kan proeven. Zeker een must-do!

rondreis ijsland
Het zwarte kerkje van Buðir

Via de Berserkjahraun lavaveld en de Kirkjufell-berg zetten we onze tocht verder richting de hoofdstad van IJsland: Reykjavík.

rondreis ijsland
Reykjavik

Reykjavík is een kleurrijke hoofdstad die eerder aanvoelt als een groot dorp, weet dan bijna de helft van de IJslanders in of rond Reykjavík wonen. Beklim er de moderne Hallgrímskirkja kerk, proef er een IJslandse hotdog bij Bæjarins Beztu Pylsur of maak een stop in het bijzondere IJslandse Fallologisch Museum.

Geschreven door Wouter Coppens, Inspired by Iceland specialist en travelblogger voor Reisroutes. Meer info kan je vinden op het IJsland blog, waar je ook het gratis reisgids IJsland reisgids kan downloaden.

Zelf reizen naar IJsland

Ben je geïnspireerd geraakt door het blog van Wouter en wil je ook naar IJsland? Bekijk dan eens het reisaanbod naar IJsland op onze dochter website www.actievevakanties.nl.

Redactie
Bij OutdoorInfo willen we inspireren door mooie verhalen, coole bestemmingen, uitleg over materialen en nog veel meer. Een actieve outdoor lifestyle begint bij OutdoorInfo.