Rugzak kopen? Zo kies je de beste rugzak voor outdoor

alles over rugzakken

Wie de great outdoors intrekt, heeft één ding zeker nodig en dat is een goede rugzak. Wat de beste rugzak is, hangt voor een groot deel af van de activiteit die je gaat doen. Voor de ene activiteit kun je het beste een trekking rugzak of backpack kopen, terwijl een je voor een fietstocht in de bergen het beste een rugzak speciaal voor fietsers kunt kopen. Als je een rugzak gaat kopen voor een stedentrip, zijn er weer andere kenmerken om op te letten. Omdat het best een uitdaging is om een goede rugzak voor jouw outdoor activiteit te vinden, geven we je in deze koopgids advies en tips voor het kopen van de beste outdoor rugzak. We vertellen je iets meer over de kenmerken van verschillende soorten rugzakken en we lichten een aantal van onze favoriete rugzakken voor outdoor uit. Zo weet je precies waar je op moet letten als je in de winkel staat of als je jouw backpack online koopt.

Soorten Rugzakken

Om de keuze voor consumenten iets makkelijker te maken, hanteren fabrikanten en buitensportwinkels veelal de volgende rugzak categorieën; dag-, hiking- en trekking rugzakken. Daarnaast zijn er diverse variaties op deze categorieën, zoals bijvoorbeeld een klimrugzak, welke speciaal ontworpen is voor de alpinist of een model speciaal voor dames waarbij de vorm van de rugzak nog beter is afgestemd op de anatomie van het vrouwelijke lichaam. Hieronder volgt een korte toelichting op de dag-, hiking- en trekking rugzak.

DagrugzakDagrugzak

Voor stedentrips en dagtochten kun je de beste rugzak een dagrugzak. De inhoud varieert van 15 tot 30 liter en er zijn vaak verschillende opbergvakken voorzien. Ze zijn geschikt voor een dagje uit of een normale wandeling. Omdat met de dagrugzak vrijwel nooit zware lasten worden gedragen, zijn ze doorgaans wat minder geavanceerd dan de grotere types rugzakken in dit artikel. Dat wil echter niet zeggen dat er het draagcomfort van een dagrugzak niet belangrijk is. Je kunt het beste een rugzak kiezen met een goede padding; zowel op de schouderbanden als het rugpand. Sommige dagrugzakken – zoals de Travelsafe Summit 25 en de Lowe Alpine AirZone Active 22 – zijn ook voorzien van een heupband waardoor het draagcomfort toeneemt. Het grootste verschil met grotere rugzakken is de inhoud en de hoeveelheid aan opbergmogelijkheden. Een ander verschil kan de binnenstructuur zijn, grotere rugzakken hebben vaak een ander frame.

De beste dagrugzak van dit moment is volgens ons de Rugzak voor bergwandelen mh500 20 liter. De inhoud van 20 liter biedt voldoende ruimte om alle bagage die je – voor een dagtocht of citytrip – nodig hebt mee te nemen. Daarbij heeft deze Decathlon rugzak een droog draagcomfort, dankzij de padding en het ventilerende rugpand. 

Lees ook: Dit is de beste dagrugzak van 2024

hikingrugzakHikingrugzak of tourrugzak

Hiking rugzakken worden ook wel huttentocht rugzakken genoemd. Dit is de beste rugzak voor mensen die net iets meer ondernemen dan voor een dagtocht of stedentrip en dus ook wat meer bagage meenemen. Hierbij moet je denken aan extra eten en drinken, extra kleding, kaartmateriaal en een EHBO setje. Als je een meerdaagse trektocht gaat maken en hierbij overnacht in berghutten is dit de beste rugzak. Je zult dan voor meerdere dagen eten en kleding meenemen, maar je hoeft geen tent, slaapzak of kookstel mee te nemen, omdat er voldoende faciliteiten in een berghut aanwezig zijn. De hiking rugzak biedt genoeg ruimte voor de gemiddelde hike.

Het draagsysteem van dit type rugzak (net als trekking rugzakken) staat in de meeste gevallen een stukje los van het rugpand. Hierdoor kunnen deze zeer goed ventileren en dit maakt het dragen weer een stuk comfortabeler in warme gebieden.

Binnen de categorie hiking rugzakken zijn er veel verschillende volumes verkrijgbaar. de inhoud varieert derhalve van 30 tot 55 liter. Op deze manier kun je de grootte van de tas goed afstemmen op je gebruik. Het is wel verstandig om de tas iets groter aan te schaffen dan dat je verwacht nodig te hebben. Je kunt op deze manier altijd iets meer meenemen, mocht het nodig zijn, bijvoorbeeld als het weer erg onvoorspelbaar is en het zowel erg warm als behoorlijk koud kan worden.

De beste hiking rugzak van dit moment is de Lowe Alpine Airzone Trek 35:45 Rugzak Groen Deze ruime rugzak heeft een subtiele vorm en biedt veel opbergruimte. De inhoud van de hiking rugzak is 42 liter. Met een speciaal compartiment op de voorzijde is de rugzak met nog eens 5 liter uit te breiden. Hij is ook verkrijgbaar in een variant speciaal voor dames.

Trekking rugzakTrekkingrugzak (Backpack)

Als je een lange trektocht gaat maken of langere tijd op reis gaat met alleen een rugzak voor je bagage, kun je het beste een backpack kopen. Een goede backpack of trekkingrugzak varieert qua inhoud van zo’n 55 tot maar liefst 100 liter. Vaak zijn er ook aan de buitenkant van de rugzak veel mogelijkheden om bagage – zoals een tent, slaapmat en slaapzak – te bevestigen. Een goede rugzak voor lange trektochten en backpacken is voorzien van verschillende compartimenten die afzonderlijk van elkaar te bereiken zijn. Doordat dit type rugzak zo groot is, zou het erg onpraktisch zijn als je de hele inhoud uit je rugzak moest halen, om een schone onderbroek te pakken. 

Bij het ontwerp van trekking rugzakken is doorgaans goed stilgestaan bij het comfort. En dat moet ook, omdat er veelal een zware last voor langere tijd op je rug en schouders hangt. Om diezelfde reden zijn trekking rugzakken gemaakt van robuuste materialen en kunnen daardoor prima tegen een stootje. Je kunt het beste een rugzak voor trektochten kiezen met een goede padding, voldoende ventilatie en een goede drukverdeling door borst- en heupriemen. Dit zorgt ervoor dat de backpack niet alleen op je schouders rust, maar dat je ook een groot deel van het gewicht op je heupen draagt. Hier ben je veel sterker, waardoor je minder snel klachten krijgt.

De beste backpack voor heren van dit moment is volgens ons de Osprey Aether 65 Backpack Blauw. Deze ruime trekking rugzak voor heren is van allerlei innovatieve snufjes voorzien en is zo te verstellen dat hij door iedereen comfortabel te dragen is. Je kunt alles voor een langere trektocht in deze trekking rugzak kwijt en ook aan de buitenkant kun je veel bagage bevestigen.

De beste backpack voor dames is volgens ons de Backpack – trekkingrugzak voor dames 50l mt100 easyfit. Ook deze trekking rugzak voor dames van het merk Osprey voldoet de hoogste eisen voor een goede backpack. Over elk riempje en gespje is nagedacht en deze grote trekking rugzak draagt dan ook zeer comfortabel.

klimrugzak Ogre 33Klimrugzak

Als je de bergen ingaat om te klimmen, kun je het beste een klim rugzak kopen. Een klimrugzak is speciaal ontworpen om al je klimspullen op een praktische manier mee te nemen. Zo zijn er bevestigingsmogelijkheden voor karabijnhaken en klimtouw, maar er is vaak ook nagedacht over het vervoer van je klimhelm. Vaak moet je eerst een stuk wandelen voordat je aan de klim begint, dan is het niet nodig om je klimhelm al te dragen. Een ander kenmerk van een goede klimrugzak is het lage gewicht. Als je verticaal een rots beklimt, telt elke gram in je rugzak. Je kunt dan ook het beste een rugzak kiezen met een laag gewicht. Daarbovenop is een goede rugzak voor klimtochten zodanig ontworpen dat je optimale bewegingsvrijheid hebt. Tijdens het klimmen, is het namelijk heel belangrijk dat je je armen alle kanten op kunt bewegen.

De beste klimrugzak van dit moment is volgens ons Fjällräven Bergtagen 30 Klimrugzak Blauw. Deze mooie klimrugzak is eenvoudig in gebruik, licht van gewicht en dankzij het gecoate materiaal waterdicht. Hij bevat een goed draagsysteem en een afneembare heupband. Aan de buitenzijde zijn veel lussen voorzien om klimmateriaal te bevestigen.

Lawinerugzak

Voor wintersporters en sneeuwwandelaars is een lawinerugzak een hele goede keuze. Wanneer je in de besneeuwde bergen loopt, is er namelijk altijd een kans dat je in een lawine terecht komt. Een goede lawine rugzak voorkomt dat je onder de sneeuw terecht komt en dat is absoluut van levensbelang. Vaak werken deze rugzakken met een airbagsysteem dat ervoor zorgt dat je als het ware op de sneeuw blijft drijven. Wintersporters die onder de sneeuw terechtkomen lopen een groot risico op blijvend letsel of overlijden wanneer ze niet binnen 15 minuten gevonden worden. Je kunt dan ook het beste voorkomen dat je onder de sneeuw terechtkomt met een goede lawinerugzak.

De beste lawinerugzak van dit moment is volgens ons de Thule Upslope 35L. Het is een compacte rugzak met een speciaal compartiment voor de Mammut Removable Airbag. Hij heeft verschillende opbergvakken en is daarnaast voorzien van bevestigingsmogelijkheden voor een snowboard of ski’s en je kunt er ook klimmateriaal aan bevestigen.

Drinkrugzak

Op de racefiets of mountainbike heb je vaak niet veel ruimte om bagage mee te nemen. Daarbij zijn fietstassen niet erg aerodynamisch en heb je voor een tocht van een paar uur ook niet zo heel veel nodig. Voldoende water en wat te eten is echter wel heel belangrijk. Voor deze outdoor activiteiten kun je dan ook het beste een kleine, smalle rugzak kopen, zoals een drinkrugzak. Ook voor trailrunning en hardlopen is een drinkrugzak zeer geschikt. Ze belemmeren je niet in je beweging en zijn licht van gewicht. Doordat deze rugzakken voorzien zijn van een compartiment voor een waterzak, kun je de rugzak gewoon op je rug laten tijdens het drinken.

De beste drinkrugzak van dit moment is volgens ons de CamelBak Circuit rugzak. Deze compacte rugzak is licht van gewicht en biedt ruimte aan een waterzak van 1,5 liter. Hierdoor heb je voldoende drinken bij je om een col te beklimmen op de racefiets of een trailrun te maken in de bergen. Er is ook plaats om wat extra spullen, zoals een telefoon, portemonnee, sleutels en wat energierepen mee te nemen.

Rugzak onderdelen

Een goede rugzak bestaat uit een aantal onderdelen. Omdat het bij het vinden van de beste rugzak handig is dat je een idee hebt uit welke onderdelen een rugzak bestaat, vertellen we je daar hieronder iets meer over.

Draag-/ophanglus

Vrijwel elke rugzak heeft aan de bovenzijde een lus waaraan je hem kunt optillen en waarmee je hem kunt ophangen, bijvoorbeeld aan een kapstok.

Bevestigingslussen

Een goede rugzak voor outdoor activiteiten heeft meestal ook een aantal bevestigingslussen. Zeker hiking rugzakken en trekking rugzakken zijn vaak voorzien van lussen of elastiek waarmee je extra bagage op je rugzak kunt bevestigen. Hierbij moet je denken aan een slaapzak of tent, maar bijvoorbeeld ook wandelstokken.

Load lifters

Load lifters zijn bandjes met gespen die aan de bovenzijde van een rugzak zitten. Ze zijn verboden met de schouderbanden en zorgen ervoor dat de outdoor rugzak dicht tegen het lichaam blijft en niet naar achter gaat hellen. Je kunt ze zelf strakker of losser maken om het draagcomfort te vergroten.

Waterdoorvoer

Veel wandelaars, hikers en andere outdoorliefhebbers maken tegenwoordig gebruik van een waterzak met slang en mondstuk. Veel outdoor rugzakken zijn hier dan ook op voorzien en hebben een speciaal compartiment voor de waterzak. Hier is vaak ook een waterdoorvoer voorzien, zodat je uit de waterzak kunt drinken, zonder de rugtas van je rug te halen.

Regenhoes

Afhankelijk van het klimaat waarin je je bevindt, kun je te maken krijgen met plotselinge regenbuien. Het kan zelfs zo zijn dat je de hele dag in de regen loopt. Als je aan het eind van de dag aankomt op je bestemming wil je natuurlijk niet dat al je bagage nat is. Gelukkig zijn de beste backpacks en rugzakken voorzien van geïntegreerde regenhoezen. Door een compartiment te openen, krijg je toegang tot de regenhoes en deze is vaak eenvoudig over de rugzak te trekken. Als je in een regenachtig gebied gaat wandelen, kun je dan ook het beste een rugzak kopen met een geïntegreerde regenhoes. Heeft de rugzak van jouw keuze dit niet, dan kun je ook een losse backpack regenhoes kopen.

Draagsysteem

Het draagsysteem is een belangrijk onderdeel van een goede rugzak of backpack. Het bepaalt voor een groot deel het draagcomfort.

Schouderbanden

Outdoor rugzakken zijn vaak voorzien van verstelbare schouderbanden met padding. Doordat ze verstelbaar zijn, kun je de rugzak precies afstellen op de verhoudingen van jouw lichaam. Dit verhoogt het draagcomfort aanzienlijk.

Heupband

Een heupband is zeker bij zware grote rugzakken erg belangrijk. Door hem goed aan te spannen kun je een groot deel van het gewicht op je heupen dragen, in plaats van je schouders. Dit maakt een tocht veel beter vol te houden en voorkomt pijnklachten.

Opbergruimte

Het doel van een rugzak of trekzak is natuurlijk het meenemen van bagage. De opbergruimte behoort dan ook tot de belangrijkste onderdelen van een rugzak.

Hoofdvak

Het hoofdvak is het grootste compartiment van een outdoor rugzak. Hierin plaats je alle grote bagage. 

Topvak

In het topvak van je rugtas kun je kleinere spullen, zoals een portemonnee, sleutels of zonnebril kwijt. Door ze hier te bewaren, kun je ze snel pakken en hoef je niet in het hoofdvak te zoeken tussen je andere bagage.

Ondervak

Ook het ondervak is handig voor spullen die je tijdens je trip nodig hebt. Hier kun je ook gemakkelijk en snel bij.

Zijvakken

De zijvakken zijn ideaal voor het opbergen van kleinere spullen en tussendoortjes voor onderweg. Soms kun je er ook een drinkfles of thermosfles in kwijt. 

Heupgordelzak

Van alle opbergvakken is een heupgordelzak voor jezelf het gemakkelijkst te bereiken. Hier kun je bijvoorbeeld je telefoon of camera in bewaren, zodat je geen mooie momenten mist.

koopgids-rugzak-uitleg

Waar je verder op moet letten om de beste rugzak te vinden

Wat de beste rugzak is voor jouw volgende outdoor avontuur, hangt er voor een groot deel vanaf wat je gaat doen. Aan een rugzak voor een dagtocht of stedentrip worden andere eisen gesteld dan een grote rugzak of backpack voor een meerdaagse tocht. Hieronder vertellen we je waar je op kunt letten om de beste rugzak of backpack voor jouw volgende outdoor avontuur te vinden.

Inhoud

Het type activiteit bepaalt grotendeels de ideale inhoud van je outdoor rugzak en daarmee dus ook de grootte van je rugzak. En met ‘grootte’ bedoelen we de inhoud van de rugzak, aangeduid met liters. One-pack-for-all bestaat eenvoudigweg niet. Maar welke inhoud past nu het beste bij welke activiteit? Voor een stedentrip kan je met een dagrugzak van 15ltr prima uit de voeten, terwijl je voor een dagtocht vaak genoeg hebt aan 20 tot 25 liter. Voor een meerdaagse trektocht al snel een rugzak van 50ltr of meer vast moet snoeren. Simpelweg omdat er meer spullen mee gaan. Als je langere tijd gaan backpacken, kun je het beste een grote rugzak van minimaal 65 liter – zoals de Nomad Batura 70 backpack – kopen. 

Gewicht

Voordat jij je uiteindelijke keuze maakt in grootte is het goed (en bijna vanzelfsprekend) dat je even stilstaat bij het gewicht dat je wilt of kunt dragen. Je reis mag dan wel vereisen dat je een grote rugzak aanschaft, maar je moet hem wel vol bepakt kunnen dragen. Een goede leidraad is dat het gewicht van je backpack niet meer dan 20 tot 25 procent van je eigen lichaamsgewicht mag zijn. Meer zul je waarschijnlijk niet gemakkelijk kunnen tillen. 

Bovendien mag je in vliegtuigen vaak niet meer dan 23kg meenemen, dus dat is ook iets om rekening mee te houden bij het kopen van een backpack. Een te zwaar bepakte rugzak komt in ieder geval het draagcomfort niet ten goede. Zeker niet als je meerdere dagen achter elkaar die zware last moet mee torsen. Realiseer je daarbij wel dat het volume en gewicht twee verschillende dingen zijn. Een paar schoenen is misschien kleiner dan die dikke fleecetrui, maar ze zijn wel degelijk zwaarder.

Draagcomfort

Wanneer je een backpack gaat kopen is het aan te raden om in de winkel even met de backpack rond te lopen. Zo kun je testen of de backpack voor jou een fijn draaggemak en goede pasvorm heeft. Test ook of je de backpack kunt verstellen met banden. Met heup- en schouderbanden kun je namelijk de pasvorm verbeteren en zorgen dat de backpack goede steun vindt op je heupen om het gewicht op je schouders te ontlasten. Hoe strakker je jouw heup- en schouderbanden aantrekt, hoe stabieler de tas zal zitten. Belangrijk in ieder geval is dat de rugzak goed past bij je ruglengte. Dus ga je een rugzak kopen, laat je hierover in de buitensport winkel dan goed informeren!

Geslacht

Hoewel veel outdoor rugzakken unisex zijn, kun je ook voor een speciale rugzak voor mannen – zoals de Osprey Aether 65 Backpack Blauw – of backpack voor dames – zoals de Osprey Renn – kiezen. Er is hier expliciet rekening gehouden met de lichaamsvorm van het geslacht waarvoor de rugzak bedoeld is. Bij een trekkingrugzak voor dames kan het bijvoorbeeld erg lastig zijn als de borstband op de verkeerde plaats zit en voortdurend op de buste drukt. Daarbij hebben mannen in verhouding vaak een langere rug, waardoor zij een hogere rugtas of backpack kunnen dragen. 

Kwaliteit

Uit onze ervaring blijkt dat een rugzak kopen niet voor eenmalig gebruik is,  maar voor een aantal jaren. Een rugzak kopen kan je dus zien als een lange termijn investering. Koop daarom een backpack van goede kwaliteit en niet per se een die goedkoop is. De kans dat tijdens het reizen je ritsen kapot gaan of dat je tas scheurt is dan echt kleiner.

Extra functies

Naast volume, gewicht en draagcomfort zijn ook de extra functies van een rugzak zeer belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan opbergvakken in de heupgordel (makkelijk voor directe toegang tot belangrijke documenten) of aan de zijkant (om drinkfles in te plaatsten), een geïntegreerde regenhoes, extra bevestigingslussen voor wandelstokken, ijsbijl of slaapzak/slaapmat. Ook hier geldt weer, bedenk van te voren wat je allemaal wilt doen en meenemen.

Merk

Er is een groot aanbod van rugzakken verkrijgbaar. De beste rugzak en backpack merken zijn onder meer Vaude, Lowe Alpine, The North Face, Deuter, Jack Wolfskin, Nomad, Thule en Osprey. De backpacks en outdoor rugzakken van deze merken hebben stuk voor stuk goede designs. Ze zijn speciaal ontworpen voor outdoor activiteiten en hebben allerlei handige opbergvakken en -lussen. Ook is het draagcomfort van de rugzakken van deze merken doorgaans erg groot. 

Overigens is het niet zo dat een rugzak of backpack van een ander merk per definitie geen goede keus is. We raden je alleen wel aan om – als je een rugzak van een onbekend merk gaat kopen – extra kritisch te zijn. Let goed op het draagcomfort, de kwaliteit en het gebruiksgemak.

Samenvatting

Als je de natuur in trekt, is een goede rugzak of backpack onmisbaar. Voor een dagtocht is een dagrugzak van 15 tot 30 liter de beste rugzak. Als je een huttentocht of lange dagtocht maakt, is een hiking rugzak een betere keuze. Deze heeft meer inhoud en vaak ook een groter draagcomfort. Ze variëren in grootte van 30 tot 55 liter. Wie een meerdaagse trektocht gaat maken dan het beste een trekking rugzak kiezen met een inhoud van 55 tot 100 liter. Hetzelfde geldt voor backpackers. Hoe langer je weg bent en hoe meer je onderweg nodig hebt, hoe groter de rugzak moet zijn. Een grote rugzak biedt voldoende plaats voor kookgerei, een tent, slaapmat, slaapzak en genoeg voedsel en drinken. Buiten deze types rugzakken, zijn er ook speciale klimrugzakken en waterrugzakken. Het laatste type rugzak is vooral interessant voor tijdens het sporten. We hopen dat je na het lezen van dit artikel de beste rugzak of backpack voor jouw volgende outdoor avontuur hebt gevonden.

Redactie
Bij OutdoorInfo willen we inspireren door mooie verhalen, coole bestemmingen, uitleg over materialen en nog veel meer. Een actieve outdoor lifestyle begint bij OutdoorInfo.