Rugzak kopen | Waar op letten | Advies en aankoop tips

alles over rugzakken

Rugzak kopen ? Hier moet je op letten !

Wie gaat backpacken heeft één ding zeker nodig, een goede rugzak oftewel een backpack! In deze koopgids vind je advies en tips voor het kopen van een backpack. Zo weet je waar je op moet letten als je in de winkel staat of als je jouw backpack online koopt.

Welke rugzak is geschikt voor mij ?

Welke rugzak voor jou het beste is, hangt van af van wat je gaat doen. Voor een stedentrip kan je met een dagrugzak van 15ltr prima uit de voeten, terwijl je voor een meerdaagse trektocht al snel een rugzak van 50ltr of meer vast moet snoeren. Simpelweg omdat er meer spullen mee gaan. Kortom, het type activiteit bepaalt grotendeels het type rugzak en daarmee de grootte van je rugzak. En met ‘grootte’ bedoelen we de inhoud van de rugzak, aangeduid met liters. One-pack-for-all bestaat eenvoudigweg niet. Maar welke inhoud past nu het beste bij welke activiteit? Verder op in deze rugzak koopgids staan de verschillende soorten rugzakken kort beschreven.

Extra functies

Naast volume, gewicht en draagcomfort zijn ook de extra functies van een rugzak zeer belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan opbergvakken in de heupgordel (makkelijk voor directe toegang tot belangrijke documenten) of aan de zijkant (om drinkfles in te plaatsten), een geïntegreerde regenhoes, extra bevestigingslussen voor wandelstokken, ijsbijl of slaapzak/slaapmat. Ook hier geldt weer, bedenk van te voren wat je allemaal wilt doen en meenemen.

Draagcomfort

Wanneer je een backpack gaat kopen is het aan te raden om in de winkel even met de backpack rond te lopen. Zo kun je testen of de backpack voor jou een fijn draaggemak en goede pasvorm heeft. Test ook of je de backpack kunt verstellen met banden. Met heup- en schouderbanden kun je namelijk de pasvorm verbeteren en zorgen dat de backpack goede steun vindt op je heupen om het gewicht op je schouders te ontlasten. Hoe strakker je jouw heup- en schouderbanden aantrekt, hoe stabieler de tas zal zitten. Belangrijk in ieder geval is dat de rugzak goed past bij je ruglengte. Dus ga je een rugzak kopen, laat je hierover in de buitensport winkel dan goed informeren!

Gewicht

Voordat jij je uiteindelijke keuze maakt in grootte is het goed (en bijna vanzelfsprekend)  dat je even stilstaat bij het gewicht dat je wilt of kunt dragen. Je reis mag dan wel vereisen dat je een grote rugzak aanschaft, maar je moet hem wel vol bepakt kunnen dragen. Een goede leidraad is dat het gewicht van je backpack niet meer dan 20 tot 25 procent van je eigen lichaamsgewicht mag zijn. Meer zul je waarschijnlijk niet gemakkelijk kunnen tillen. Bovendien mag je in vliegtuigen vaak niet meer dan 23kg meenemen, dus dat is ook iets om rekening mee te houden bij het kopen van een backpack. Een te zwaar bepakte rugzak komt in ieder geval het draagcomfort niet ten goede. Zeker niet als je meerdere dagen achter elkaar die zware last moet mee torsen.

Kwaliteit

Uit onze ervaring blijkt dat een rugzak kopen niet voor eenmalig gebruik is,  maar voor een aantal jaren. Een rugzak kopen kan je dus zien als een lange termijn investering. Koop daarom een backpack van goede kwaliteit en niet per se een die goedkoop is. De kans dat tijdens het reizen je ritsen kapot gaan of dat je tas scheurt is dan echt kleiner.

Verschillende soorten rugzakken

Om de keuze voor consumenten iets makkelijker te maken hanteren fabrikanten en buitensportwinkels veelal de volgende rugzak categorieën; dag-, hiking- en trekking rugzakken. Daarnaast zijn er diverse variaties op deze categorieën bijvoorbeeld een klimrugzak, welke speciaal ontworpen is voor de alpinist of een model speciaal voor dames waarbij de vorm van de rugzak nog beter is afgestemd op de anatomie van het vrouwelijke lichaam. Hieronder volgt een korte toelichting op de dag-, hiking- en trekking rugzak.

Dagrugzak

DagrugzakDagrugzakken hebben de kleinste inhoud van alle type rugzakken. De inhoud varieert van 15 tot 25 liter. Ze zijn geschikt voor een dagje uit of een normale wandeling. Omdat met de dagrugzak vrijwel nooit zware lasten worden gedragen, beschikken deze backpacks niet over extreme padding of bijzonder veel instelbare banden.

De draagsystemen van dagrugzakken zijn zeer eenvoudig en goed betaalbaar. Veelal is dit type rugzak niet voorzien van een geavanceerd ventilatiesysteem aan de rugzijde waardoor ze wat inboeten op draagcomfort.

 

Hiking rugzak

Meerdaagse rugzakHiking rugzakken worden ook wel huttentocht rugzakken genoemd. Dit type rugzak is gemaakt voor mensen die net iets meer ondernemen dan de stedentrip en dus ook wat meer bagage meenemen. Denk aan eten, drinken, extra kleding, kaartmateriaal en een EHBO setje. Dit type rugzak biedt genoeg ruimte voor de gemiddelde hike.

De draagsystemen van dit type rugzak (net als trekking rugzakken) staan in de meeste gevallen een stukje los van het rugpand. Hierdoor kunnen deze zeer goed ventileren en dit maakt het dragen weer een stuk comfortabeler in warme gebieden.

Binnen deze categorie rugzakken zijn er veel verschillende volumes verkrijgbaar. de inhoud varieert derhalve van 25 tot 50 liter. Op deze manier kun je de grote van de tas beter afstemmen op je gebruik. Het is wel verstandig om de tas iets groter aan te schaffen dan dat je daadwerkelijk nodig hebt. Je kunt op deze manier altijd meer meenemen mocht het nodig zijn.

Trekking rugzak

Trekking rugzakOnder trekking rugzakken vallen de grootste rugzakken. Of het nu gaat om backpacken of een meerdaagse trekking, als je zelfvoorzienend wilt reizen bieden deze rugtassen alle ruimte. Binnen deze categorie backpacks zijn er veel verschillende soorten, variërend van 50 tot wel 90ltr qua inhoud. Kijk dus goed naar welke je nodig hebt.

Bij het ontwerp van trekking rugzakken is het meest stilgestaan bij ‘comfort’. Eenvoudigweg omdat er veelal een zware last voor langere tijd op je rug en schouders hangt. Om diezelfde reden zijn trekking rugzakken gemaakt van robuuste materialen en kunnen daardoor prima tegen een stootje.

Rugzak onderdelen

koopgids-rugzak-uitleg

Top merk rugzak online kopen

Er is een groot aanbod van rugzakken verkrijgbaar. Enkele top merken zijn onder meer Vaude, The North Face, Haglofs, Deuter, Jack Wolfskin, Nomad, Bergans.

Redactie
Bij OutdoorInfo willen we inspireren door mooie verhalen, coole bestemmingen, uitleg over materialen en nog veel meer. Een actieve outdoor lifestyle begint bij OutdoorInfo.