Slaapmat kopen | Waar op letten | Advies en aankooptips

slaapmat koopgids

Onderweg is een goede nachtrust net zo essentieel als thuis in jouw eigen bed. Een goede slaapmat mag daarom niet ontbreken in jouw kampeeruitrusting. Dus wil je slaapmat kopen en weet je niet precies waar je op moet letten, wij vertellen je alles wat je moet weten over slaapmatten.

Welke slaapmat is het meest geschikt voor mij?

Een slaapmat biedt twee essentiële functies: demping en isolatie. Demping lijkt misschien de meest nuttige functie van een matje, maar vaak belangrijker is de mogelijkheid om je lichaam te isoleren tegen koude oppervlakken. Maar hoe weet ik nu welke mat goed isoleert en bij mij past? De ideale slaapmat bestaat eenvoudigweg niet. De ideale slaapmat hangt namelijk af van persoon, het gebruik en nog veel meer. We zetten hieronder alles voor je op een rij.

Soorten slaapmatten

Voordat we stilstaan bij alle details is goed om te weten dat slaapmatten grofweg in drie categorieën verdeeld kunnen worden: het klassieke luchtbed, foam matten en de populaire self-inflatable.

Luchtbedden

Deze gebruiken lucht voor comfort en zijn veel dikker dan foam matten. Qua comfort benaderen ze het gewone bed het meeste. Sommige zijn voorzien van meerdere luchtkamers voor aangepaste aanpassingen; anderen zijn voorzien van ingebouwde kussens.
slaapmat kopen waar op lettenDe innovatie in deze productgroep neemt echter sterk toe. Zo is het merk Exped uit Zwitserland met de Downmat en Synmat de absolute marktleider op het gebied van isolerende luchtbedjes. Bovendien zijn deze matten extreem comprimeerbaar en licht.
Pluspunten: Luchtmatrassen zijn zeer comfortabel. Ze zijn eenvoudig en snel op te blazen met een draagbare elektrische pomp. Ze zijn geschikt voor auto of boot camping, of als gast bed thuis.
Nadelen: Ze zijn relatief zwaar en omvangrijk en isoleren vaak niet al te goed. Een pomp is vereist voor juiste spanning.

Enkele goede kampeer luchtbedden:

Foam matten

Wie kent ze niet? Matjes van dicht schuim gevuld met kleine gesloten luchtcellen. Vaak te koop in verschillende afmetingen en dikten.
slaapmat kopen waar op letten
Pluspunten: Ze zijn licht, goedkoop, duurzaam en bieden uitstekende isolatie. Plus, ze absorberen geen water.
Nadelen: Ze kunnen minder comfortabel zijn. Ze zijn relatief stijf en stevig, zodat ze de neiging hebben omvangrijk te zijn,

Enkele goede foam matten:

Self-inflatables

Deze pads gebruiken ook lucht voor demping, echter door een speciale techniek vult een dergelijke mat zich vanzelf zodra het ventiel geopend wordt. De meeste inflatables zijn bovendien vervaardigd uit materialen die extra isolerend werken.
slaapmat kopen waar op letten
Pionier en marktleider op dit gebied is het outdoormerk Therm-a-Rest uit America, dat de binnenzijde en oppervlakte van hun slaapmatten ondertussen nog verder heeft geoptimaliseerd.
Pluspunten: Self inflatbles zijn comfortabel en licht van gewicht. De meeste zijn prima geschikt voor backpacken of kamperen in warme omstandigheden. Sterk geïsoleerde modellen kunnen het hele jaar door gebruikt worden.
Nadelen: Self inflatbles zijn veelal wel iets zwaarder dan eenvoudige foam pads en duurder. Ze kunnen bovendien worden doorgeprikt of scheuren.

De R-waarde van een slaapmat

De isolerende waarde van een slaapmat is één van de belangrijke aspecten. De isloatiewaarde wordt gemeten op basis van het vermogen om weerstand te bieden (dat is de “R”) tegen de warmtestroom. Hoe hoger de R-waarde van een slaapmat, hoe hoger het isolerend vermogen, hoe groter de bescherming tegen koude oppervlakten. De R-waarden van slaapmatten kan variëren van 1,0 (minimaal geïsoleerd) tot 9,5 (goed geïsoleerd).

Afmeting van een slaapmat

Lengte, breedte en dikte bepalen de afmeting van de slaapmat. Hoewel dikte van belang is voor de R-waarde en de mate van ligcomfort zijn de lengte en breedte van de slaapmat net zo belangrijk om op te letten. Schouders en heupen moeten goed op het matje passen. En als je de neiging hebt veel te rollen in de slaap, dan kan je beter een iets breder formaat nemen. Voor de lengte is het belangrijk dat je hele lichaam op de mat rust. Afmeting is dus belangrijk. Sta er echter ook even bij stil dat het slaapmatje goed in de tent past.

Pakvolume versus gewicht

De keuze voor de juiste mat hangt in veel gevallen af van het gewenste gebruik. Zowel voor op de camping als voor lange trektochten zijn er geschikte modellen verkrijgbaar. Veelal wordt een keuze gemaakt door een afweging te maken tussen gewicht en pakvolume. Als je met de auto op vakantie gaat, dan spelen gewicht en pakvolume niet zo’n belangrijke rol. Voor rugzak-trektochten echter is materiaal met een laag gewicht en een klein pakvolume vaak belangrijker dan het comfort.
slaapmat kopen waar op letten

Advies voor de juiste slaapmat bij verschillende toepassingen

Zoals al vermeld: Het kip met het gouden ei bestaat ook niet bij slaapmatten. Des te belangrijker is het om voor de aankoop goed na te denken over het gebruik van de slaapmat. De R-Waarde kan je daar bij goed van dienst zijn. Meer comfort betekent over het algemeen ook meer gewicht, een grotere verpakkingsmaat en hogere prijzen. Een paar richtlijnen:
Slaapmatten voor op de camping
  • comfort staat op de eerste plaats
  • gewicht en verpakkingsmaat spelen geen rol
  • isolerend vermogen is een prettige bijkomstigheid (afgezien van kamperen in de winter)
  • een dikke, zelfopblazende slaapmat van acht tot tien centimeter dikte volstaat

Slaapmatten voor trekking/expedities

  • gewicht staat op de eerste plaats
  • gok de verpakkingsmaat is veel belangrijker dan bij kamperen (immers de ruimte in/op de rugzak is beperkt)
  • de concessie zit daarom in het comfort
  • het isolerend vermogen is is afhankelijk van jaargetijde en doel
  • en zelfopblazende slaapmat met een dikte van 3,8 tot 5 centimeter dikte is aan te bevelen

De beste manier om te bepalen wat voor jou de beste mat is door ze uit te proberen in de winkel en je terplekke goed te laten informeren.

Tip: Heb je het snel koud? Ook ondanks een goede isolerende slaapmat. Leg dan een aluminium reddingsdeken of dun foam matje onder de slaapmat. Dit zorgt ervoor dat de mat niet voortdurend af blijft koelen door de koude grond. Ook kan je in jouw slaapzak een extra (thermo)lakenzak leggen.

Slaapmatten kopen?

Op zoek naar de voor jou geschikte slaapmat, kijk dan eens in het uitgebreide assortiment van onze partner Bever of Coolblue.

Redactie
Bij OutdoorInfo willen we inspireren door mooie verhalen, coole bestemmingen, uitleg over materialen en nog veel meer. Een actieve outdoor lifestyle begint bij OutdoorInfo.